Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Τι περιλαμβάνει η «μαύρη» λίστα των μέτρων

 

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για την έγκριση των νέων μέτρων.
Τα επιτελεία χαράσσουν τις δικές τους κόκκινες γραμμές και ζητούν να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα, έναντι του προτεινόμενου πακέτου των 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Στελέχη των οικονομικών επιτελείων ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, μετά την ενημέρωση που είχαν από την κυβέρνηση την Τετάρτη το βράδυ στο υπουργείο Οικονομικών, βρέθηκαν την Πέμπτη σεσυνεχείς διαβουλεύσεις.

Στο ΠΑΣΟΚ οι κ.κ. Πρωτόπαπας, Κουτρουμάνης και Σαχινόδης συναντήθηκαν το πρωί της Πέμπτης με τον πρόεδρο του κόμματος κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ είχαν επαφές και μεταξύ τους. Το ίδιο συνέβη και στη ΔΗΜΑΡ, όπου ο κ. Χατζησωκράτης συζήτησε τις προτάσεις με τον κ. Κουβέλη και λίγο αργότερα συγκλήθηκε η Κεντρική Γραμματεία του κόμματος.

Στις παραπάνω συναντήσεις τέθηκαν τα πρώτα προτεινόμενα μέτρα του οικονομικού επιτελείου, τα οποία περιλαμβάνουν:

- κατάργηση 13ης και 14ης σύνταξης για όλους τους συνταξιούχους ανεξαιρέτως
- κατάργηση 13ου και 14ου μισθού για τους δημοσίους υπαλλήλους
- μείωση συντάξεων
- κατάργηση εποχικών επιδομάτων ανεργίας
- μείωση επιδομάτων σε άτομα με αναπηρία
- εφαρμογή ηλικιακών κριτήριων στο ΕΚΑΣ
- κατάργηση αυτόματων μισθολογικών προαγωγών στα σώματα ασφαλείας

ΚΚΕ: Ντροπή η επιστράτευση των ΜΑΤ για την αντιμετώπιση των Ατόμων με Αναπηρία

 

ΚΚΕ: Ντροπή η επιστράτευση των ΜΑΤ για την αντιμετώπιση των Ατόμων με ΑναπηρίαΑνακοίνωση εξέδωσε το ΚΚΕ, με την οποία αποδοκιμάζει την παρουσία των ΜΑΤ έξω από το υπουργείο Οικονομικών σήμερα, την ώρα που έξω από αυτοί βρίσκονταν συγκεντρωμένα διαμαρτυρόμενα Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ).
Η πλήρης ανακοίνωση έχει ως εξής: «Ντροπή στην κυβέρνηση που “υποδέχθηκε” έξω από το υπουργείο Οικονομικών εκατοντάδες ανάπηρους και το Σύλλογο Γονέων ΑμΕΑ Αττικής με τα ΜΑΤ. Που απάντησε με τις δυνάμεις καταστολής στα δίκαια αιτήματά τους να σταματήσουν οι δραστικές και εξοντωτικές περικοπές στα επιδόματα και στη χρηματοδότηση των ειδικών σχολείων, που καταδικάζουν τους αναπήρους και τις οικογένειές τους να φυτοζωούν χωρίς μέσα επιβίωσης, χωρίς στοιχειώδη δικαιώματα στη μόρφωση και στην εργασία. Αυτή είναι η νομιμότητα που η κυβέρνηση θέλει να επιβάλλει. Δε διστάζει μπροστά σε τίποτα προκειμένου να πληρώσουν την κρίση τα λαϊκά στρώματα. Ο λαός δεν πρέπει να την ανεχτεί, αντίθετα πρέπει αποφασιστικά και οργανωμένα να την αντιπαλέψει».

Στην Επιτροπή Δεοντολογίας ο Χρυσαυγίτης

 

Στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής θα εξεταστεί το μείζον θέμα της προπηλάκισης του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, κ. Δ. Κουκούτση, κατά (και) της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, κας Βασιλικής Κατριβάνου, στο προαύλιο του Κοινοβουλίου, περίπου, μία εβδομάδα πριν.

Η βουλευτής βρισκόταν - μαζί με τον δημοτικό σύμβουλο του δήμου Αθηναίων, κ. Π. Κωνσταντίνου, και τον πρόεδρο της Πακιστανικής Κοινότητας, κ. Τζαβέντ Ασλάν - έξω απ’ τη Βουλή.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία της κυρίας Κατριβάνου, όταν ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής είδε τον εκπρόσωπο των μεταναστών, κινήθηκε μαινόμενος εναντίον του και άρχισε να τον σπρώχνει βιαίως. Ταυτόχρονα, απείλησε να χειροδικήσει και προς όσους προσπάθησαν να μπουν ανάμεσα, για να προλάβουν τα χειρότερα. Τελικά, η αστυνομική φρουρά της Βουλής κατάφερε να συγκρατήσει τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής.
Αυτό το επεισόδιο τέθηκε - μέσω διαβήματος του ΣΥΡΙΖΑ - στον πρόεδρο της Βουλής, κ. Μεϊμαράκη, με το οποίο κατήγγειλαν το «...θλιβερό συμβάν, εκφράζοντας τη γενικότερη, έντονη ανησυχία μας για όλες τις τελευταίες εκφάνσεις πολιτικής, ακροδεξιάς βίας - μέσα κι έξω απ’ τη Βουλή - σε πολίτες και εκπροσώπους φορέων».
Τώρα, ο πρόεδρος της Βουλής θα συγκαλέσει άμεσα την Επιτροπή Δεοντολογίας η οποία - βάσει Κανονισμού - παρεμβαίνει και επιβάλλει μέτρα όταν θεωρηθεί ότι θα πρέπει να προστατευθεί και να ενισχυθεί τόσο ο κοινοβουλευτικός θεσμός, όσο και, φυσικά, οι βουλευτές. Πόσο μάλλον όταν δεν μιλάμε «μόνο» για λεκτική βία, αλλά και για σωματική και για ψυχολογική.
Ειλικρινά, αφενός ουδείς μπορεί να γνωρίζει το τι ακριβώς θα επιβληθεί στον βουλευτή της Χρυσής Αυγής, μέσω της Επιτροπής, δηλαδή το ποια θα είναι η «ποινή» του και το αν αυτή θα υπάρξει. Αφετέρου, κανείς δεν ξέρει εάν η όποια θεσμική παρέμβαση «συνετισμού», θα φέρει κάποιο απτό αποτέλεσμα στην εν γένει συμπεριφορά του κ. Κουκούτση.
Άλλωστε, όλοι θυμόμαστε και τις πολύ πρόσφατες δηλώσεις του κ. Μιχαλολιάκου - από τις Θερμοπύλες: «Αισθανόμαστε άβολα εκεί μέσα (σ.σ. στη Βουλή). Αισθανόμαστε μια σιχασιά και μια αηδία. Αν θέλουν, τα εγκαταλείπουμε ανά πάσα στιγμή. Βγαίνουμε στους δρόμους για να δούμε πόσα απίδια βγάζει ο σάκος. Θα δούμε τι σημαίνει τάγματα εφόδου…».
Επειδή, λοιπόν, κανείς δεν κρατά με το ζόρι τη Χρυσή Αυγή στη Βουλή και επειδή ίσως, τελικά,

Ολάντ: Πρέπει να στηρίξουμε την Ελλάδα

 

«Η Σύνοδος Κορυφής του Οκτωβρίου πρέπει να στηρίξει την Ελλάδα, εάν η Αθήνα επιδείξει αποφασιστικότητα στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι στη Μαδρίτη. Σε αυτήν την περίπτωση, υποστήριξε, οι ευρωπαίοι ηγέτες «πρέπει να επιτρέψουν την συνέχιση του προγράμματος, ώστε να μην υπάρχουν αμφιβολίες για το μέλλον».

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας εξέφρασε θέση υπέρ της αγοράς ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, λέγοντας πως τα υψηλά σπρεντ των ομολόγων χωρών της ευρωζώνης «θα δικαιολογούσαν παρέμβαση της ΕΚΤ στις αγορές».

Η πίεση των αγορών, ανέφερε ο κ. Ολάντ, παραμένει ισχυρή και «τα επιτόκια είναι πολύ υψηλά», υπενθυμίζοντας πως «στην εντολή της ΕΚΤ περιλαμβάνεται η σταθερότητα των τιμών και η νομισματική πολιτική».

Και «τα υψηλά σπρεντ θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν μία παρέμβαση της ΕΚΤ εν ονόματι της νομισματικής σταθερότητας», τόνισε ο Ολάντ.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου τους στη Μαδρίτη την Πέμπτη, ο Φρανσουά Ολάντ και ο Μαριάνο Ραχόι διατύπωσαν από κοινού ένα μήνυμα στήριξης του ευρώ, με τον ισπανό Πρωθυπουργό να δηλώνει πως «ούτε το ευρώ, ούτε η κοινή αγορά, ούτε η ΕΕ, θα οπισθοδρομήσουν».

«Ο κ. Ραχόι κι εγώ είμαστε αμετακίνητα προσηλωμένοι στον αμετάκλητο χαρακτήρα του ευρώ», υπογράμμισε ο κ. Ολάντ, προαναγγέλλοντας την διεξαγωγή μίας γαλλοϊσπανικής Συνόδου στις 10 Οκτωβρίου στο Παρίσι.

Κατά την ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, «αποφασίσαμε να δρομολογήσουμε μία

FT: Η Ελλάδα έχει κάνει περισσότερα από ό,τι πολλοί θεωρούν

 


Αν η Ελλάδα δείξει ότι υλοποιεί τις δεσμεύσεις της, θα της δοθεί η επιμήκυνση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής χωρίς πρόσθετη χρηματοδότηση, αναφέρει σε κύριο άρθρο της (editorial) η εφημερίδα Financial Times.
Στο άρθρο σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει κάνει περισσότερα (για την οικονομία της), από ότι πολλοί θεωρούν, καθώς το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος μειώνεται και το πρωτογενές έλλειμμα - πριν από τις δαπάνες για τους τόκους εξυπηρέτησης του χρέους - έχει σχεδόν εξαλειφθεί.

Οι πολιτικές για τη διάσωση θα αλλάξουν σημαντικά, προσθέτει το άρθρο, αν η Ελλάδα επιτύχει σύντονα πρωτογενές πλεόνασμα. Μία διακοπή της χρηματοδότησης θα ήταν λιγότερο κρίσιμη στην περίπτωση αυτή, καθώς θα οδηγούσε μεν σε μία αναγκαστική αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά θα ήταν λιγότερο επώδυνη σε σχέση με το αν υπήρχε ένα μεγάλο κενό χρηματοδότησης.

Το σημαντικό είναι ότι μία χρεοκοπία δεν θα χρειαζόταν να οδηγήσει σε μία έξοδο από το ευρώ, αναφέρει το άρθρο. Από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και ιδιαίτερα στην περίπτωση που η Ευρωζώνη προχωρήσει στην τραπεζική ένωση, η Ελλάδα δεν θα έχει να κερδίσει τίποτε από την έξοδό της από το ευρώ σε περίπτωση χρεοκοπίας.

Η επιστροφή στη νέα δραχμή είναι λιγότερο πιθανή από ό,τι θεωρούν οι αγορές, καταλήγει το κύριο άρθρο της εφημερίδας.

Ξαφνικός έρωτας για την Ελλάδα;


Λέτε να μας αγάπησαν ξαφνικά οι ευρωπαίοι και οι δηλώσεις υπεράσπισης ακολουθούν η μια μετά την άλλη;Πως γίνεται εκεί που μέχρι πριν λίγες εβδομάδες βρισκόμαστε μονίμως στο στόχαστρο κάθε λογής πολιτικολογούντων και δημοσιολογούντων,να έχει αντιστραφεί το κλίμα και σχεδόν οι πάντες να αναγνωρίζουν και να επενδύουν στην παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη;

Μόνο χθες είχαμε το γάλλο πρωθυπουργό να δηλώνει ότι οι ευρωπαίοι είναι «αποφασισμένοι να κάνουν τα πάντα για να βεβαιωθούν ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ",τον ηγέτη των γερμανών σοσιαλδημοκρατών να προειδοποιεί ότι " πλανάται όποιος νομίζει ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα διευκολύνει την κατάσταση» και βέβαια να μην ξεχάσουμε τη θλίψη της κυρίας Μέρκελ για τον πόνο που υφίστανται οι έλληνες πολίτες...


Προφανώς ούτε μας αγάπησαν, ούτε μας λυπήθηκαν περισσότερο ξαφνικά.Φαίνεται όμως ότι επιτέλους κάτι αρχίζει να κινείται στην Ευρώπη ,ότι μια πιο παρεμβατική πολιτική βρίσκεται στα σκαριά, που μπορεί να δώσει και σε μας την ευκαιρία που αναζητούμε ,για να πάρουμε μια ανάσα.

Δεν θα είναι βέβαια αυτή η ανάσα ούτε εύκολη, ούτε χωρίς κόστος. Πρέπει πρώτα να πιούμε μέχρι τέλος το πικρό ποτήρι των νέων επώδυνων μέτρων,να αποδείξει η συγκυβέρνηση ότι αυτά που λέει τα εννοεί και τότε θα μας ανοίξουν λίγο τις στρόφιγγες για να αναπνεύσουμε.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο ολλανδός υπουργός, που η χώρα του υιοθετούσε μέχρι τώρα την πιο σκληρή στάση για μας, εμφανίστηκε χθες να κομίζει μια εναλλακτική πρόταση για να καμφθούν οι αντιρρήσεις των διαφόρων κοινοβουλίων και να πάρουμε , δι' άλλης μεθόδου την πολυπόθητη επιμήκυνση.

Οπως δεν είναι τυχαία τα δημοσιεύματα που εμφανίζονται τον τελευταίο καιρό, για κάποιας μορφής νέο κούρεμα των δανείων μας που έχουν οι επίσημοι φορείς.Ούτε είναι χωρίς σημασία η χθεσινή δήλωση του κ.Ντράγκι ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα "χρειάζεται ορισμένες φορές να υπερβαίνει τα συνήθη εργαλεία νομισματικής πολιτικής".

Forbes: Παραγραφή του ελληνικού χρέους εντός ευρώ

thumb

 

«Πρέπει να σταματήσουμε να συγχέουμε την χρεοκοπία με την έξοδο από το ευρώ» επισημαίνει σε άρθρο του στο Forbes ο καθηγητής Οικονομικών, Καρλ Γουίλαν, παίρνοντας θέση στο διεθνές debate για την αντιμετώπιση του ελληνικού «προβλήματος».
«Η κατάλληλη αντιμετώπιση του διογκούμενου και μη βιώσιμου ελληνικού χρέους είναι η παραγραφή του και όχι η ενίσχυσή του με νέα δάνεια ή με την απαίτηση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη» τονίζει ο Καρλ Γουίλαν.
«Η ελληνική κατάσταση έχει ήδη δείξει ότι μια ελεγχόμενη χρεοκοπία μπορεί να πραγματοποιηθεί, ενώ μια χώρα παραμένει μέλος του ευρώ» συνεχίζει, σημειώνοντας παράλληλα πως η χώρα μας πλέον κινείται κοντά σε πρωτογενή πλεονάσματα.
«Όταν το χρέος της επιστρέψει σε βιώσιμα επίπεδα, θα μπορέσει να βρει χρηματοδότηση στις αγορές, ίσως μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα παροχής βοήθειας» εκτιμά ο οικονομολόγος.
«Εξαναγκάζοντας μια ελληνική έξοδο, πολύ πιθανό να προκαλούνταν μια πολύ μεγαλύτερη αναδιάρθρωση των χρεών που η Ελλάδα οφείλει στην ευρωζώνη σε σχέση με μία συντεταγμένη αναδιάρθρωση εντός του ευρώ» τονίζει.
«Παρά τα όσα έχουν λεχθεί από Ευρωπαίους αξιωματούχους περί διαχειρίσιμου κόστους της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, στην πραγματικότητα η έξοδος της χώρας από το κοινό νόμισμα θα πυροδοτούσε εκ νέου την κρίση» υπογραμμίζει.
«Τα οικονομικά μεγέθη της υπόλοιπης ευρωζώνης τάσσονται αναφανδόν υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ» επισημάινει, εστιάζοντας παράλληλα στην αναγκαιότητα ύπαρξης μιας συμφωνίας που θα παρεμποδίζει τους Έλληνες πολιτικούς να εγκαταλείψουν μονομερώς την

Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Φ. Κουβέλης: "Όχι οριζόντιες περικοπές - όχι άλλο μάτωμα της κοινωνίας"

 

%CE%A6%2E+%CE%9A%CE%BF%CF%85%CE%B2%CE%AD%CE%BB%CE%B7%CF%82%3A+%22%CE%8C%CF%87%CE%B9+%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%B6%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%B5%CF%82+%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%AD%CF%82+%2D+%CF%8C%CF%87%CE%B9+%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%BF+%CE%BC%CE%AC%CF%84%CF%89%CE%BC%CE%B1+%CF%84%CE%B7%CF%82+%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%B1%CF%82%22 Όχι οριζόντιες περικοπές όχι άλλο μάτωμα της κοινωνίας δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης, μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, σημειώνοντας ότι το πακέτο των 11,5 δισ. δεν έχει κλείσει.

Ο Πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. κ. Φώτης Κουβέλης μετά τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών, στο Μέγαρο Μαξίμου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Φώτης Κουβέλης: Δεν έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των μέτρων για τα 11,5 δισ. ευρώ. Γίνεται προσπάθεια, έτσι ώστε να αποφευχθούν οι οριζόντιες περικοπές με τις οποίες είμαι κατηγορηματικά αντίθετος. Να προστατευτούν, για να μη ματώσουν κι άλλο τα χαμηλά και μικρομεσαία εισοδήματα, είτε αυτά αφορούν σε μισθούς είτε αφορούν σε συντάξεις. Υπάρχει αναμφισβήτητα το πρόβλημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν είναι επιτρεπτό να δεχτούν μεγάλες περικοπές, γιατί σε κάθε περίπτωση, ιδιαίτερα στην παρούσα πολιτική και κοινωνική στιγμή οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι εκείνοι οι οποίοι υποκαθιστούν το απουσιάζον κοινωνικό κράτος. Βεβαίως, η προσπάθεια για την εξεύρεση των 11,5 δισ. ευρώ συνεχίζεται με βάση αυτούς του άξονες που διεκδικώ να υπάρξουν. Όχι στις οριζόντιες περικοπές, όχι περαιτέρω μάτωμα της ελληνικής κοινωνίας. Και βεβαίως, η εξεύρεση των ποσών για τη συμπλήρωση των 11,5 δισ. δεν μπορεί να αυτονομείται. Πρέπει να έχει σχέση με ένα ευρύτερο αναπτυξιακό πρόγραμμα που πρέπει άμεσα να δρομολογηθεί. Πρέπει να εντάσσεται στη διεύρυνση του Πρωτογενούς Τομέα Παραγωγής, αλλά και στο πλαίσιο των ουσιαστικών προοδευτικών μεταρρυθμίσεων που πρέπει να υπάρξουν και όχι μόνο στο κράτος. Και πάντα με τον αγώνα και την προσπάθεια η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη και στο ευρώ.

Δημοσιογράφος: Με τα ειδικά μισθολόγια, κύριε Πρόεδρε, τι θα γίνει;

Φώτης Κουβέλης: Συνεχίζεται η συζήτηση και η επεξεργασία των σχετικών αριθμών και βεβαίως, των σχετικών αριθμών που αφορούν σε ανθρώπους, που αφορούν σε λειτουργούς.

Στρατούλης: «Μνημονιακότερη της τρόικας» η κυβέρνηση

 

Στρατούλης: «Μνημονιακότερη της τρόικας» η κυβέρνησηΓια «κατεδάφιση» μισθών, συντάξεων και κοινωνικού κράτους έκανε λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Στρατούλης, σε ανακοίνωσή του με αφορμή τη σημερινή συνάντηση του υπουργού Εργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους.
«Ο υπουργός Εργασίας, με όσα είπε, ουσιαστικά αρνείται την επαναφορά του κατώτερου μισθού στα προηγούμενα επίπεδα των 751 ευρώ», παρατήρησε ο κ. Στρατούλης και πρόσθεσε: «Επίσης προτείνει την κατάργηση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και τον καθορισμό του κατώτερου μισθού από την εκάστοτε κυβέρνηση. Δηλαδή επαναλαμβάνει τις προβλέψεις του δεύτερου μνημονίου για καθορισμό του κατώτερου μισθού από την κυβέρνηση με στόχο να φτάσει σε επίπεδα Ρουμανίας και Βουλγαρίας».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε παράλληλα την κυβέρνηση ότι «αποδεικνύεται μνημονιακότερη της τρόικας», αφού, όπως ανέφερε, «επιδιώκει να κατεδαφίσει ό,τι απέμεινε όρθιο από μισθούς, συντάξεις, κοινωνικό κράτος και δημόσια περιουσία».

Γινόμαστε όλοι… Κινέζοι

thumb

 

Αφού αυτό απαιτεί η «ελεύθερη» αγορά, αφού αυτό υποδεικνύει η «λογική» του εκσυγχρονισμού και της ανάπτυξης και για όσο δεν αμφισβητούμε αυτές τις νεοφιλελεύθερες πρακτικές της βαρβαρότητας, είμαστε καταδικασμένοι όλοι μας να γίνουμε Κινέζοι.
Σαν αυτούς που δουλεύουν 25 ώρες το 24ωρο για μερικά ευρώ το μήνα και πηδούν από τα παράθυρα των κάτεργων, σαν τους λοιπούς αφρικανούς ασιάτες και εσχάτως ευρωπαίους δουλοπάροικους του «νέου» παγκόσμιου δουλοκτητικού τρόπου παραγωγής ο οποίος επεκτείνεται ταχύτατα…
Τα πρώτα τέτοια τσιφλίκια στην ΕΕ οργανώνεται να στηθούν επί ελληνικού εδάφους, καθώς η κυβέρνηση των τριών (μαριονεττών) της τρόικας «σχεδιάζει» να δημιουργήσει "ειδικές οικονομικές ζώνες" για την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων και τον απεγκλωβισμό της οικονομίας της από την ύφεση. Αυτά, σύμφωνα με το Reuters, δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης. Όπως είπε ο Υπουργός οι ζώνες αυτές «θα προσφέρουν στους επενδυτές φορολογικά και διοικητικά κίνητρα». Με άλλα, απλούστερα λόγια, η κυβέρνηση προχωρά ταχύτατα στη νομοθέτηση του πλαισίου για τη δημιουργία των τσιφλικιών της νεοφεουδαρχίας.
Κοιτώντας από μια άλλη σκοπιά τις ειλημμένες από την τρόικα και υλοποιούμενες από την κυβέρνηση των τριών αποφάσεις, βλέπει κανείς πως στόχος τους είναι—προκειμένου να λειτουργήσει το τσιφλίκι- η δημιουργία των εργαζόμενων- κολίγων. Δηλαδή οι επικείμενες νομοθετικές ρυθμίσεις θα προβλέπουν:
  • Φορολογικές απαλλαγές (ΦΠΑ)
  • άρση δασμών (π.χ., απευθείας μεταφορά προϊόντων στα πλοία χωρίς εκτελωνισμό)
  • ελαστικοποίηση όρων εργασίας, δηλαδή δουλειά όποτε όταν και αφού ο …αφέντης έχει ανάγκη, με μισθό… Κίνας
Περί συνδικαλιστικών δικαιωμάτων στις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες και άλλα τέτοια οπισθοδρομικά

Ευάγγελος Βενιζέλος: Δεν μπορούμε να ψηφίσουμε μέτρα στα τυφλά

Ευάγγελος Βενιζέλος: Δεν μπορούμε να ψηφίσουμε μέτρα στα τυφλά

 
Την πρόταση του ΠαΣοΚ για την ανάγκη να παρουσιάσουν οι πολιτικοί αρχηγοί μια εθνική στρατηγική και όχι μόνο μέτρα, επανέλαβε ο κ. Ευ. Βενιζέλος στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΠαΣοΚ. Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, η συζήτηση στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν κυρίως στρατηγικού χαρακτήρα και εξήγησε τη διαφορά μεταξύ της δικής του άποψης και του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά.

Η σκέψη του πρωθυπουργού, είπε, ήταν ότι μετά το άτυπο ECOFIN και Eurogroup τα οποία θα συνεδριάσουν στη Λευκωσία στις 14 Σεπτεμβρίου, να κληθεί η Βουλή να ψηφίσει ένα πακέτο μέτρων. Στη συνέχεια να αξιολογηθούν τα μέτρα αυτά από την τρόικα ώστε να υποβάλλει την έκθεση αξιολόγησης που αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης των 31 δισ. ευρώ. Κατόπιν όλων αυτών να ανοίξει η συζήτηση για ενδεχόμενη παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής.

Σε αυτά ο κ. Βενιζέλος αντέτεινε το ερώτημα τι θα γίνει αν μετά την ψήφιση του πακέτου των μέτρων η τρόικα ζητήσει ένα συμπληρωματικό πακέτο μέτρων. «Πως θα διαβεβαιώσουμε το κοινοβούλιο και τον ελληνικό λαό ότι με τον τρόπο αυτό μπαίνουμε σε μια ασφαλή διαδικασία που έχει ορατό τέλος και ορατή ανταπόδοση;», διερωτήθηκε.

Η πρόταση του προς τον πρωθυπουργό ήταν ότι πρέπει να ειδωθεί η κατάσταση από άλλη οπτική γωνία. Δηλαδή όταν έρθουν τα μέτρα στη Βουλή να μπορούν οι τρεις αρχηγοί να πουν την πλήρη ιστορία, την οποία πρέπει να την έχουν συμφωνήσει με τους εταίρους μας : «Δεχόμαστε να ψηφίσουμε τα μέτρα, να στηρίξουμε την Κυβέρνηση, να αναδεχθούμε το πολιτικό κόστος, να μπούμε στη συζήτηση για τα μέτρα, αλλά όταν πάμε να ζητήσουμε κάτι πρέπει να μπορούμε να διαβεβαιώσουμε τον κόσμο ότι αυτό έχει αρχή, μέση και τέλος».

Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί. Θέλει; Του Αντώνη Δελλατόλα

 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να λειτουργεί σαν ομάδα ακτιβισμού, δεν μπαίνει σε τροχιά κόμματος που επιθυμεί να διεκδικήσει την εξουσία, όταν έρθει η ώρα. Μου δίνει την αίσθηση ότι δεν το θέλει» (ακόμα). Αυτό μου είπε πρόσφατα ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ, και προφανώς το «ακόμα» το προσέθεσα εγώ στην κουβέντα που είχα μαζί του.
Η ανησυχία του φίλου μου είναι εύλογη, αφού υπάρχουν το τελευταίο διάστημα αρκετές δηλώσεις που δείχνουν ότι ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ νομίζουν πως βρίσκονται στην εποχή συγκρότησης του «συνασπισμού», όπου υπήρχε διαγκωνισμός για το ποιοι θα επιβάλουν τις απόψεις τους ως πλειοψηφικό ρεύμα.

Δεν έχουν καταλάβει ότι το 28% που τους ψήφισε δεν το έκανε ούτε για να πλακώνονται μεταξύ τους για το αν έπρεπε ή όχι να συναντηθεί ο Τσίπρας με τον Πέρες (Peres), ούτε για να εκφράζουν τις αγωνίες τους αν θα κερδίσει ή όχι τις εκλογές ο Τσάβες, ούτε για να δικαιολογούν τον κάθε λαμόγιο μαγαζάτορα που δεν κόβει αποδείξειςούτε να έχουν σχεδόν ξινά μούτρα όταν η αστυνομία συλλαμβάνει δολοφόνους στην Πάρο ή αλλού, μόνο και μόνο επειδή είναι αλλοδαποί.

Ο κόσμος τούς ψήφισε για να ελέγχουν αυστηρά την κυβέρνηση, να αποκαλύπτουν στη βουλή τα παιχνίδια της συγκυβέρνησης με τη διαπλοκή και να καταθέτουν τις δικές τους αριστερές, ρεαλιστικές, εφαρμόσιμες προτάσεις για την κρίση που περνάει η χώρα.

Αν δεν το κατανοήσουν σύντομα, θα δουν την ιστορία για την αριστερά να επαναλαμβάνεται για μία ακόμα φορά. Και, αυτή τη φορά, δεν θα είναι φάρσα, αλλά τραγωδία για τη χώρα.

Συνεχίζονται οι συζητήσεις

 

«Ελάσσονα ζητήματα» παραμένουν, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, προκειμένου να κλειδώσει το πακέτο των μέτρων 11,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Β. Βενιζέλος ανέφερε ότι «υπάρχουν απαράβατα όρια για τα νέα μέτρα που δεν πρέπει να τα υπερβούμε». Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης επισήμανε, απο τη δική του πλευρά, ότι «η προσπάθεια για την εξεύρεση των 11,5 δισ. ευρώ συνεχίζεται». Θα συνεχιστεί και η επεξεργασία των μέτρων σε επίπεδο κομματικών επιτελείων, προκειμένου να δοθούν διευκρινίσεις από το υπουργείο Οικονομικών. Στο μεταξύ την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου αναμένεται να επανέλθουν στην Ελλάδα οι επικεφαλής της τρόικας, ενώ θα έχει προηγηθεί, την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου, η άφιξη εξειδικευμένων τεχνικών κλιμακίων.



«Ελάσσονα ζητήματα» τεχνικής φύσεως παραμένουν, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, προκειμένου να κλειδώσει το πακέτο των μέτρων 11,5 δισ. ευρώ.

Οπως δήλωσε μετά από τη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών, «το βασικό σενάριο έχει οριστικοποιηθεί». Διευκρίνισε πάντως ότι συζητείται ακόμη το θέμα των ειδικών μισθολογίων.
Την ίδια στιγμή φαίνεται πως απομακρύνεται οριστικά το ενδεχόμενο μείωσης των συντάξεων του ΟΓΑ , ζήτημα που ο κ. Στουρνάρας είπε πως δεν υπάρχει στο βασικό σενάριο και για το οποίο εμφανίστηκε κατηγορηματικός και ο Φώτης Κουβέλης. Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ξεκαθάρισε μετά από τη συνάντηση πως οι συντάξεις του ΟΓΑ «δεν πρέπει να περικοπούν και δεν θα περικοπούν».
Η επεξεργασία των μέτρων συνεχίζεται και όταν ολοκληρωθεί θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε στην κοινωνία και τη Βουλή ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εξόδου από την κρίση,

Για κείνους που δεν πήγαν διακοπές

 

Photo: Andrea D'IppolitoΕκπνέοντος του Αυγούστου, όπως θα λεγε κι ο καθαρευουσιάνος αφηγητής, παραδοσιακές κουβέντες κάθε τέτοια εποχή ήταν τα «που πήγατε ρε», «καλά, αν σου δείξω φωτογραφίες…» ή ακόμα «με τέτοιο μαύρισμα, να κρατάς κουραμπιέ τη νύχτα, για να φαίνεσαι». Όχι, δεν θα επιδοθώ στο διηγώντας τα να κλαις – εξάλλου αρκετοί συμπολίτες μας και φέτος αυτά τα ίδια εκστόμισαν και ανάλογα με το βαθμό συναίσθησης που διέθεταν, επέλεγαν το ύφος και την ένταση της φωνής και των λόγων τους.
Υπήρχαν όμως και βλέμματα, που άδειαζαν με το που έπεφτε η λέξη «διακοπές»… Σ’ έκαναν να νομίζεις πως διέπραττες ύβρη ή τουλάχιστον πως έδειχνες αλαζονεία υπέρμετρη. Ίσως να το χει κι η ίδια η λέξη από τη ρίζα της, από γεννησιμιού της. Μια θειά μου χρησιμοποιούσε τη λέξη «αλλαγή» για τη θερινή απόδραση, πριν φθαρεί από τους πολιτικούς, κι έδινε μεγαλύτερο βάρος στο τοπικό στοιχείο. Για να διακόπτεις κάτι ή από κάτι, σημαίνει πως το ασκείς συνέχεια και επί μεγάλο διάστημα και πως σ’ έχει κουράσει πια ,γι’ αυτό και σταματάς -- για να πάρεις μιαν ανάσα. Λογικό επόμενο λοιπόν να αδυνατούν ή να δυσκολεύονται να προφέρουν τη λέξη «διακοπές» περίπου ένα εκατομμύριο Συνέλληνες προς το παρόν -- αυτοί που βρίσκονται στο λάκκο των λεόντων της ανεργίας. Δεν μπορούσαν να διακόψουν από αυτό που δεν είχαν κι αν από κάτι θα θελαν να διακόψουν, θα ‘ταν ο εφιάλτης του να σαι οικονομικά ανενεργός και ψυχολογικά περίπου απόβλητος.
Τι να σου πει η άγονη γραμμή, αν έφτασες στα –αντα να περιμένεις τσοντάρισμα από τους γονείς; Πώς να ψαρώσεις από τις πορείες στις ερημίες ακόμη και της Γαύδου, αν έχεις ξεποδαριαστεί στη βία των προσωπικών συνεντεύξεων και των απορρίψεων; Ποιο μπορεί να σου φαίνεται πιο extreme sport από το να μοιράζεις απελπισμένα βιογραφικά ή από το να πρέπει να στηθείς στην ουρά του ΟΑΕΔ;
Βλέμματα άλλαζαν ή άκουγες το αόριστο «κάτι λίγες μέρες, εδώ κοντά, αυθημερόν», κι από εκείνους, που είχαν δουλειά να διακόψουν αλλά η μέτρηση κι επανακαταμέτρηση των μπικικινίων, οδηγούσε σε κατ’ οίκον περιορισμό ή το πολύ σε ημερήσιες εκδρομές – αψευδής μάρτυρας η κίνηση, τις βραδινές ώρες, εθνικών οδών επιστροφής από παραθαλάσσιους προορισμούς. Πολλοί πλέον αναζητούν μετά μανίας διαφημιστικές καταχωρήσεις Τραπεζών της παλαιάς π.Κ. (προ Κρίσης)

Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

«Ανάσα σε μακροβούτι η πολιτική Σαμαρά»

 

Χ. Ζώης: Τα μέτρα τους θα κόψουν την ανάσα των Ελλήνων

Την αυριανή προγραμματισμένη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών σχολιάζει με ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Χρήστος Ζώης.

«Οι Έλληνες δεν συγκινούνται από το πολυπαιγμένο θεατρικό έργο των προθύμων κυβερνητικών εταίρων που διαφωνούν μέχρι να συμφωνήσουν. Το πλαίσιο προγραμματικής συμφωνίας που αποτελεί το σημείο αναφοράς τους υπήρξε μόνο ως άλλοθι για τον σχηματισμό κυβέρνησης, αφού ποτέ δεν αποτέλεσε τη βάση οιασδήποτε συζήτησης τόσο με την τρόικα στο εσωτερικό όσο και με τους Μέρκελ-Ολάντ, και αντικαταστάθηκε από τον «αέρα» που αποτελεί πρώτο και μοναδικό στόχο της δήθεν διαπραγμάτευσης.

Οι τρεις εταίροι αναμένεται να εγκρίνουν την πολιτική Σαμαρά «ανάσα σε μακροβούτι» την ίδια ώρα που τα μέτρα τους θα κόψουν την ανάσα των Ελλήνων» αναφέρει στην ανακοίνωσή του.

Βενιζέλος: Ο Σαμαράς να μη συμπεριφέρεται ως αρχηγός μονοκομματικής κυβέρνησης

 

Μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις έστειλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του το πρωί της Τρίτης στη Βουλή. Ο κ. Βενιζέλος απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό, στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στις πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη.

Η χώρα σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να βρεθεί σε κυβερνητική κρίση, τόνισε για να συμπληρώσει πως ο κ. Σαμαράς δεν μπορεί να φέρεται ως αρχηγός μονοκομματικής κυβέρνησης και να φέρνει προ τετελεσμένων τους άλλους εταίρους. Η χώρα θα κυβερνηθεί κανονικά όπως θέλησε ο λαός, συμπλήρωσε και υπογράμμισε πως δεν παρακολουθούμε παθητικά και από απόσταση. Πρόσθεσε δε, πως "δεν πρόκειται να ψηφίσουμε ο,τιδήποτε".

Προσέρχομαι αύριο στη συνάντηση, είπε ο κ. Βενιζέλος, όχι να συζητήσω πακέτο μέτρων, ούτε ειδικά θέματα, αλλά για να χαράξουμε εθνική στρατηγική. Αυτό πρέπει να κάνουμε αύριο, είπε.

Μιλώντας για την παράταση σημείωσε πως το ΠΑΣΟΚ έθεσε το ζήτημα της παράτασης. Η παράταση επιτρέπει να επιτευχθούν δημοσιονομικοί στόχοι, πρόσθεσε και τόνισε πως δεν πρόκειται για μια νέα ιδέα, αλλά είναι ρητή δέσμευση της δανειακής σύμβασης σε περίπτωση ύφεσης και ότι το αίτημα για παράταση δεν συνεπάγεται πρόγραμμα νέας χρηματοδότησης. Είχαμε προνοήσει να υπάρχει αυτό, είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Απευθυνόμενος στην εσωκομματική αντιπολίτευση, ο κ. Βενιζέλος είπε πως καποιοι νομίζουν ότι την κάνουμε γυριστή, όποιοι τα λένε αυτά είναι ανενημέρωτοι και κάνουν λάθος.
Επίσης έθεσε τα επόμενα στρατηγικά σημεία της κυβέρνησης. Είπε ότι υπάρχει η ανάγκη να ανατραπούν άδικα στερεότυπα που εμφανίζουν μια Ελλάδα τεμπέληδων, ενώ η Ελλάδα έχει κάνει εντυπωσιακή προσαρμογή. Επιπλέον είπε πως έχει προκύψει η ανάγκη να επισημανθεί ότι η εταίροι δεν έχουν χάσει, ούτε έχουν χαρίσει τίποτα. Μόνο ένας τρόπος υπάρχει να χάσουν λεφτά: η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, υπογράμμισε. Επισήμανε την ανάγκη να σπάσει ο φαύλος κύκλος της ύφεσης αλλά και άμεσης αλλαγής του επικοινωνιακού πλαισίου. Πρέπει, είπε, να αποσταλεί από την

Κλωνοποιήθηκαν!

 

Photo: oscarmell productions@FlickrΣτο Γυμνάσιο είχαμε ένα τύπο που έβριζε την μπάλα επειδή δεν έμπαινε στα δίχτυα, κλώτσαγε το θρανίο επειδή δεν ήξερε την άσκηση, έφτυνε την πόρτα που δεν παραμέριζε να περάσει. Και βεβαίως τα ίδια έκανε και με τους συμμαθητές μας. Σκουντούφλαγε και έριχνε καρπαζιά στον διπλανό του. Έπαιρνε κακούς βαθμούς και έδερνε τον απουσιολόγο. Για όλα έφταιγαν πάντα οι άλλοι. Αυτός ο τύπος, ο μ*#*# των μαθητικών μας χρόνων, νομίζω ότι έχει κλωνοποιηθεί. Έχει γίνει βουλευτής, υπουργός, δήμαρχος, συνδικαλιστής, δημοσιογράφος, εκπαιδευτικός, αγανακτισμένος πολίτης. Θα σας δώσω μερικά παραδείγματα που δημιουργούν υποψίες.

Για την δυσφήμιση της Ύδρας από την φοροδιαφυγή δεν φταίνε αυτοί που δεν κόβουν αποδείξεις ( θα μας πει βουλευτής – επονομαζόμενος και σοβαρός), φταίνε τα ΜΑΤ που κρύβουν το τοπίο(!).

Για τα κίτρινα θολά νερά πολλών νησιών μας δεν φταίει που δεν έχουμε βιολογικούς καθαρισμούς αλλά φταίνε τα πλοία του 6ου στόλου και οι μαροκινοί ψαράδες που ρίχνουν απόβλητα στην θάλασσα.

Για τις πυρκαγιές δεν φταίει ότι δεν έχουμε αντιπυρικές ζώνες και σταθμούς, δεν φταίνε ούτε καν οι οικοπεδοφάγοι, αλλά φταίνε οι «ξένοι» που επιβουλεύονται τα μαστιχόδενδρα και τις κουκουναριές.

Για την ανικανότητα των Δημοσίων υπηρεσιών δεν φταίει η αναξιοκρατία, το ρουσφέτι και η διαφθορά αλλά φταίει που οι επικεφαλής δεν είναι Μεσσήνιοι. Τώρα που μεσσηνοποιήθηκαν, όλα θα αλλάξουν.

Για τους υπαλλήλους που κλέβουν αλλά αθωώνονται από τα πειθαρχικά τους (ο ένας τσέπωνε χιλιάδες ευρώ για να βγάζει οικοδομικές άδειες και ο άλλος εγχειρούσε μόνο με φακελάκι) δεν φταίνε οι ίδιοι οι διεφθαρμένοι αλλά το σύστημα που τους έκανε «ατομικιστές».

Για την πρόσληψη των συζύγων, των θυγατέρων, των ανιψιών, των γαμπρών, των μπατζανάκηδων των πολιτικών, δεν φταίνε οι ίδιοι οι ρουσφετολόγοι της πολιτικής αλλά φταίει το πολιτικό … DNA, που βγάζει πανάξιους και δυσαναπλήρωτους συγγενείς.

Τι θα συμβεί στη Ελλάδα τις επόμενες εβδομάδες; Τα σενάρια της Bank of America

 


Αυτή τη στιγμή το βασικό μας σενάριο είναι ότι «η Ελλάδα αντέχει», υπάρχουν ωστόσο πέντε πράγματα που θα μπορούσαν να πάνε στραβά τις επόμενες εβδομάδες, αναφέρει σε έκθεσή της με τίτλο «Greece In The Next Few Weeks» η Bank of America Merrill Lynch.
Η επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης της τρόικας είναι το βασικό μας σενάριο, αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση. Υποθέτοντας ότι η Ελλάδα θα επιλέξει να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, πιστεύουμε ότι η Ευρωζώνη θα καταφέρει τελικά να αντιμετωπίσει τα πολιτικά εμπόδια ως προς την αύξηση, για μία ακόμα φορά, της βοήθειας προς την Ελλάδα.
Όπως εκτιμά η BofA, οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα μπορούσαν να δεσμευτούν ότι θα καλύψουν οποιοδήποτε χρηματοδοτικό κενό προκύψει μελλοντικά, ενώ για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θα μπορούσαν να παράσχουν κεφάλαια στις τράπεζες απευθείας από τον ESM, όπως σχεδιάζουν να κάνουν με την Ισπανία.
Σε κάθε περίπτωση, αναφέρει η έκθεση, η απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης θα πρέπει να ληφθεί στις αρχές Οκτωβρίου, καθώς η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε σύντομα να βρεθεί αντιμέτωπη με προβλήματα ρευστότητας. Το τι θα συμβεί μετά την αξιολόγηση, θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή του προγράμματος.
Ωστόσο, υπάρχουν πέντε πράγματα που θα μπορούσαν να πάνε στραβά στην Ελλάδα, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με τη BofA, καθώς η χώρα θα ξεκινά την προσπάθειά της να αναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία διάσωσης:
- Η κυβέρνηση συνασπισμού να αποτύχει να καταλήξει σε συμφωνία για τα νέα μέτρα λιτότητας
- Το ελληνικό κοινοβούλιο να μην υπερψηφίσει το προτεινόμενο πακέτο μέτρων
- Να συνεχιστούν τα προβλήματα εφαρμογής των μέτρων ακόμα και μετά την έγκριση του κοινοβουλίου
- Η κοινωνική αναταραχή να βγει εκτός ελέγχου
- Κάποια μέλη της Ευρωζώνης να αντιταχθούν σε περαιτέρω δεσμεύσεις για αύξηση της βοήθειας προς την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τη BofA, για δύο από τους πέντε παραπάνω κινδύνους αξίζει να γίνει ιδιαίτερη αναφορά. Ως προς τον κίνδυνο να μην υπερψηφιστούν τα προτεινόμενα μέτρα από την ελληνική Βουλή, ο οίκος σημειώνει ότι η σημερινή κυβέρνηση συνασπισμού διαθέτει ευρεία πλειοψηφία, όμως σε όλες τις πρόσφατες αντίστοιχες ψηφοφορίες χάνονταν ψήφοι από κυβερνητικούς βουλευτές. Ενδεχόμενη αποτυχία υπερψήφισης των νέων μέτρων ίσως σημάνει την πτώση της σημερινής

Κεδίκογλου: «Η εθνική ανάγκη υπεράνω της κομματικής»

 

«Όλοι πρέπει να βάλουμε την εθνική ανάγκη πάνω από την κομματική», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου στο Βήμα FM αναφερόμενος στην ψήφιση του νέου δυσβάστακτου πακέτου μέτρων. Παράλληλα, έστειλε το μήνυμα ότι οι προσωπικές στρατηγικές δεν μπορεί να γίνουν ανεκτές αλλά πρόσθεσε πως εκτιμά ότι όλοι οι «γαλάζιοι» βουλευτές θα αρθούν στο ύψους των περιστάσεων.

Μιλώντας στον Βήμα 99,5 ο κ. Κεδίκογλου αναφέρθηκε και στα ειδικά μισθολόγια λέγοντας πως «σε αυτή την ιστορία δεν υπάρχουν καλοί και κακοί», ότι η κυβέρνηση γνωρίζει τις χαμηλές αμοιβές των μάχιμων και ότι καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για να ληφθούν οι πιο δίκαιες αποφάσεις.

Για το πακέτο των 11,6 δισ. ευρώ ανέφερε ότι το ποσό αυτό πρέπει να εξοικονομηθεί για την οικονομική ανεξαρτησία της χώρας, καθώς και επειδή δεν πρέπει να δημιουργείται συνεχώς νέος χρέος.

Πρόσθεσε ότι το εκτός στόχων έλλειμμα είναι αντικείμενο διαβούλευσης λόγω της παρατεταμένης και βαθειάς ύφεσης, ωστόσο είπε ότι δεν υπάρχει αίτημα για επιπλέον μέτρα εξαιτίας της απόκλισης που παρουσιάζεται.

Για το αίτημα για την επιμήκυνση ανέφερε πως έχουν ήδη γίνει τα πρώτα βήματα με προοπτική την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας και από αυτή τη νέα βάση, μπορούμε, είπε, να αρχίσουμε να συζητούμε.

Σημείωσε ακόμη ότι εντός του φθινοπώρου θα προχωρήσουν οι πρώτες αποκρατικοποιήσεις, ότι τον Οκτώβριο θα είναι έτοιμο το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ενώ μίλησε και για τρεις ημερομηνίες-κλειδιά, προκειμένου η κυυβέρνηση να πείσει τους εταίρους της για την αξιοπιστία της: τα δύο επόμενα Eurogroup και η Σύνοδος Κορυφής στις 18 Οκτωβρίου.

Ερωτηθείς εάν θα στηρίξει την πρόταση του ΣΥΡΙΖα για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το Μνημόνιο, ο κ. Κεδίκογλου απάντησε: «Να δούμε πρώτα την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί ζητούμενο είναι να μάθει ο ελληνικός λαός την αλήθεια για τα γεγονότα και όχι να συσκοτίσουμε, όπως έχει γίνει και άλλες φορές στο παρελθόν».

Μέρκελ: «Ματώνει η καρδιά μου» για τους Έλληνες πολίτες ενώ οι εύποροι...

 

«Ματώνει η καρδιά μου» για τις περικοπές των Ελλήνων συνταξιούχων, είπε η Μέρκελ και κατηγόρησε την κυβέρνηση και τους εύπορους«Ματώνει η καρδιά» της καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ για τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών! Η σημερινή της δήλωση κατά την διάρκεια εκδήλωσης του προγράμματος «Διάλογος για το μέλλον της Γερμανίας», απευθυνόμενη μάλιστα προς τους Έλληνες πολίτες, δείχνει μεν αντιστροφή του κλίματος της γερμανικής κυβέρνησης τόσο προς την Ελλάδα όσο και προς τους Γερμανούς πολίτες που τους προετοιμάζει ότι πρέπει να γίνουν πιο δεκτικοί προς τη χώρα μας. Ταυτοχρόνως όμως, μετά τον κ. Γιούνκερ, και η κ. Μέρκελ, «καρφώνει» τις ελληνικές κυβερνήσεις ότι συνεχίζουν να αφήνουν στο απυρόβλητο τους εύπορους...
Συγκεκριμένα, σε εκδήλωση που έγινε στην καγκελαρία, η Άνγκελα Μέρκελ, απευθυνόμενη στον ελληνικό λαό εξέφρασε τη βαθιά της συμπάθεια για τους Έλληνες πολίτες, «οι οποίοι πλήττονται από τις περικοπές του προγράμματος λιτότητας. Ματώνει η καρδιά μου όταν βλέπω τις περικοπές που γίνονται στους συνταξιούχους, στους δημοσίους υπαλλήλους και στους εργαζόμενους. Αυτό όμως γίνεται την ίδια ώρα ρα που εύποροι Έλληνες μπορούν χωρίς κανένα πρόβλημα να εγκαταλείπουν τη χώρα», είπε η κ. Μέρκελ, υπονοώντας το πιθανότερο, την εξαγωγή ιδιωτικών κεφαλαίων από τη χώρα!

Ραχόι: Ευρωπαϊκή αποτυχία, ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ

thumb

 

«Συλλογική αποτυχία της Ευρώπης» χαρακτήρισε ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας ή άλλης χώρας από το κοινό νόμισμα ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΕΕ Χερμάν βαν Ρομπάι.
Το ευρώ και η οικονομική ενοποίηση είναι «μη αναστρέψιμα» τόνισε ο Ισπανός Πρωθυπουργός.
Παράλληλα, εστίασε στην ανάγκη οικονομικής ενοποίησης, προτάσσοντας ως πρώτο βήμα την τραπεζική ενοποίηση.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΕ, συμφώνησε πως είναι επείγον ζήτημα η τραπεζική ενοποίηση και προανήγγειλε πως το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο θα παρουσιαστεί το Σεπτέμβριο προκειμένου η όλη διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Δεκέμβριο.

Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Τα σχόλια των διεθνών ΜΜΕ για τον Γ. Στουρνάρα

 

%C2%AB%CE%91%CE%BD%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CE%B2%CE%AC%CE%BD%CE%B5%CE%B9+%CF%84%CE%B7+%CE%B4%CF%85%CF%83%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B7+%CE%B4%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%AC+%CF%84%CE%BF%CF%85+%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%85%C2%BB Θετικές είναι οι αντιδράσεις του διεθνούς Τύπου στον διορισμό του Γιάννη Στουρνάρα στη θέση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών. Για έναν έγκριτο οικονομολόγο που χαίρει μεγάλης εκτίμησης και εμπνέει εμπιστοσύνη στις αγορές κάνουν λόγο τα διεθνή ΜΜΕ.

Ως «δραστήριο και εύγλωττο άνδρα, με γόητρο ροκ σταρ στους οικονομικούς κύκλους της Ελλάδας», χαρακτηρίζουν οι The New York Times τον Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος αντικατάστησε τον Βασίλη Ράπανο μετά την παραίτηση του τελευταίου για λόγους υγείας.

Πρόκειται για έναν από τους ελάχιστους Έλληνες οικονομολόγους που θεωρείται ευρέως ότι λειτουργεί πάνω από τις κομματικές πολιτικές, σημειώνει η εφημερίδα. Τόσο ο ίδιος όσο και το ΙΟΒΕ αποτελούσαν σταθερό καταφύγιο για τους Έλληνες ηγέτες που αναζητούσαν ρεαλιστικές εκτιμήσεις σχετικά με την πορεία της οικονομίας, αναφέρει το δημοσίευμα.

«Είναι ένας άνθρωπος που εμπνέει σεβασμό και εμπιστοσύνη όσον αφορά στη διαπραγμάτευση κρίσιμων οικονομικών θεμάτων με την τρόικα», σχολιάζει στους NYT ο Βασίλης Δαλαμάγκας, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

«Ο Γιάννης Στουρνάρας είναι ένας σοβαρός και αξιοσέβαστος άνθρωπος που θα εμπνεύσει εμπιστοσύνη στις αγορές. Δυστυχώς, συμμετέχει σε μια κακή κυβέρνηση, όπου πολλοί πολιτικοί της παλιάς σχολής, με τη λογική της σπατάλης, κατέχουν κρίσιμες θέσεις», σχολιάζει στο βρετανικό δίκτυο ο πολιτικός αναλυτής Γιάννης Λούλης.

«Θα χρειαστεί να δώσει σκληρές μάχες για να τους αντιμετωπίσει. Μπαίνει σε μια λυκοφωλιά και δεν θα επιβιώσει χωρίς την αμέριστη συμπαράσταση τη πρωθυπουργού», εκτιμά ο αναλυτής.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της The Wall Street Journal, ο κ. Στουρνάρας είναι ένας «βετεράνος τεχνοκράτης που έχει διατελέσει σε κυβερνητικές θέσεις, γνωστός για τη συγκροτημένη σκέψη του». Η φιλελεύθερη, προσγειωμένη προσέγγισή του θα τον βοηθήσει σημαντικά στον καινούργιο του ρόλο, σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα. Ο κ. Στουρνάρας αναλαμβάνει το δύσκολο έργο της διαπραγμάτευσης του μνημονίου με στόχο την επίτευξη ευνοϊκότερων όρων. Ταυτόχρονα, θα πρέπει

Time: Μέχρι στιγμής η Ευρωζώνη συμπαθεί τον Σαμαρά

 

Με αφορμή τις επαφές του Έλληνα πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, σε Βερολίνο και Παρίσι, το περιοδικό Time σε κεντρικό του άρθρο με τίτλο «Πως τα πηγαίνει ο Σαμαράς; Μέχρι στιγμής η Eυρωζώνη συμπαθεί τον νέο Έλληνα ηγέτη», σχολιάζει τις κινήσεις του Μεσσήνιου πολιτικού.

«Υπάρχει πολύ ταλαιπωρία μπροστά αλλά μέχρι στιγμής στη Μέρκελ και τους Γερμανούς αρέσουν αυτά που ακούν από τον Έλληνα πρωθυπουργό. Θα έχει διάρκεια ο μήνας του μέλιτος;», σημειώνεται στο δημοσίευμα, ενώ στη συνέχεια υπογραμμίζεται πως «μόλις δύο μήνες αφού του κόμμα του πέτυχε νίκη στις επίμαχες ελληνικές εκλογές ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ενθουσιάζει ένα άλλο σκληρό πλήθος: τους ηγέτες της ευρωζώνης».

Επιπρόσθετα αναφέρει ότι την Τετάρτη έλαβε τη στήριξη του επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ όταν επισκέφθηκε την Αθήνα και διακήρυξε ότι ήταν εντελώς αντίθετος με το να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ.

«Την Παρασκευή ο Σαμαράς επίσης έλαβε τη στήριξη της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ η χώρα της οποίας είναι ο μεγαλύτερος συνεισφέρων στα πακέτα διάσωσης της Ελλάδας», προσθέτει το περιοδικό.

«Η Ευρωζώνη τον βλέπει ως τον ηγέτη της τελευταίας ευκαιρίας της χώρας. Από καιρό ο Σαμαράς θεωρείται ότι κωλυσιεργεί, αλλά οι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή» δήλωσε στο Time ο αναλυτής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πολιτικής στις Βρυξέλλες, Γιάννης Εμμανουηλίδης.

«Εγώ για όλους, για μένα κανείς»

 

Photo: tilo driessenΟ νεαρός τσιγγάνος είχε σταθμεύσει το φορτηγό του κάτω από το μεγάλο ξενοδοχείο, στο λιμάνι της πόλης. Η καρότσα του ήταν ξέχειλα φορτωμένη με καρπούζια Αμαλιάδος και πατάτες Νευροκοπίου. Στο παρμπρίζ του ήταν γραμμένη η φράση «Εγώ για όλους, για μένα κανείς».
Κανείς μας δεν αγόραζε καρπούζια και πατάτες. Όλοι τρέχαμε, πατείς με και πατώ σε, να κλέψουμε τη φράση. Σαν τα σκυλιά, τα χασαπόσκυλα, την αρπάζαμε, τη δαγκώναμε, φεύγαμε τρέχοντας, αλυχτώντας, γαβγίζοντας. «Εμείς για όλους, για μας κανείς».
Την κάναμε ποίημα, τραγούδι, ύμνο, παιάνα, ωδή, τροπάριο, διαδήλωση, σύνθημα, σφύριγμα, σήμα, σημαία, σπίτι, κόμμα, θρησκεία, πατρίδα, ομάδα, γήπεδο, έδρα, πρωτάθλημα, τη δέσαμε, τη χτίσαμε, τη σφάξαμε στα θεμέλια. «Εμείς για όλους, για μας κανείς».
Τη ζωγραφίσαμε, τη χτυπήσαμε στο μπράτσο, στο στήθος, στο μέτωπο, στη φλέβα, παντού. «Εμείς για όλους, για μας κανείς».
Τη στήσαμε, την παίξαμε, την περιπαίξαμε, ποντάραμε, πήραμε, πιάσαμε, χάσαμε. «Εμείς για όλους, για μας κανείς».
Τη χύσαμε ασήμι, χρυσάφι, κύπελλο, μετάλλιο, παράσημο, στήθος, φυσήξαμε γυαλί, δουλέψαμε πηλό, τη κάψαμε στάχτη, στάχτη και μπούλμπερη. «Εμείς για όλους, για μας κανείς».
Τη βάλαμε στη γραμμή, παρελάσαμε, καμαρώσαμε, χειροκροτήσαμε, παρουσιάσαμε, σηκώσαμε χέρι, υψώσαμε γροθιά, φασκελώσαμε. «Εμείς για όλους, για μας κανείς».
Την περιφέραμε θαυματουργό εικόνα, άγιο λείψανο, κρανίο, κάρα, πολιούχου πόλης, επιτάφιο, επιτάφιο θρήνο, παράκληση, λιτανεία, σταυροφορία. «Εμείς για όλους, για μας κανείς».
Σταθήκαμε στη σκιά της, χωθήκαμε στον κόρφο της, φορέσαμε το ρούχο, την κορώνα, το κουρέλι, περάσαμε σε δάχτυλο, μύτη, αυτί, χαλκά, αλυσίδα, κρεμάσαμε σταυρό, δικέφαλο αετό, σφυρί, δρεπάνι, αστέρι, κλάψαμε, μοιρολογήσαμε, γονατίσαμε, ζητιανέψαμε, εκλιπαρήσαμε. «Εμείς για όλους, για μας κανείς».
Πήραμε τη φωνή, κλέψαμε τον ήχο, το σώμα, το κορμί, ήπιαμε, μεθύσαμε, παραγγήλαμε, μαχαιρώσαμε, χορέψαμε, κοιμηθήκαμε μαζί της, σπάσαμε, αυθαδιάσαμε, κοκορευτήκαμε, ναρκισσευτήκαμε, ρεζιλευτήκαμε, παίξαμε το σκοπό της. «Εμείς για όλους, για μας κανείς».
Βγάλαμε, γυρίσαμε δίσκους, σουξέ μεγάλα «Εμείς για όλους, για μας κανείς».
Φτιάξαμε, σηκώσαμε παραστάσεις, πανηγύρια, παίξαμε ρόλους, φωτογραφηθήκαμε, απ

Κόρινθος, η (χρυσή) αυγή του μίσους. Του Χαράλαμπου Πίσχου

 


Η απόφαση για να παρευρεθώ στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας του δήμου Κορίνθου για την εγκατάσταση των μεταναστών στο στρατόπεδο, ήταν αυθόρμητη. Ήθελα να δω από κοντά κυρίως τη στάση της Χρυσής Αυγής. Τα επεισόδια των προηγούμενων ημερών, μαζί με τη φημολογία για τις επερχόμενες εξελίξεις, μου κέντριζαν το ενδιαφέρον.
Φτάνοντας στο στρατόπεδο, είδα τα μέλη της ΧΑ παρατεταγμένα αριστερά και δεξιά στο δρόμο. Ο υπόλοιπος κόσμος, μερικές εκατοντάδες άνθρωποι, ήταν συγκεντρωμένος μπροστά στην είσοδο. Μία μάζα από ετερόκλητο κόσμο, άλλοι παρατηρητές, άλλοι διαμαρτυρόμενοι, άλλοι αυλικοί του δημάρχου, άλλοι φοβισμένοι. Οι τελευταίοι ήταν αυτοί που φώναζαν περισσότερο.
Το καταλάβαινες γιατί άκουγες μία φωνή από πίσω που μετά χανόταν. Ο δήμαρχος προσπαθούσε να σώσει την υστεροφημία του. Εκκλήσεις, υποσχέσεις, φωνές δεν έπειθαν τον κόσμο που τον αποδοκίμαζε. Αποτυπωνόταν η αποστροφή, η δυσπιστία και η έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών προς το πολιτικό κατεστημένο.
Άκουγα τους πολίτες γύρω μου, να ζητάνε δράση. Τι σημαίνει δράση; Ό,τι μπορεί ο καθένας να μεταφράσει με βάση την υποκειμενική του αντίληψη. Άλλος μίλαγε για επέμβαση, άλλος να τους κόψουν το ρεύμα και να πεθάνουν και από τη ζέστη, άλλος έφερνε την Κερατέα ως πρότυπο, άλλος να τους στείλουν πίσω γιατί έχουν μολυσματικές αρρώστειες και θα κολλήσουν όλη την Κορινθία.
Μερικά σχόλια ήταν τόσο απάνθρωπα που για να πιστέψω ότι εκστομίστηκαν από άνθρωπο, έπρεπε να τον κοιτάξω. Ένταση, έκπληξη, σφιγμένα πρόσωπα και γροθιές, οργή, φόβος. Αρκούσε μία απότομη κίνηση για να αρχίσουν τα επεισόδια. Μάζα μεθυσμένη από το κρασί της υποτιθέμενης αυτοπραγμάτωσης, νόμιζε ότι είχε βρει στον φυλακισμένο εχθρό, λύση στα προβλήματά της.
Η μόνη παράταξη που μίλησε με δύο άτομα στον κόσμο ήταν η ΧΑ (μίλησε και εκπρόσωπος των Ανεξ. Ελλήνων, κανείς από τα άλλα κόμματα) και απέσπασε το χειροκρότημα του κόσμου. Οι υποσχέσεις της όσο πιο παράλογες και ανέφικτες ήταν, τόσο περισσότερο ηδόνιζαν τον κόσμο, που επιδοκίμαζε. Όσο το εθνικιστικό παραλήρημα, συνεχιζόταν με την επιδεικτικά αυξανόμενη φωνητική ένταση στις λέξεις «πατρίδα, Ελλάδα, ορθοδοξία, οικογένεια», τόσο ένιωθα δίπλα μου την επιθυμία του κόσμου για δράση.

Από την τσέπη των ασφαλισμένων στον ΕΟΠΥΥ ιατρικές επισκέψεις και φάρμακα

 

Αναστέλλουν από τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου τη συνεργασία τους με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) οι συμβεβλημένοι γιατροί, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι, εκτός από τα φάρμακα -αφού και οι φαρμακοποιοί έχουν εξαγγείλει κινητοποιήσεις- να πληρώνουν από την τσέπη τους και τις ιατρικές επισκέψεις.

Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ καταγγέλλει ότι η συγκρότηση του μεγαλύτερου οργανισμού παροχής υπηρεσιών υγείας έγινε με πρόχειρο και αποσπασματικό τρόπο, χωρίς σωστό σχεδιασμό και κυρίως με ελλιπέστατη χρηματοδότηση.

Ο προϋπολογισμός του, σημειώνεται, ξεκίνησε με έλλειμμα 683 εκατ. ευρώ και αυτή τη στιγμή παρουσιάζει ήδη για τους πρώτους 8 μήνες του 2012 «μαύρη τρύπα» 1,5 δισ. ευρώ με προοπτική αυτό το ποσό να γίνει 2 δισ. μέχρι τέλους του έτους.

Σύμφωνα με την Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ, ο Οργανισμός οφείλει στους κλινικούς ιατρούς πάνω από 50 εκατ. ευρώ και στους εργαστηριακούς ιατρούς 200 εκατ. ευρώ για το 2012 καθώς και 570 εκατ. ευρώ και 540 εκατ. ευρώ αντίστοιχα για τα έτη 2010 και 2011.

«Όλα τα παραπάνω οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι ιατροί έχουν δανείσει ατόκως τον ΕΟΠΥΥ με πάνω από 1,3 δισ. ευρώ τα τελευταία 2 έτη» προσθέτουν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ και κατηγορούν τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Μάριο Σαλμά, για έλλειψη διαλόγου και για «τακτική απειλών και εκβιασμών».

Στο μεταξύ, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) προτείνει για όσο διάστημα οι γιατροί παραμένουν απλήρωτοι (εφημερίες-ιατρικές πράξεις), να μην εισπράττουν το μισθό τους ο διοικητής του ΕΟΠΥΥ και ο αρμόδιος υπουργός Υγείας. «Να στηρίξουμε όλοι μαζί, χωρίς εξαιρέσεις και για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, το Δημόσιο Σύστημα Υγείας» προσθέτει.

Τσίπρας: Η Siemens επιβεβαιώνει ότι «μαζί τα φάγατε» ως διακομματική διαπλοκή

 

Η Siemens επιβεβαιώνει ότι «μαζί τα φάγατε» ως διακομματική διαπλοκή, είπε ο Α. Τσίπρας στη Βουλή, Διέψευσε ο Γ. ΣτουρνάραςΣύγκρουση μεγατόνων στη Βουλή, μεταξύ του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Α. Τσίπρα και του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα. «Κουκούλωμα του μεγαλύτερου διακομματικού σκανδάλου όλων των εποχών το οποίο καθώς πάει να κουκουλωθεί, επιβεβαιώνει το «μαζί τα φάγατε», χαρακτήρισε τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με την Siemens, ο κ. Τσίπρας, κατά τη συζήτηση επερώτησής του στην Ολομέλεια της Βουλής. Χρησιμοποίησε χαρακτηρισμούς όπως «όνειδος», «σκάνδαλο των σκανδάλων» και κατέληξε ότι «ο λαός λέει ότι χέρι που σε ταϊζει δεν το δαγκώνεις» και η υπογραφή της εξωδικαστικής σύμβασης αποδεικνύει ότι «τη χώρα την επτώχευσε μια διακομματική συμμορία διαπλεκόμενων».
Επίσης, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας, θα ακυρώσει την συμφωνία, θα αναθέσει την εκτίμηση της ζημίας σε τρίτο αξιολογητή και θα διεκδικήσει δικαστικά την σχετική αποζημίωση.
Επετέθη κατά του Πρωθυπουργού για το «ουδείς αναμάρτητος που είπε ενώπιον της κ. Μέρκελ, σχετικά με το αντιμνημονιακό θέατρο που έπαιζε επί 3,5 χρόνια» και ζήτησε επίσημη τοποθέτηση από πλευράς του κ. Σαμαρά, αναφορικά με δημοσιεύματα που θέλουν τον νομικό του σύμβουλο, Ιωάννη Καρακώστα, να αμείβεται από την εταιρεία Siemens και κατά την περίοδο Χριστοφοράκου.
Τέλος, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισε «καταστροφικό για την ελληνική οικονομία - σκοινί για να κρεμαστούμε» το αίτημα της επιμήκυνσης, ενώ εκτίμησε πως πίσω από την πρόταξη της «ανάπτυξης» εκ μέρους του κ. Σαμαρά, κρύβεται «η ιδιωτικοποίηση των πάντων, η πώληση νησιών και οι ειδικές οικονομικές ζώνες των ανασφάλιστων εργαζομένων».
Ο υπουργός Οικονομικών
Απαντώντας ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι «η διαδικασία υπήρξε διεξοδική και απόλυτα διαφανής», ενώ η διακομματική ομάδα που συγκροτήθηκε από ελληνικής πλευράς, επιτηρούνταν από τον τότε υπουργό Οικονομικώνκ. Βενιζέλο.

Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Τσάι... χωρίς συμπάθεια

thumb

 

«Η περιοδεία πέτυχε απολύτως, το κλίμα στη Γερμανία είναι διαφορετικό, η Γαλλία στέκεται σταθερά στο πλευρό μας και τώρα το μόνο που μένει είναι να αποδείξει η κυβέρνηση ότι εννοεί αυτά που λέει, ώστε και οι δανειστές, επιτηρητές, εταίροι κ.λπ. να πειστούν ότι η Ελλάδα έχει τη διάθεση να αυξήσει τον βαθμό πολιτικής αξιοπιστίας της και συνεπώς να αποτελέσει σταθερά μέλος του ευρώ». Αυτά ακούσαμε και διαβάσαμε μετά την ευρωπαϊκή τουρνέ Σαμαρά...
Μόνο που εδώ κάτι είναι επιεικώς περίεργο – ή μάλλον πολλά είναι... πολύ περίεργα, αλλά ας αρκεστούμε στα ελάχιστα. Κατ’ αρχάς ο πρωθυπουργός, ερωτώμενος γι’ αυτά που έλεγε πριν γίνει πρωθυπουργός, τα «αντιμνημονιακά» του δηλαδή, απάντησε ευθέως: «Ουδείς αναμάρτητος». Κοινώς, όταν έκανε την όποια «κριτική» του στις προβλέψεις και την εφαρμογή του μνημονίου, «αμάρτανε». Καλά δηλαδή που δεν ζήτησε άφεση αμαρτιών και συγχωροχάρτι από την... κόρη του παπά.
Τι έλεγε όμως τότε ο νυν πρωθυπουργός; Ότι οι αριθμοί δεν βγαίνουν, ότι το μνημόνιο φέρνει ύφεση και καταστροφή της οικονομίας, ότι πνίγει τη χώρα, ότι φέρνει «εθνική κατάθλιψη», ότι θα κάνει εξεταστική για το ποιοι και πώς έφτασαν τη χώρα στο μνημόνιο και άλλα τέτοια «επαναστατικά».
Επιπλέον έλεγε ότι ο ίδιος θα το επαναδιαπραγματευόταν: στην αρχή γενικώς, ύστερα μερικώς και έπειτα ξέχασε τα πάντα και υιοθέτησε πλήρως τη λογική – και τη φρασεολογία – των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου. Το διατυπωθέν ερώτημα λοιπόν για όσα έλεγε ο Σαμαράς πριν γίνει πρωθυπουργός, αυτομάτως, γεννά και μερικά άλλα, εντελώς ρητορικά, τα οποία δεν ετέθησαν και ως εκ τούτου παρέμειναν αναπάντητα:
● Ομολογώντας ότι τότε... «ημάρτησε», δύο πράγματα μπορεί να εννοεί: ότι, ασκώντας τότε «κριτική», έκανε λάθος ή ότι εκ προθέσεως εξαπάτησε. Τι συνέβη από τα δύο;
Πότε λοιπόν έκανε λάθος – ή έλεγε ψέματα: τότε ή τώρα;
● Αν τότε έκανε λάθος – ή έλεγε ψέματα – για να προσποριστεί πολιτικά ωφελήματα, τότε γιατί να τον εμπιστευθούμε σήμερα;

Γερμανός «σοφός»: δεν είναι ελκυστική η έξοδος της Ελλάδας

 


Γερμανός «σοφός»: δεν είναι ελκυστική η έξοδος της Ελλάδας«Μία έξοδος της Ελλάδας πραγματικά δεν είναι ελκυστική. Από την άλλη πλευρά, είναι πολύ, πολύ δύσκολο να δοθεί στην Ελλάδα μία προοπτική, μία πραγματική δυνατότητα να ανακάμψει μέσα στην Ευρωζώνη», πρόσθεσε ωστόσο ο κ. Φουστ.

Στο ίδιο δημοσίευμα, το Bloomberg επισημαίνει ότι η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ τήρησε φιλικούς τόνους έναντι του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, σε μία προσπάθεια να κλείσει το ρήγμα μεταξύ της Γερμανίας και της Ελλάδας. Τονίζει επίσης το δημοσίευμα ότι η καγκελάριος είπε στους αξιωματούχους του κυβερνητικού συνασπισμού της που ζητούν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ να «μετράνε τα λόγιά τους πολύ προσεκτικά», υποδηλώνοντας εκ νέου αποφασιστικότητα να διατηρήσει τη συνοχή της Ευρωζώνης.

Η προειδοποίηση της καγκελαρίου, κατά τις εκτιμήσεις του πρακτορείου, απηχεί τη διαμαρτυρία του κ. Αντώνη Σαμαρά ότι η κακοφωνία σχετικά με ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας έχει απομακρύνει τους επενδυτές από την Ελλάδα και έχει κάνει πιο δύσκολη την υλοποίηση των όρων του μνημονίου.

Έρχονται τα μέτρα. Στις καλένδες επιμήκυνση και αναδιαπραγμάτευση

 


Μπορεί η κυβέρνηση να εμφανίζεται ικανοποιημένη από τον κύκλο των συναντήσεων του Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τους ηγέτες της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ωστόσο με «άδεια χέρια» είδαν να φεύγει ο έλληνας πρωθυπουργός τα γερμανικά ΜΜΕ, ενώ αμέσως μετά τη συνάντηση Σαμαρά-Μέρκελ, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας έβαλε «φρένο» στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για επιμήκυνση. Την ίδια ώρα, κύκλοι της κυβέρνησης διαρρέουν διαλόγους από το παρασκήνιο της συνάντησης, οι οποίοι επιβεβαιώνουν το θετικό κλίμα, καθώς όπως φέρεται να είπε η Άνγκελα Μέρκελ, «Προχωρήστε, μην υποκύπτετε και θα σας στηρίξουμε».
Είναι πάρα πολύ σημαντικό η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ, να παραμείνει στην Ευρωζώνη, τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, από το Παρίσι, μιλώντας στο ΝΕΤ FM, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για αναστροφή του κλίματος υπέρ της χώρας μας στην Ευρώπη και ανάκτηση της αξιοπιστίας της.
«Εμείς αυτήν τη μάχη δίνουμε, πέρα και πάνω από κόμματα και φωνές που ακούγονται. Εμείς αυτή τη μάχη θα συνεχίσουμε να τη δίνουμε, γιατί αυτό απαιτεί σήμερα η πατρίδα μας και αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς, ενώ αναφερόμενος στις επαφές του με Γιουνκέρ, Μέρκελ και Ολάντ, έκανε λόγο για «συναντήσεις που ήταν καλά προετοιμασμένες και οι οποίες μας επέτρεψαν σιγά σιγά να ανατρέψουμε ένα κλίμα που υπήρχε σε βάρος του τόπου μας. Επαναλαμβάνω: σιγά σιγά, και το λέω αυτό διότι οι πάντες ζητούν αποδείξεις γι' αυτή την αλλαγή πορείας».
Δόθηκε ευκαιρία και προς τον διεθνή Τύπο, συνέχισε ο πρωθυπουργός, «με τον οποίον ήρθα σε επαφή, να αποκτήσει μια πραγματική γνώση, ώστε να επέλθει και κάποια κατανόηση των προβλημάτων και να μπορέσει ο κόσμος που μας ακούει στο εξωτερικό, που ακούει για την Ελλάδα, να έχει μία καλύτερη δυνατότητα προσέγγισης από εκείνη που είχε μέχρι τώρα».
Με «άδεια χέρια»
Ωστόσο, ένα εικοσιτετράωρο μετά τη συνάντηση Σαμαρά-Μέρκελ ο υπουργός Οικονομκών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Der Tagesspiegel, αναφερόμενος στις πληροφορίες που θέλουν την Αθήνα να ζητεί περισσότερο χρόνο

Στα «άκρα» θα φτάσει η κυβέρνηση για να ψηφιστούν τα μέτρα –φωτιά

 

Στα «άκρα» θα φτάσει η κυβέρνηση για να ψηφιστούν στη βουλή τα μέτρα φωτιά, απειλεί με διαγραφή βουλευτέςΑποφασισμένη να φτάσει στα άκρα η κυβέρνηση, προκειμένου να ψηφιστούν τα νέα μέτρα στη Βουλή: Απειλεί με διαγραφή τους βουλευτές της ΝΔ που δεν θα ψηφίσουν και προειδοποιεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τα συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων, ότι δεν θα επιτραπούν «ακρότητες» στις κινητοποιήσεις για τα μέτρα, διότι «ο νόμος θα εφαρμόζεται πλέον παντού». Τα παραπάνω, δηλώνει εκ μέρους της, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, σε συνέντευξη του στη Real News. Επίσης, κάνει λόγο για κυρώσεις τους βουλευτές που δεν θα τα υπερψηφίσουν, λέγοντας ότι «θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα».
Εάν όμως τα μέτρα- φωτιά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας ως πρόταση του ΚΕΠΕ, υιοθετηθούν από την κυβέρνηση, προβλέπεται «κοινοβουλευτική και κοινωνική έκρηξη», καθώς είναι σκληρότερα όλων των προηγούμενων. Βουλευτές από όλα τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, έχουν ήδη διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να τα ψηφίσουν, ενώ οι εργαζόμενοι αναμένεται να βρεθούν και πάλι στους δρόμους αρχής γενομένης από τα εγκαίνια της ΔΕΘ.
Τα μέτρα αναμένεται να έρθουν για ψήφιση στη Βουλή μέχρι τις 8 Οκτωβρίου. Τη Δευτέρα, φθάνει εξάλλου, το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας, και αμέσως μετά οι επικεφαλής τους για να κλείσουν τον έλεγχο των μέτρων προκειμένου να αρχίσουν να συντάσσουν την έκθεσή τους.
Μέχρι την άτυπη σύνοδο του Eurogroup στις 14 Σεπτεμβρίου στο οποίο θα συμμετέχει η ελληνική κυβέρνηση, τα μέτρα πρέπει να έχουν «φιξαριστεί» οριστικά, προκειμένου να παρουσιαστεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού στους Ευρωπαίους εταίρους, σφυγμομετρώντας τις διαθέσεις τους.
Στην επίσημη σύνοδο του Eurogroup στις 8 Οκτωβρίου, αναμένεται να αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ του δανείου και 10 μέρες αργότερα στη Σύνοδο Κορυφής θα τεθεί και το ζήτημα της επιμήκυνσης.

