Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Διεθνή Τύπος: Οι εκλογές θα δείξουν αν οι Έλληνες θέλουν να μείνουν στο ευρώ

 
Ως τις εκλογές στις οποίες θα καταγραφεί η πρόθεση του ελληνικού λαού να παραμείνει στην ευρωζώνη παρουσιάζουν τα διεθνή ΜΜΕ την εκλογική αναμέτρηση της 6ης Μαϊου, επισημαίνοντας εκ νέου την άνοδο των «ακραίων κομμάτων» στην Ελλάδα, ενώ εκφράζονται και οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο να υπάρξει πολιτική αστάθεια στη χώρα λόγω των εκλογικών αποτελεσμάτων που δεν θα αναδεικνύουν μία αυτοδύναμη κυβέρνηση.  Η εφημερίδα Financial Times σε σχετικό άρθρο, παρατηρώντας τις δημοσκοπήσεις, αναφέρει πως η δέσμευση της Ελλάδας στην ευρωζώνη τίθεται σε κίνδυνο λόγω της οργής του λαού ενάντια στην λιτότητα. Στο άρθρο σημειώνεται πως οι εκλογές ενδέχεται να φέρουν πολιτική αστάθεια.

Η Daily Mail αναφέρεται στην άνοδο της Χρυσής Αυγής και το ενδεχόμενο να μπει στη Βουλή, σημειώνοντας πως ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε από τους ψηφοφόρους να μην ανοίξουν την πόρτα της Βουλής σε «ένα κόμμα φασισμού και ρατσισμού».

Στον Πάνο Καμμένο και τον Φώτη Κουβέλη αναφέρεται άρθρο της Wall Street Journal, οι οποίοι όπως λέει «εκμεταλλεύονται την οργή του ελληνικού λαού» και φαίνεται να έχουν «αυξημένη υποστήριξη στις επερχόμενες εκλογές». Η εφημερίδα σημειώνει πως τα δύο κόμματα αν και βρίσκονται σε διαφορετικό πολιτικό φάσμα έχουν απήχηση στον ελληνικό λαό καθώς και τα δύο πρεσβεύουν την «παραμονή στο ευρώ, την αντίσταση στο κατεστημένο και την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου».
 Επιπλέον, το ρεπορτάζ της Wall Street Journal εκτιμά πως ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θα επαναλάβουν τον κυβερνητικό συνασπισμό καθώς δεν θα κερδίσουν την αυτοδυναμία.

Σε άρθρο στην εφημερίδα Journal du Dimanche υποστηρίζεται πως η «Ελλάδα είναι εγκλωβισμένη από τους εξτρεμιστές». Στο ρεπορτάζ της Karen Lajon φιλοξενείται και δήλωση του Γ. Πρετεντέρη, ο οποίος φέρεται να είπε στη δημοσιογράφο πως «η Ελλάδα έχει γίνει ένας οίκος ανοχής». Η δημοσιογράφος αναφέρεις πως οι εκλογές κρίνονται ως ιστορικές καθώς θα καθορίσουν την επιθυμία των Ελλήνων για παραμονή ή έξοδο από το ευρώ».

Παράλληλα, επισημαίνει πως τα «μεγάλα ονόματα» σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ απέφυγαν να κάνουν ανοιχτές προεκλογικές καμπάνιες υπό το φόβο των επιθέσεων και περιορίστηκαν σε μικρές και κλειστές προεκλογικές συγκεντρώσεις. Και η Journal du Dimanche επισημαίνει την άνοδο των «αντιμνημονιακών κομμάτων». Σχετικά με την άνοδο της ακροδεξιάς αναφέρει πως «η απόρριψη των πολιτικών ελίτ και της Ευρώπης θα μπορούσε να ενώσει την Ακροδεξιά, η οποία θα συγκέντρωνε έτσι το 10% των ψηφοφόρων».

Άρθρο για της ελληνικές εκλογές έχει και η ολλανδική NRC NEXT. Το άρθρο έχει τίτλο «Ποιος θα επιστρέψει την Ελλάδα πίσω στους Έλληνες». Ο αρθρογράφος κάνοντας μία ιστορική αναδρομή στο ΠΑΣΟΚ επισημαίνει την πτώση των ποσοστών του κόμματος, που όπως λέει «έχει δυσκολία ακόμα και να συμπληρώσει τους περιφερειακούς καταλόγους των υποψηφίων». Επιπλέον σημειώνει ότι στις προεκλογικές συγκεντρώσεις «παρίστανται μόνο οι έμπιστοι του κόμματος υπό το φόβο γιαουρτώματος».

Ο αρθρογράφος Marloes de Koning παρατηρεί ότι παρά την πτώση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ δεν καταγράφεται αύξηση της ΝΔ, όπως μέχρι σήμερα συνέβαινε, καθώς και τα δύο κόμματα βρίσκονται στην ίδια «φιλοευρωπαϊκή πολιτική» που αναγνωρίζεται από τους ψηφοφόρους ως η αιτία της σημερινής κατάστασης στη χώρα.

Όπως γράφει πλέον τα ποσοστά των αντιμνημονιακών κομμάτων είναι ίδια με των μνημονιακών, ενώ επισημαίνει πως ο κατακερματισμός του πολιτικού πεδίου και η ανάπτυξη «ακραίων κομμάτων» είναι η αιτία της ανησυχίας πως δεν θα σχηματιστεί σταθερή κυβέρνηση μετά τις εκλογές. Το άρθρο καταλήγει με ειδική αναφορά στον Πάνο Καμμένο, ο οποίος, όπως γράφει ο αρθρογράφος, έγινε μεταξύ άλλων δημοφιλής λόγω της αντιγερμανικής ρητορικής του.

Εκτενές ρεπορτάζ για τις εκλογές της 6ης Μαϊου είχε και η Βαυαρική τηλεόραση, στο οποίο επισημαίνεται πως το μεταναστευτικό βρίσκεται στο επίκεντρο των προεκλογικών αντιπαραθέσεων. Μάλιστα αναφέρει πως έχουν πραγματοποιηθεί και διαδηλώσεις ενάντια στην ξενοφοβία και τη Χρυσή Αυγή, που όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, τα λόγια της έχουν απήχηση στον ελληνικό λαό.

Στο ρεπορτάζ της Βαυαρικής τηλεόρασης μιλάει και ο Παύος Τσίμας, που δηλώνει πως «πολλοί άνθρωποι με την οργή τους θα τιμωρήσουν τα δύο μεγάλα κόμματα». Ο ρεπόρτερ σημειώνει ότι το προεκλογικό κλίμα έχει αλλάξει ριζικά σε σχέση με το παρελθόν, με τους υποψηφίους να πραγματοποιούν μικρότερες συγκεντρώσεις, ενώ σπάνια βλέπει κάποιος αφίσες στους δρόμους, με τις περισσότερες να ανήκουν πλέον στα «ακραία κόμματα». Στη συνέχεια του ρεπορτάζ γίνεται μία παρουσίαση των κομμάτων με τον Π. Τσίμα να εκτιμά πως «τα κόμματα τα οποία είναι ενάντια στο μνημόνιο δεν θα σχηματίσουν κυβέρνηση». «Το θεωρώ αδύνατο», σημειώνει.

Ο γερμανός δημοσιογράφος αναφέρει πως μέχρι και 10 κόμματα ενδέχεται να εκπροσωπηθούν στη Βουλή, ενώ τονίζει πως το πιθανότερο σενάριο είναι ένας κυβερνητικός σrυνασπισμός ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. «Ίσως να ξανακυβερνήσουν τη χώρα
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...