Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Δεν αποκλείει τροποποίηση του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας το IIF

Προειδοποιεί για μεγαλύτερη του αναμενομένου ύφεση

Πρόοδο στην υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων στην Ελλάδα, αλλά ανησυχητικές ενδείξεις για τη συνεχιζόμενη ύφεση της ελληνικής οικονομίας, βλέπει στην τελευταία 29σέλιδη έκθεσή του με τίτλο «Whatever it Takes to Preserve the Euro» (Ό,τι χρειαστεί για την προστασία του ευρώ) το IIF, ο φορέας που πρωτοστάτησε στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (PSI), τον περασμένο Μάρτιο.

«H κυβέρνηση συνασπισμού στην Ελλάδα έχει επικεντρωθεί στον εξής στόχο: Να επαναφέρει σε τροχιά το οικονομικό πρόγραμμα της χώρας», σχολιάζει το IIF, παρακολουθώντας στενά όλες τις εξελίξεις που αφορούν στην πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Όπως τονίζει στην ειδική αυτή έκθεσή του ο οργανισμός, οι δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης για επαναφορά του Μνημονίου εντός... στόχου προϋποθέτουν μεταξύ άλλων την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, την επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και φυσικά την υιοθέτηση των αναγκαίων μέτρων για τη διετία 2013-2014.


«Το πακέτο των μέτρων δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί», παραδέχεται το IIF, επισημαίνοντας την ανάγκη να συμφωνηθεί πλήρως και άμεσα, ήτι πριν την κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) που θα πραγματοποιηθεί στις 8 Οκτωβρίου.

Ο οργανισμός σε άλλο σημείο της έκθεσής του κάνει ειδική μνεία στη συνεχιζόμενη επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας, εστιάζοντας κατά κύριο λόγο στη μεγαλύτερη του αναμενομένου ύφεση, αλλά και στη ραγδαία αύξηση των ποσοστών της ανεργίας στη χώρα μας.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει 2ετή παράταση του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας. Αλλά οι αξιωματούχοι της τρόικας έχουν διαμηνύσει ρητά πως πρώτα οι δανειστές της χώρας πρέπει να δουν απτά αποτελέσματα για την εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και μετά να θέσουν υπό συζήτηση το ενδεχόμενο παράτασης του ελληνικού μνημονίου», σημειώνει μεταξύ άλλων το IIF.

Όπως αναφέρει το bankingnews.gr, τα κρίσιμα βήματα που πρέπει να γίνουν στο εξής, τα οποία και θα κρίνουν την επόμενη μέρα της Ελλάδας.

Το IIF εξηγεί πως πρέπει:

- Να υπάρξει πλήρης συμφωνία των τριών κυβερνητικών εταίρων για το πακέτο μέτρων της διετίας 2013-2014.

- Να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του 2013, ο οποίος θα περιλαμβάνει μέτρα στην κατεύθυνση μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ελλάδας.

- Να συζητηθεί η έκθεση της τρόικας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, γεγονός που δεν αποκλείεται να ανοίξει το δρόμο για τροποποιήσεις στο ελληνικό πρόγραμμα.

Οι τροποποιήσεις αυτές πιθανότατα θα εξεταστούν στο κρίσιμο Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου, σημειώνει στη συνέχεια το IIF.
newsdeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Δεύτερη θέση, «έστω και με μία ψήφο»

Τη δεύτερη θέση, έστω και με μία ψήφο διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλει ο Νίκος Ανδρουλάκης , ο οποίος όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές θα ...