Πλήρης περιφρόνηση

thumb

 

Η εξαθλίωση των ασφαλισμέ­νων, αλλά και των ηλικιωμέ­νων συνταξιούχων ασθενών δεν έχει ορατό τέλος... Σε δεκατέσ­σερις νομούς της χώρας πληρώνουν από την τσέπη τους πλέον τα φάρ­μακά τους οι συνταξιούχοι και οι ερ­γαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ, ενώ επικρέ­μαται η απειλή ότι στο τέλος του μή­να οι φαρμακοποιοί θα αναστείλουν τις πιστώσεις σε όλη τη χώρα.
Καρκινοπαθείς, ασθενείς με σκλή­ρυνση κατά πλάκας ή με ρευματο­ειδή αρθρίτιδα, νεφροπαθείς, μεταγγιζόμενοι και άλλοι πολλοί - ων ουκ έστιν αριθμός -, οι οποίοι έχουν άμεση ανάγκη από φάρμακα που δεν υπάρχουν στον ΕΟΠΥΥ, ζουν για τα καλά στο πετσί τους την πλήρη περιφρόνηση του κράτους. Την ίδια στιγμή, ο φορέας αργοπεθαίνει κα­θημερινά, ενώ οι όποιες πληρωμές γίνονται είτε με δανεικά από άλλους τομείς είτε μέσω... ζητιανιάς! Τι ανη­συχεί γιατρούς, φαρμακοποιούς και εργαζόμενους;
Οι ασφαλισμένοι βρίσκονται σε αναμονή για τα φάρμακά τους περί­που 30 ημέρες, ενώ από τον ΕΟΠΥΥ δεν υπάρχει ενημέρωση για το πό­τε τελικά θα καλυφθούν οι ανάγκες τους. Για παράδειγμα, η ερυθροποιητίνη, ένεση για τον αιματοκρίτη, εί­ναι από τα φάρμακα τα οποία έχουν ανάγκη πολλοί ασφαλισμένοι και ιδιαίτερα οι νεφροπαθείς.
Για να προμηθευτεί κάποιος ασφα­λισμένος, αφού ο ΕΟΠΥΥ δεν μπορεί να τους εξυπηρετήσει, την ερυθροποιητίνη, πρέπει να την αγοράσει από κάποιο φαρμακείο τη στιγμή που το κόστος της ξεπερνά τα 500 ευρώ.
Σύμφωνα με πλη­ροφορίες, η τελευταία φορά που ο ΕΟΠΥΥ έδωσε φάρμακα ήταν η 19η Ιουλίου. Κατά πόσον ισχύει όμως αυτό που λέει ο ΕΟΠΥΥ ότι σε τριάντα εργάσιμες ημέρες θα δίνονται φάρμακα; Σε πολλές περιπτώ­σεις οι 30 ημέρες γίνονται 40 και, όπως είναι η κατά­σταση στην Υγεία, ακόμη και αυτό το όριο αμφισβη­τείται...

Γενικό μπλακ άουτ
Η όποια καταβολή οφειλομένων χρημάτων από τον ΕΟΠΥΥ κρίνεται από τους φαρμακοποιούς ανεπαρκής, ενώ δεν διστάζουν να εκφράσουν φόβους για πιθανή κήρυξη στάσης πληρωμών από τον Οργανισμό ακό­μη και τον Σεπτέμβριο.
Οι φαρμακοποιοί σε Εύβοια, Φλώ­ρινα, Γρεβενά, Κυκλάδες, Κρήτη (Λα­σίθι, Χανιά, Ηράκλειο, Ρέθυμνο), Μαγνησία, Κορινθία, Αργολίδα, Κέρ­κυρα και Κοζάνη έχουν ήδη διακό­ψει την πίστωση προς τους ασφαλι­σμένους και δέχονται μόνο μετρητά, ενώ από χθες στον χορό των κινητο­ποιήσεων

Ευ. Βενιζέλος - Φ. Κουβέλης: Και μαζί και χώρια

Ευ. Βενιζέλος - Φ. Κουβέλης: Και μαζί και χώρια

Οι πρόεδροι του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ κκ. Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης, αντιστοίχως, επικοινωνούν τακτικά, συναντώνται πριν από τις συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου και συμπίπτουν στις πολιτικές τους εκτιμήσεις. Πρόκειται για ένα συγκυριακό μέτωπο ή μπαίνουν τα θεμέλια για μια στρατηγική συμμαχία των δύο κομμάτων; Η κυβέρνηση αναμένεται να περάσει διά πυρός και σιδήρου ως το τέλος του έτους, αλλά οι εταίροι της τρικομματικής κυβέρνησης δεν έχουν συντονίσει τον βηματισμό τους. Και όχι μόνον αυτό. Ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς κατέστησε σαφές με τη στάση του – απέφυγε τη συνάντηση των αρχηγών πριν από τις επαφές του με την κυρία Ανγκελα Μέρκελ και τον κ. Φρανσουά Ολάντ την οποία ζήτησαν οι κκ. Βενιζέλος και Κουβέλης – ότι είναι εκείνος που αποφασίζει και ότι υπάρχουν τομείς της διακυβέρνησης τους οποίους δεν σκοπεύει να μοιραστεί με κανέναν.

Οι πρόεδροι του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ αντιμετωπίζουν με διαφορετικό τρόπο τα νέα δεδομένα. Ο κ. Κουβέλης τηρεί στάση σιωπής και αναμονής έως ότου επιστρέψει ο Πρωθυπουργός. Ωστόσο, πηγές από τη ΔΗΜΑΡ σχολίαζαν ότι θεωρούν παράλογο από τη στιγμή που δεν συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο και επελέγη το μοντέλο των συναντήσεων των αρχηγών να μη συζητούν ούτε εκείνοι. Ο κ. Βενιζέλος από την πλευρά του επέλεξε να στηρίξει με διακριτικό τρόπο την προσπάθεια του Πρωθυπουργού. Συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για να υποστηρίξει τις ελληνικές θέσεις σχετικά με την επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και να ζητήσει να πάψουν οι επικριτικές δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων για την Ελλάδα, καθώς υπονομεύουν την προσπάθεια της χώρας. Συναντήθηκε επίσης με τον πρεσβευτή της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κ. Βόλφγκανγκ Ντολντ στον οποίο έδωσε ένα συνοπτικό κείμενο με την ως τώρα πορεία του προγράμματος, στο οποίο αποτυπώνονται τα σημαντικά επιτεύγματα της χώρας, προκειμένου να το προωθήσει στη γερμανική κυβέρνηση.
Το κείμενο αυτό το χρησιμοποιούσε και ο ίδιος σε όλες τις επίσημες επαφές του προκειμένου να τεκμηριώσει το επιχείρημά του ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει την πιο εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή - το έλλειμμα αναμένεται να έχει μειωθεί στο τέλος του 2012 στο 40% αυτού που ήταν το 2008 παρά την ύφεση η οποία υπολογίζεται ότι την περίοδο 2009-2012 θα αγγίξει το 20% -, ενώ

«Να προσέχουν όλοι τι λένε για την Ελλάδα»


 

«Γνωρίζουμε τι αλλαγές πρέπει να γίνουν στη χώρα»


«Όλοι θα έπρεπε να ζυγίζουν πολύ τα λόγια τους» , δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, αναφερόμενη στις δηλώσεις μελών των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD και η οποία θα προβληθεί αργότερα απόψε.

Σύμφωνα με αποσπάσματα της συνέντευξης τα οποία έχουν ήδη γίνει γνωστά, η καγκελάριος σημείωσε ότι η Ευρώπη είναι αυτή τη στιγμή σε πολύ αποφασιστική φάση στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης του ευρώ.

«Έχουμε ευθύνη ο ένας για τον άλλο στην Ευρώπη. Η Ευρώπη δεν είναι μόνο μια νομισματική ένωση, αλλά είναι μια πολιτική ενότητα, η οποία φρόντισε για πολλές δεκαετίες για την ειρήνη», δήλωσε η κ. Μέρκελ και, αναφερόμενη στην έκταση των μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η Ελλάδα, πρόσθεσε ότι «πρέπει να συμπεριφερόμαστε με πολλή προσοχή, όταν γνωρίζουμε τι αλλαγές είναι απαραίτητες αυτή τη στιγμή για την Ελλάδα».

Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Το κόστος της κρίσης

 

Photo: rehan1984Μερικές φορές, υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες που από την πλειονότητα των μέσων ενημέρωσης, θεωρούνται άνευ σημασίας. Δεν είμαι σίγουρος ότι αυτοί που ερμηνεύουν και αναδεικνύουν τα γεγονότα έχουν πάντα δίκιο. Ειμαι σίγουρος, πως πρέπει να κρατήσουμε δυο από αυτές τις λεπτομέρειες που προέκυψαν απο τις συναντήσεις Σαμαρά με Μέρκελ και Ολάντ οι οποίες σχεδόν δεν αναφέρθηκαν. Η Γερμανίδα καγκελάριος στις δηλώσεις της μετά την συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό, είπε μεταξύ άλλων πως "δεν πρέπει να πληρώνουν την κρίση μόνο οι οικονομικά αδύνατοι". Ο Γάλλος πρόεδρος αντίστοιχα, είπε οτι "η Ελλάδα θα πρέπει να αποδείξει την αξιοπιστία της με την εφαρμογή των οικονομικών μέτρων και των μεταρρυθμίσεων, με τρόπο, που να μπορεί να τα αντέξει ο ελληνικός λαός".
Σίγουρα, δεν μπορεί κάποιος να κατατάξει ουτε τον κ.Ολάντ, ούτε πολύ περισσότερο την κ.Μέρκελ στους αριστερίζοντες της Ευρώπης ώστε να κόπτονται για τους οικονομικά αδύναμους. Το αντίθετο. Ωστόσο, μπορεί να τους εντάξει στους έχοντες κοινή λογική. Την λογική που επιβάλλει το κόστος της κρίσης να μοιραστεί αναλογικά. Και όχι μονόπλευρα όπως συμβαίνει εως τώρα και πολύ καλά το γνωρίζουν οι ξένοι ηγέτες. Δεν είναι αριστερό να πληρώσουν κυρίως οι έχοντες -θα έπρεπε να- είναι το αυτονόητο. Δεν συμβαίνει ωστόσο. Και δεν συμβαίνει γιατί όσοι διαχειρίζονται τις τύχες μας, δεν θέλουν να συμβεί.
Και η Μέρκελ και ο Ολάντ και σχεδόν όλοι στην Ευρώπη γνωρίζουν για τους εκατοντάδες Ελληνες που μετέφεραν ιλιγγιώδη ποσά πολλών δισεκατομμυρίων στο εξωτερικό. Το γνωρίζει και η Σάρα Βάγκενκνεχτ αντιπρόεδρος του γερμανικού κόμματος «Η Αριστερά» και αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του, η οποία με αφορμή το πακέτο των 11.5 δισ. ευρω που ετοιμάζεται να μας επιβληθεί, ζήτησε "τα χρήματα να εισπραχτούν εκεί που υπάρχουν, από τους πλούσιους στη χώρα. Και για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να συνεργαστούν συντονισμένα όλες οι χώρες του ευρώ ασκώντας πιέσεις και στην Ελβετία, όπου έχουν βρει καταφύγιο τα κεφάλαια των «εχόντων και κατεχόντων» της Ελλάδας".
Η κ.Βάγκενκνεχτ, θα έχει πληροφορηθεί και για το όργιο φοροδιαφυγής στην χώρα μας η οποία εξακολουθεί να σημειώνει τα δικά της Ολυμπιακά ρεκόρ. Και δεν θα το έμαθε μόνο απο το περιστατικό της Υδρας που πήρε διεθνή διάσταση, αλλά και από τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται. Λίγες ημέρες πριν, μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο, στην οποία συγκρίνει τα δηλωθέντα

ΚΚΕ: Με γνώμονα τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας η διαπραγμάτευση Σαμαρά

 

«H στήριξη Μέρκελ - Ολάντ που απέσπασε ο Σαμαράς, είναι στήριξη για να συνεχίσει την εξολόθρευση των λαϊκών δικαιωμάτων», υποστηρίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του με αφορμή τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, στήριξη την οποία, όπως σημειώνει, είχαν «και ο Παπανδρέου και άλλοι πρωθυπουργοί».

