Τρόμο προκαλούν στους φορολογούμενους οι πληροφορίες που διαρρέουν σχετικά με τα σχέδια της κυβέρνησης για τις αλλαγές στη φορολογία. Κοινή συνισταμένη όλων των αλλαγών, είναι η σημαντική αύξηση της επιβάρυνσης των φορολογούμενων και όλα αυτά παρά τις σαφείς και ξεκάθαρες δεσμεύσεις της κυβέρνησης (τόσο προεκλογικά, όσο και μετεκλογικά κατά τις προγραμματικές της δηλώσεις) για... ελάφρυνση του φορτίου που καλούνται να σηκώσουν οι φορολογούμενοι.
Οι αλλαγές προωθούνται υπό την ασφυκτική πίεση της τρόικας και με στόχο να εξασφαλιστούν «καθαρά» επιπλέον έσοδα της τάξης των 2 δισ. ευρώ περίπου ώστε να συμπληρώσουν το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ.Οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος και ακινήτων θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2013 και γι' αυτό τον λόγο έχει δοθεί εντολή στους υπηρεσιακούς παράγοντες να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς στην επεξεργασία του νέου φορολογικού, με γνώμονα τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την τόνωση των εσόδων του δημοσίου.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τις πλέον πρόσφατες πληροφορίες, τα σχέδια της κυβέρνησης γα κατάργηση του αφορολόγητου, το οποίο σήμερα είναι στις 5.000 ευρώ, παραμένουν. Εν τέλει, όμως, η κατάργησή του θα είναι μερική και όχι ολική, καθώς το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται στο να καταργηθεί το αφορολόγητο μόνο για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά να παραμείνει για τους μισθωτούς και για τους συνταξιούχους.
Αυτό σημαίνει ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα δουν το 2013 σημαντικότατη επιβάρυνση στους φόρους που πληρώνουν. Η κατά κεφαλήν επιπλέον επιβάρυνση υπολογίζεται περίπου στα 500 ευρώ στην περίπτωση που ο φορολογικός συντελεστής παραμείνει στο 10% που ισχύει σήμερα για το πρώτο κλιμάκιο εισοδήματος πάνω από τα 5.000 ευρώ. Όμως, στην περίπτωση που ο συντελεστής διαμορφωθεί στο 18%, όπως προτείνει το ΔΝΤ, τότε η επιβάρυνση αυτή σχεδόν θα διπλασιαστεί και
θα φτάσει τα 900 ευρώ για κάθε ελεύθερο επαγγελματία!
Η κυβέρνηση, φέρεται, επίσης, να εξετάζει αλλαγές και στις αφορολόγητες δαπάνες. Συγκεκριμένα, προωθείται η πλήρης κατάργηση της έκπτωσης 10% από τον φόρο που ισχύει σήμερα για έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, τόκους δανείων, φροντιστήρια, ασφάλιστρα και άλλες δαπάνες. Ως αντιστάθμισμα, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να εκπίπτουν κατά ποσοστό 100% από το εισόδημα οι δαπάνες από συγκεκριμένες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών.
Παράλληλα, προωθείται η κατάργηση των φοροαπαλλαγών για τα φυσικά πρόσωπα (γιατροί, νοσήλια, τόκους στεγαστικών δανείων, ενοίκια, ασφάλιστρα, φροντιστήρια κ.ά.). Οι φοροαπαλλαγές αυτές, θα αντικατασταθούν από έκπτωση συγκεκριμένων δαπανών από το εισόδημα με αποδείξεις που αφορούν την παροχή υπηρεσιών από γιατρούς, δικηγόρους, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους και άλλους επαγγελματίες, ταβέρνες, εστιατόρια κ.ά..
Οι αλλαγές που προωθούνται, δεν θα έχουν να κάνουν, όμως, μόνο με τα φυσικά πρόσωπα, αλλά και με τις επιχειρήσεις, για τις οποίες σχεδιάζεται να επιβληθεί ένας ενιαίος φόρος σε όλες, ανεξαρτήτως της μορφής της κάθε επιχείρησης, ο φόρος αυτός θα διαμορφωθεί στο 15% από 20% που είναι σήμερα.
Αλλαγές έρχονται και στη φορολογία της ακίνητης περιουσίας, όπου σχεδιάζεται η επιβολή ενός ενιαίου φόρου στη συνολική ακίνητη περιουσία, συμπεριλαμβανομένων και των «κλειστών» και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, καθώς και των αγροτεμαχίων. Ο νέος ενιαίος φόρος, αναμένεται να έχει κλιμακωτούς συντελεστές, που θα ξεκινούν από 0,1% και θα φτάνουν μέχρι 2%, ανάλογα με την αντικειμενική αξία των ακινήτων και ένα χαμηλό ατομικό αφορολόγητο όριο γύρω στα 100.000 ευρώ για την πρώτη κατοικία. Από το φόρο αυτό, θα εξαιρεθεί μόνο η αγροτική γη που ανήκει σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
eklogika
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου