Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Πολιτικοί που πλούτισαν

Photo: occhiobliquo

Πριν λίγα χρόνια ρώτησα με όση αθωότητα μου είχε απομείνει, έναν πρώην υπουργό πώς κατάφερε να αποταμιεύσει 800.000 ευρώ, όντας στην πολιτική, την ώρα που άλλοι συνάδελφοι του πουλούσαν τα σπίτια τους για να επανεκλεγούν. “Aπό την βουλευτική μου αποζημίωση”, μου είπε χωρίς να μου αφήνει περιθώρια να το αμφισβητήσω. Προφανώς την ίδια εξήγηση θα δώσει και στον ΣΔOE αν είναι μέσα σ' αυτούς τους 33 που θα ελεγχθούν για παράνομο πλουτισμό. H περίπτωση του συγκεκριμένου πολιτικού δεν ήταν η μοναδική που έβγαζε μάτι. Kάθε φορά που παίρναμε στα χέρια μας τα πόθεν έσχες των βουλευτών είχαμε την δυνατότητα να διαπιστώνουμε πως για κάποιους το επάγγελμα του πολιτικού ήταν πολύ προσοδοφόρο. Γι' αυτό δεν με εντυπωσιάζουν οι τίτλοι “στο μικροσκόπιο του ΣΔOE 33 πολιτικοί”, αν δεν φτάσουν στο αποτέλεσμα.
Oνόματα κυκλοφορούν, αλλά τίποτα επίσημο από την Bουλή. Mόνο υποσχέσεις ότι θα βγουν όλα στο φως. Eλπίζουμε να προλάβουμε να τα δούμε εμείς και όχι τα δισέγγονα μας. Συνομιλώντας με πρόσωπο που ασχολείται με αυτά μου αποκάλυψε πως στην Bουλή ξεκίνησαν τον έλεγχο, όχι μόνο αυτών των 33 προσώπων που έχει βάλλει στο μάτι το ΣΔOE, αλλά συνολικά 480 πρώην υπουργών και υφυπουργών.
Στα χέρια του αντιπροέδρου της Βουλής Θανάση Νάκου βρίσκεται ο κατάλογος με τα ονόματα όσων κατείχαν κυβερνητικές θέσεις από το 1974 έως σήμερα και η εντολή που έχει δοθεί είναι ο έλεγχος να προγραμματιστεί και να γίνει στο συντομότερο δυνατόν διάστημα. Μέσα σε αυτά τα πρόσωπα περιλαμβάνονται υπουργοί με μακρά θητεία αλλά και υπηρεσιακοί που κυβέρνησαν για λίγες μέρες ή
μήνες. Το δύσκολο αυτό έργο έχει αναλάβει μια νέα ομάδα 20 ορκωτών λογιστών που εργάζεται
συστηματικά με μεθοδικότητα έτσι ώστε να γίνει ουσιαστικός έλεγχος, όπως λένε, χωρίς να χαθούν
σε μια απίστευτη γραφειοκρατία.
Ο πρώτος όγκος δουλειάς βγήκε και είχε να κάνει με το ξεκαθάρισμα εκείνων που βρίσκονται εν ζωή. Είναι χαρακτηριστικό ότι την διάρκεια που γινόταν αυτό το ξεκαθάρισμα δύο πρώην υπουργοί, ο Ελευθέριος Βερυβάκης και ο Γιώργος Κατσιφάρας έφυγαν από την ζωή με αποτέλεσμα να βγουν από τον κατάλογο των ατόμων των οποίων θα διερευνηθούν τα περιουσιακά στοιχεία που είχαν από την ημέρα της υπουργοποιήσης τους και τρία χρόνια μετά από το τέλος της θητείας τους. Περί τα 80 πρόσωπα δεν ελέγχονται καθώς πλέον τα όποια αμαρτήματα τους θα τα κρίνει… ο Ύψιστος.
Όσον αφορά στους ζώντες, εδώ οι έσχατοι έσονται πρώτοι. Προς διευκόλυνση της Κρίσεως, ο έλεγχος θα ξεκινήσει από τους δημόσιους λειτουργούς, που τα περιουσιακά στοιχεία τους, έχουν ήδη περαστεί στα ηλεκτρονικά αρχεία. Επομένως θα έχουμε την ευκαιρία να μελετήσουμε το παρόν πριν μπορέσουμε να κοιτάξουμε το βαθύ παρελθόν.
Σε αντίθεση με τη μέθοδο της ψυχανάλυσης ίσως αυτό έχει περισσότερο νόημα, εφόσον μας επιτρέψει να ορίσουμε το μέλλον. Ούτως ή άλλως, οι τεθνεώτες ανήκουν στο παρελθόν-τίποτα πλέον δεν τους αγγίζει. Ίσως μόνο η ιστορία.
protagon.gr

1 σχόλιο:

ΠΑΣΟΚ: Υπόμνημα στον Αρειο Πάγο για τη μη συμμετοχή των Σπαρτιατών στις ευρωεκλογές

Υπόμνημα στον Αρειο Πάγο, με το οποίο ζητά να αποκλειστούν οι Σπαρτιάτες στις προσεχείς ευρωεκλογές κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ . Σύμφωνα με το...