Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Μανιτάκης: Οχι απολύσεις στο Δημόσιο, συνταξιοδοτούνται 200.000

Οχι απολύσεις στο Δημόσιο, φεύγουν μόνοι τους 200.000 υπάλληλοι είπε ο Α. Μαντιτάκης, Ανέβασε στα  16 δις. το κόστος της γραφειοκρατίας

Δεν περιλαμβάνονται απολύσεις στο μοντέλο διοικητικής μεταρρύθμισης που υλοποιείται δήλωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης σε ομιλία του με τίτλο «H δύσβατη πορεία της Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην Ελλάδα». Τεκμηρίωσε δε την άποψή του αυτή, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Η αθρόα αποχώρηση δημοσίων υπαλλήλων το 2012 και η πέρα από κάθε πρόβλεψη μείωση του αριθμού τους κατά διακόσιες, ακόμη, χιλιάδες μέχρι το 2015. Με την αυστηρή τήρηση του κανόνα 1:5, με δεδομένες τις αυξημένες αποχωρήσεις από το δημόσιο (που το ίδιο το ΓΛΚ εκτιμά ότι θα φτάσουν τις 40.000 μόνο για φέτος, υπερβαίνοντας τις αρχικά συντηρητικότερες εκτιμήσεις) και με την πρόταση του ΥΔΜΗΔ για συνταξιοδοτική ωρίμανση, δηλαδή για πρόωρη εθελούσια συνταξιοδότηση 35.000 υπαλλήλων με εξαγορά 3 πλασματικών χρόνων υπηρεσίας, διασφαλίζουμε ότι ο στόχος για 150.000 λιγότερους υπαλλήλους μέχρι το 2015 υπερκαλύπτεται με φυσιολογικές και οικειοθελείς αποχωρήσεις, υπερβαίνοντας μάλιστα κατά πολύ τον αριθμό των 200.000 – με ταυτόχρονη πρόνοια να μην αποψιλωθεί η διοίκηση από έμπειρο και καταρτισμένο προσωπικό και να μη θιγούν ευαίσθητοι τομείς όπως η υγεία και η εκπαίδευση.
Με τον τρόπο αυτό, στα τέλη του 2015 ο δημόσιος τομέας της Ελλάδας θα μετρά 600.000 περίπου εργαζόμενους, θα είναι μικρότερος περίπου κατά το 1/3 σε σχέση με το 2009, πριν την κρίση, ενώ θα έχει περιοριστεί δραστικά το συναφές μισθολογικό κόστος και θα έχουν απελευθερωθεί θέσεις προκειμένου να ανανεωθεί η δημόσια διοίκηση με νέους, καταρτισμένους και ικανούς υπαλλήλους που προς το παρόν δεν απορροφούνται.
Συνεπώς, με τους σημερινούς, πρόχειρους υπολογισμούς, η Ελλάδα επιτυγχάνει τον στόχο για μικρότερο, λειτουργικό και αποδοτικό κράτος, χωρίς απολύσεις, αλλά με τις αναγκαίες μετατάξεις και σε συνθήκες εργασιακής ειρήνης και ασφάλειας. Οι αλλαγές προχωρούν με σχέδιο αλλά και
αποφασιστικότητα».

Ο υπουργός κ. Μανιτάκης, χαρακτήρισε το έργο για την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα « τιτάνιο, είναι όμως και προκλητικό. Η τρικομματική Κυβέρνηση υπό την Προεδρεία του Αντώνη Σαμαρά ανταποκρίνεται στην ιστορική πρόκληση και αποτελεί την πλέον ενθαρρυντική και σταθερή απάντηση στις απαιτήσεις της παρούσας συγκυρίας. Αποτελεί μια θετική και ελπιδοφόρα ασυνέχεια στις μονοκομματικές, αυτάρεσκες κυβερνήσεις της μεταπολιτευτικής περιόδου».