«Ο σημερινός πρωθυπουργός, όπως και οι προηγούμενοι, διαπραγματεύεται με τους συμμάχους του στην ΕΕ με γνώμονα τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα της ελληνικής πλουτοκρατίας, η οποία έχει κάθε συμφέρον από την παραμονή της χώρας στην ΕΕ και τα μνημόνια που φορτώνουν την κρίση στο λαό», επισημαίνει το Κομμουνιστικό Κόμμα, αλλά όπως υπογραμμίζει, «το συμφέρον των λαϊκών στρωμάτων είναι το ακριβώς αντίθετο: Να παλέψουν για αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερή διαγραφή του χρέους και κοινωνικοποίηση όλων των μονοπωλίων».

Είμαστε, λίγο, σαν πρόβατα επί σφαγή

 


Θεωρώ ότι είμαστε, λίγο, σαν πρόβατα επί σφαγή, χωρίς ιδιαίτερες αντιστάσεις. Πορευόμαστε σε μια καταστροφή και έχουμε αφεθεί στη μοίρα μας» ο ηθοποιός Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, μιλά στην Κρυσταλία Πατούλη, συμμτέχοντας στο δημόσιο διάλογο του tvxs, με αφετηρία τα ερωτήματα: «Ποιες αιτίες μας έφεραν ως εδώ, και κυρίως τί πρέπει να κάνουμε;» που απαντούν πρόσωπα των γραμμάτων και των τεχνών, από το καλοκαίρι του 2010.
Γ.Σκ.: Τα πράγματα είναι, γενικά, δεν είναι πολύ απλά στο να τοποθετηθεί κάποιος.
Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι ήμασταν, λίγο, εύκολα θύματα, εξ αιτίας του κακού μας εαυτού. Θέλω να πω, ότι η ευθύνη επιμερίζεται σε δύο κυρίως πλευρές:
Από τη μια θεωρώ ότι ένα μεγάλο κομμάτι ευθύνης το έχουν τα ξένα συμφέροντα, αυτό που λέμε, έτσι, γενικά και αόριστα: ξένα συμφέροντα.
Και από την άλλη εμείς προσφερόμαστε γι’ αυτή τη... δουλειά. Προσφερόμαστε για να κερδοσκοπήσει κανείς εις βάρος μας. Γιατί στην ουσία και εμείς δεν αγαπήσαμε αυτόν τον τόπο, δεν μάθαμε να τον φροντίζουμε σωστά, δεν υπήρχε ποτέ σωστή σχέση του κράτους με τον πολίτη, και ήταν μια διαλυμένη χώρα εδώ και χρόνια, που θεωρώ ό,τι ήταν πολύ εύκολο να διεισδύσουν αυτά τα ξένα συμφέροντα και πολύ εύκολα να πετύχουν τον στόχο τους.

Κρ.Π.: Και τώρα ακούμε ότι πωλούνται λιμάνια, νησιά, αγροτική γη, καίγονται νησιά…, επίσης σε λίγο λένε ότι θα φυτρώνουν ανεμογεννήτριες παντού…

Γ. Σκ: Υπάρχει ένα ξεπούλημα γενικότερο… Αυτό φαίνεται… Εφόσον, εκ του αποτελέσματος, κρίνουμε και την αιτία΄ καταλαβαίνουμε και ποιος ήταν ο στόχος σε όλη αυτή την ιστορία.

Κρ.Π.: Και εσείς πώς τα βλέπετε όλα αυτά;

Γ.Σκ.: Δεν μπορώ να πω ότι τα βλέπω και με αισιοδοξία, ότι βλέπω δηλαδή κάτι σημαντικό να διαφοροποιείται και να αλλάζει. Θεωρώ ότι είμαστε, λίγο, σαν πρόβατα επί σφαγή, χωρίς ιδιαίτερες

Νέο «όχι» από Σόιμπλε στην επιμήκυνση

 

Αντίθετος στο να δοθεί διετής επιμήκυνση στο ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel, μία μόλις ημέρα μετά τη συνάντηση Μέρκελ - Σαμαρά, κατά την οποία ο έλληνας Πρωθυπουργός έκανε έκκλησή του για «περισσότερο αέρα».

«Περισσότερος χρόνος σημαίνει περισσότερα χρήματα και αυτό πολύ σύντομα θα σημαίνει ένα νέο πρόγραμμα (διάσωσης)», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε στην εφημερίδα.

«Αυτός δεν θα ήταν σωστός τρόπος να λυθούν τα θεμελιώδη προβλήματα της ευρωζώνης» συμπλήρωσε, σημειώνοντας ότι το τρέχον πρόγραμμα των 130 δισ. ευρώ, που συμφωνήθηκε στο τέλος του 2011, θα «τρέχει» για τρία χρόνια.

«Εάν έπειτα από μόλις μισό χρόνο αυτό δεν είναι αρκετό, τότε αυτό δεν είναι μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης» συμπλήρωσε, σύμφωνα με το Reuters.

Ο έλληνας Πρωθυπουργός επισήμανε ότι το αίτημα για επιμήκυνση δεν συνεπάγεται και αίτημα για περισσότερα χρήματα. Ωστόσο, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η διετής παράταση στο πρόγραμμα προσαρμογής θα στοιχίσει περί τα 20 δισ. ευρώ.

Πρόταση εξεταστικής για το μνημόνιο καταθέτει άμεσα ο ΣΥΡΙΖΑ

thumb

 

Πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το μνημόνιο προτίθεται να καταθέσει άμεσα ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Π. Σκουρλέτης.
Μιλώντας στη Real News ανέφερε επιπρόσθετα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί τη διερεύνηση τόσο του εξωδικαστικού συμβιβασμού με την Siemens, όσο και της οικονομικής διαχείρισης της Ολυμπιάδας του 2004.
«Ζητάμε διερεύνηση οτιδήποτε σχετίζεται με μίζες, σκανδαλώδεις αναθέσεις ή προμήθειες που ζημίωσαν το Ελληνικό Δημόσιο» ανέφερε.
Σχετικά με τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως το κόμμα της Κουμουνδούρου φιλοδοξεί να μετεξελιχθεί σε σύγχρονη δύναμη της Αριστεράς και όχι να παίξει το ρόλο μιας νέας εκδοχής του ΠΑΣΟΚ.
«Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο δεν υπάρχει χώρος για προσωπικές στρατηγικές. Και αν υπάρχουν, δεν θα ευδοκιμούν» σημείωσε.

«Η Γερμανία πρέπει να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ»



Γκένσερ: Δυνάμεις του χρηματοπιστωτικού τομέα θα στραφούν διαφορετικά στην επόμενη χώρα της Ε.Ε.


Για τις αρνητικές επιπτώσεις από μια ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ μίλησε στο Nordwestradio ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χανς Ντίτριχ Γκένσερ και επισήμανε ότι «η Γερμανία πρέπει να κάνει ό,τι είναι δυνατό, για να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ».

«Η έξοδος της Ελλάδας δεν θα είχε μόνο αρνητικές επιπτώσεις στη γερμανική οικονομία και στον τραπεζικό τομέα. Ένας ακόμα μεγαλύτερος κίνδυνος θα μπορούσε να είναι ότι, σε μια τέτοια περίπτωση, ορισμένες δυνάμεις του χρηματοπιστωτικού τομέα, ο οποίος ακόμα δεν ελέγχεται, θα μπορούσαν να στραφούν στην επόμενη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο κ. Γκένσερ

ΣΥΡΙΖΑ: «Τα έδωσε όλα, αλλά δεν πήρε τίποτα ο Σαμαράς»

 



ΣΥΡΙΖΑ: «Τα έδωσε όλα, αλλά δεν πήρε τίποτα ο Σαμαράς»«Ο κ. Σαμαράς δεν ζήτησε και δεν πήρε τίποτα από Μέρκελ και Ολάντ, παρόλο που τα έδωσε όλα. Το μόνο που έδειξαν οι συναντήσεις του με τους ευρωπαίους ηγέτες είναι η κοινή προσήλωση της ελληνικής κυβέρνησης και του χρεοκοπημένου ευρωπαϊκού νεοφιλελευθερισμού ως προς την πιστή εφαρμογή του μνημονιακού προγράμματος» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ. 
Στην ανακοίνωση του κόμματος σημειώνεται επίσης:

«Δεν υπήρξε μήνυμα του κ. Σαμαρά προς τις ευρωπαϊκές ηγεσίες, αλλά κοινή στάση τους απέναντι στον ελληνικό λαό. Αυτός καλείται να δεχτεί νέα ακόμα πιο βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα, περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων του και κατάργηση των κοινωνικών αγαθών στο όνομα της ανάπτυξης και της παραμονής στο ευρώ. Τόσο, όμως, η ανάπτυξη και η ανάκαμψη της οικονομίας, όσο και η παραμονή στην ευρωζώνη, υπονομεύονται από την ίδια την υλοποίηση της πολιτικής της λιτότητας και της ύφεσης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, που εξαθλιώνει τους λαούς και αποδομεί την Ευρώπη.

Η μόνη ρεαλιστική προοπτική εξόδου από την κρίση με όρθια την κοινωνία προϋποθέτει την ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής, μια ευρωπαϊκή λύση για το χρέος με διαγραφή μεγάλου μέρους του, την αλλαγή του ρόλου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, το δημόσιο έλεγχο του τραπεζικού συστήματος, την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, τη φορολόγηση του πλούτου και την αναδιανομή του υπέρ των ασθενέστερων στρωμάτων».

Φ. Κουβέλης: «Θα προστατέψουμε τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους»

 

%CE%A6%2E+%CE%9A%CE%BF%CF%85%CE%B2%CE%AD%CE%BB%CE%B7%CF%82%3A+%C2%AB%CE%98%CE%B1+%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%84%CE%AD%CF%88%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5+%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82+%CF%87%CE%B1%CE%BC%CE%B7%CE%BB%CF%8C%CE%BC%CE%B9%CF%83%CE%B8%CE%BF%CF%85%CF%82+%CE%BA%CE%B1%CE%B9+%CF%87%CE%B1%CE%BC%CE%B7%CE%BB%CE%BF%CF%83%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%BE%CE%B9%CE%BF%CF%8D%CF%87%CE%BF%CF%85%CF%82%C2%BB «Θα προστατέψουμε τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους. Και η καλύτερη προστασία για τους οικονομικά ασθενέστερους είναι η παραμονή της χώρας στο ευρώ. Αυτή είναι η κόκκινη γραμμή μας. Γιατί αν η χώρα επιστρέψει στην δραχμή αυτοί πρωτίστως και κυρίως θα υποφέρουν. Οι οικονομικά ισχυροί θα βρουν τον τρόπο να τα καταφέρουν. Απορώ που αυτή την απλή αλήθεια δεν τη καταλαβαίνουν άνθρωποι που μιλάνε στο όνομα της Αριστεράς και όλο και πιο ανοικτά ερωτοτροπούν με την επιστροφή στη δραχμή». Αυτό υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ημερησία του Σαββάτου».

«Προσπαθούμε και σε μεγάλο βαθμό το πετυχαίνουμε να κινηθούμε μέσα στο πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας και ταυτοχρόνως να εξασφαλίσουμε το μείζον που είναι η παραμονή της χώρας στο ευρώ. Το τελικό αποτέλεσμα θα δείτε ότι είναι ικανοποιητικό, παίρνοντας βέβαια πάντα υπόψη την πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα και το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι συγκεκριμένη εναλλακτική πρόταση απλώς δεν υφίσταται», σημειώνει ο κ. Κουβέλης.

Για τη διαφωνία του στην εφαρμογή του μέτρου της εφεδρείας, ακόμη και στους υπό κατάργηση ή συγχώνευση οργανισμούς, ο κ. Κουβέλης είπε: «Το ότι η εφεδρεία είχε εξελιχθεί σε φιάσκο δεν ήταν δική μου μόνο διαπίστωση. Δεν είχαμε κανένα λόγο να εφαρμόσουμε ένα μέτρο αναποτελεσματικό από κάθε άποψη. Η ρύθμιση στην οποία κατέληξαν οι κ. Μανιτάκης και Στουρνάρας δίνει απάντηση στο ερώτημα. Προσπαθούμε όσο γίνεται οι δύσκολες λύσεις να είναι και δίκαιες».

«Συμμετέχουμε σε ένα πρωτόγνωρο πείραμα μιας κυβέρνησης τρικομματικής συνεργασίας σε μια χώρα που δεν έχει κουλτούρα συνεργασιών. Θα την αποκτήσει και σε αυτό θα συμβάλλουμε και εμείς. Και θα συμβάλλουμε επιμένοντας και όχι αναχωρώντας», αναφέρει σε άλλο σημείο της

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...