Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Τηλεφώνημα Σαμαρά σε Λαγκάρντ «ξεκλειδώνει» τις εξελίξεις

Εν μέσω αναταράξεων η Ελλάδα οδεύει προς την τελευταία στροφή του διαπραγματευτικού μαραθωνίου για τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ: η τρόικα αναχωρεί - για να επανέλθει σε μία εβδομάδα - έπειτα από πολυήμερες διαπραγματεύσεις οι οποίες δεν έχουν ακόμη καταλήξει.
Ενα τηλεγράφημα του Ρόιτερ - που ανέφερε ότι η έκθεση της τρόικας θα δημοσιοποιηθεί μετά τις αμερικανικές εκλογές - παραλίγο να τινάξει τα πάντα στον αέρα χθες το απόγευμα. Ωστόσο, η άμεση διάψευση από τα στελέχη της τρόικας ηρέμησε τα πράγματα.
Προηγουμένως, πιο ήρεμος - και λιγότερο απαιτητικός για νέα σκληρά μέτρα - είχε εμφανιστεί ο Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ. Είχε όμως χρειαστεί να γίνει τηλεφώνημα από
τον Αντώνη Σαμαρά
στην Κριστίν Λαγκάρντ!
Ο Πρωθυπουργός βρέθηκε χθες στη Ρώμη όπου συναντήθηκε μεταξύ άλλων με τους Μόντι και Ραχόι σε μια προσπάθεια του Νότου να συμπήξει «αναπτυξιακό μέτωπο» απέναντι στις διαθέσεις του ευρωπαϊκού Βορρά για ακόμα περισσότερη λιτότητα.
Ενα τηλεφώνημα αργά προχθές το βράδυ του Αντώνη Σαμαρά στην Κριστίν Λαγκάρντ, λίγα λεπτά μετά την άφιξή του στη Ρώμη, φαίνεται ότι αποτελεί το «κλειδί» για τη στροφή του «σκληρού» Πολ Τόμσεν που φέρνει πιο κοντά την τελική συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα. Η επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, ωστόσο, αποτελεί και την αφετηρία της πολιτικής διαπραγμάτευσης για το ελληνικό πρόγραμμα, μέσα από την οποία περνά και ο κεντρικός στόχος της κυβέρνησης για τη διετή επιμήκυνση.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η επικοινωνία Σαμαρά - Λαγκάρντ δρομολόγησε μία σειρά από εξελίξεις, με πρώτη τη δίωρη αποχώρηση του εκπροσώπου του ΔΝΤ κ. Τόμσεν από το τραπέζι των
διαπραγματεύσεων στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να λάβει νέες εντολές από τα κεντρικά του Ταμείου, στην Ουάσιγκτον, και να διαβουλευθεί με την ομάδα των συνεργατών του που τον ακολουθούν στην Αθήνα. Η διαλλακτικότητά του, όταν επέστρεψε στο υπουργείο Οικονομικών, συνδέεται άμεσα με όσα είχαν προηγηθεί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι οποίες εμφανίζονταν αισιόδοξες ότι η συμφωνία με την τρόικα θα ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγράμματος, έτσι ώστε το επώδυνο πακέτο των περικοπών να λάβει την έγκριση της Βουλής πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 8 Οκτωβρίου.
Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι επίκειται τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Σαμαρά και με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ενώ σπεύδουν να επισημάνουν ότι η αλλαγή κλίματος δεν οδηγεί σε χαλαρότερο σχέδιο, αλλά παρέχει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να συμπληρώσει ένα κενό στο πακέτο και με ορισμένες από τις προτάσεις που βρίσκονταν έως προχθές σε «γκρίζα ζώνη» και δεν είχαν την έγκριση των εκπροσώπων της τρόικας.
Η ανάγκη άμεσης επικοινωνίας του Πρωθυπουργού με την κ. Λαγκάρντ αλλά και τους κ.κ. Ντράγκι και Γιούνκερ, προκειμένου να ξεπεραστούν κάποια από τα εμπόδια που απειλούσαν να μπλοκάρουν τις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους της τρόικας, είχε επισημανθεί και στην προχθεσινή σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών - με τους κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη να τονίζουν ότι πρέπει να υπάρξει και πολιτική διαπραγμάτευση. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, για να αρθεί το αδιέξοδο η κυβέρνηση φέρεται να δεσμεύεται στους δανειστές ότι θα υπάρξουν τους επόμενους μήνες διορθωτικές κινήσεις, σε περίπτωση που δεν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις.

ΝΕΑ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ. Σε κάθε περίπτωση, η επικοινωνία με την κ. Λαγκάρντ αποτελεί για το Μαξίμου σαφές μήνυμα προς τους δανειστές και τους εταίρους στην ΕΕ ότι έχει σημάνει η ώρα της πολιτικής διαπραγμάτευσης για τα επόμενα κεφάλαια του ελληνικού προγράμματος. Με δεδομένη την πρόθεση του Πρωθυπουργού να θέσει επισήμως στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής (18-19 Οκτωβρίου) το αίτημα της διετούς επιμήκυνσης, στενοί συνεργάτες του τονίζουν ότι θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τότε η σχετική προεργασία με την ευρωπαϊκή ηγεσία.
Το μήνυμα είναι ότι το αίτημα θα υποβληθεί επισήμως μόνο εφόσον θα έχει εξασφαλιστεί η αποδοχή του κατά τη Σύνοδο Κορυφής. «Αυτός είναι ο κανόνας για τις πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνονται στα ευρωπαϊκά όργανα και δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει στη δική μας περίπτωση», προσθέτουν τα ίδια στελέχη. Για τον λόγο αυτό ο κ. Σαμαράς σχεδιάζει αμέσως μετά την ψήφιση του πακέτου των 11,8 δισ. ευρώ να ανοίξει ένα νέο κύκλο κατ' ιδίαν επαφών με την Ανγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ, καθώς και με τους κ.κ. Μπαρόζο, Ρόμπαϊ και Γιούνκερ, προκειμένου να εξασφαλιστεί η θετική έκβαση της μάχης για την επιμήκυνση.
TA NEA online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Δεύτερη θέση, «έστω και με μία ψήφο»

Τη δεύτερη θέση, έστω και με μία ψήφο διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλει ο Νίκος Ανδρουλάκης , ο οποίος όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές θα ...