Μείωση κόστους δημοσίου
Σύμφωνα με άλλο σημείο της ομιλίας του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, «από την αναδιάρθρωση των δομών μας θα προκύψει σημαντική μείωση διοικητικών μονάδων, Γενικών Διευθύνσεων, διευθύνσεων και Τμημάτων, που φθάνει ενίοτε και το 50%, με ανάλογη μείωση λειτουργικών δαπανών, διοικητικών βαρών, θέσεων προσωπικού και γενικότερα με την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. θα επακολουθήσει, το 2013, η αξιολόγηση του προσωπικού, αρχίζοντας από την επιλογή Γενικών Διευθυντών, Διευθυντών και γενικά προσωπικού θέσεων ευθύνης. Διαδικασία που θα επιταχυνθεί όσο γίνεται περισσότερο.
Την πρώτη εικόνα των ριζικά αναδιαρθρωμένων δημόσιων υπηρεσιών θα την έχουμε στο τέλους του έτους. Θα μπορούμε έτσι να εκτιμήσουμε τότε πόσο πιο λειτουργική, πόσο πιο ευέλικτη και πόσο πιο αποδοτική θα γίνει η δημόσια διοίκηση. Θα ξέρουμε ακόμη πόσο προσωπικό χρειαζόμαστε και πόσο μπορεί να μειωθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων και γενικά των απασχολουμένων στον δημόσιο τομέα, και φυσικά πόσο λιγότερο θα κοστίζει η λειτουργία της Διοίκησης.

Το κόστος της γραφειοκρατίας στην Ελλάδα εκτιμάται στο 6,8% του ΑΕΠ, δηλαδή περί τα 14 δις ευρώ (όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος σε άλλες χώρες της Ευρώπης είναι 3,5%). Μάλιστα, έρευνες έχουν δείξει ότι και οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα αναγκάζονται να δαπανούν ετησίως 2 δις ευρώ για να καλύψουν το κόστος που προκύπτει από γραφειοκρατικά εμπόδια. Εκτός αυτού, ο λαβύρινθος της γραφειοκρατίας είναι το γόνιμο υπέδαφος στο οποίο ανθίζουν φαινόμενα διαφθοράς και πελατειακής συναλλαγής.
Έλεγχος στους δημοσίους υπαλλήλους

Αναφερόμενος στο «πλέγμα της πολιτικής και γραφειοκρατικής διαφθοράς» ο κ. Μανιτάκης σημείωσε ότι «προχωρά εντατικά η εφαρμογή του ν. 4057/2012, με τον οποίο επήλθε μια ριζική αναμόρφωση του πειθαρχικού δικαίου των δημοσίων λειτουργών, και ιδίως η βασική του καινοτομία, η σύσταση και συγκρότηση των νέων πειθαρχικών συμβουλίων, που αποτελούνται κατά πλειοψηφία από δικαστικούς λειτουργούς.
Ταυτόχρονα με την επίσπευση των σχετικών πειθαρχικών διαδικασιών, με την ταχεία διεκπεραίωση χιλιάδων εκκρεμών υποθέσεων, βασική προτεραιότητά μας είναι να ενεργοποιηθούν οι προϊστάμενες αρχές της Διοίκησης προκειμένου να ασκούν ουσιαστικά τα πειθαρχικά τους καθήκοντα, όπως άλλωστε προβλέπονται και αναβαθμίζονται στον ίδιο νόμο. Οι προϊστάμενες αρχές οφείλουν να ασκούν την πειθαρχική τους εξουσία όπου διαπιστώνουν πειθαρχικές παραβάσεις που ανήκουν στη δικαιοδοσία τους, και να μην ανέχονται συμπεριφορές που αντίκεινται στους κανόνες του κώδικα δεοντολογίας. Θα ελέγχονται για τις τυχόν παραλείψεις ή ανοχές τους. Η ανοχή ισοδυναμεί εδώ με συνενοχή».

Κατέληξε δε την ομιλία του στέλνοντας μήνυμα :
«Θα πρέπει να καταλάβουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι ότι η συνταγματικά κατοχυρωμένη μονιμότητά τους δεν αποτελεί άλλοθι για αδιαφορία και πλημμελή ή ελλιπή άσκηση των δημοσιοϋπαλληλικών τους καθηκόντων και πάντως δεν τους απαλλάσσει από τις υποχρεώσεις τους ούτε από την πειθαρχική ευθύνη που υπέχουν. Είναι υπηρέτες του λαού και του κράτους και έχουν ταχθεί να εξυπηρετούν τους πολίτες με προσήνεια και σεβασμό των δικαιωμάτων τους στη βάση της αρχής της ισονομίας».
eklogika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...