Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Δεν υπάρχει ανατροπή της πολιτικής εκτιμά το ΚΚΕ


Για ανατροπή του πολιτικού σκηνικού μιλά η Κεντρική Επιτροπή

Την εκτίμηση ότι η ανατροπή του πολιτικού σκηνικού, μετά τις εκλογές 2012, με τη μορφή που πήρε με το εκλογικό αποτέλεσμα, δεν συνιστά ανατροπή πολιτικής, κάνει η Κεντρική Επιτροπή (KE) του ΚΚΕ, η οποία συνεδρίασε σήμερα και έκανε την πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. To ΚΚΕ θα κάνει συνολική εκτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων μετά τη συζήτηση που θα γίνει στις κομματικές οργανώσεις.

Επίσης, η ΚΕ επαναλαμβάνει τη θέση ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε κυβέρνηση, ενώ επισημαίνει και το ενδεχόμενο να οδηγηθεί η χώρα σύντομα, σε νέες εκλογές και υπό το πρίσμα αυτό, σημειώνει, απαιτείται ετοιμότητα.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής, το εκλογικό αποτέλεσμα οδηγεί στην ενίσχυση της τάσης για αναπαλαίωση του πολιτικού σκηνικού, όπως αυτό είχε διαμορφωθεί για τρεις δεκαετίες, ως εναλλαγή της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, καθώς τα δύο αυτά κόμματα υπέστησαν βαριά ήττα. Η ανατροπή του πολιτικού σκηνικού με τη μορφή που πήρε με το εκλογικό αποτέλεσμα, δεν συνιστά ανατροπή πολιτικής, σημειώνει η Κεντρική Επιτροπή και προσθέτει ότι νίκησε, κάτω από τη δικαιολογημένη αγανάκτηση και οργή, η λογική της τιμωρίας και της αυταπάτης, ότι υπάρχουν άμεσες λύσεις, από τα πάνω με διαπραγματεύσεις.

Ωστόσο, η ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει, το εκλογικό αποτέλεσμα δείχνει και τη θετική τάση που διαγράφεται, για ριζική ανατροπή στο επίπεδο της εξουσίας, σε αντίθεση με τις χίμαιρες για εύκολη λύση. Το εκλογικό αποτέλεσμα παρά τη θεαματική μείωση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, δεν συνιστά
νέα εποχή στο συσχετισμό δυνάμεων μεταξύ του λαού και των μονοπωλίων, ανατροπή η «ειρηνική επανάσταση» όπως διατυπώθηκε.

Το ΚΚΕ εκτιμά ότι το νέο χαρακτηριστικό είναι η αναστήλωση της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς, και η ανασύνθεση της σοσιαλδημοκρατίας με πυρήνα αρχικά τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ. Η εξουσία των μονοπωλίων, προσθέτει η ανακοίνωση, θέλει το αναπαλαιωμένο αστικό πολιτικό σύστημα με τη δημιουργία ενδεχομένως και νέων κομμάτων, να δίνει έτσι ανάλογες συμμαχίες και κυβερνήσεις συνεργασίας. Αυτή η δυνατότητα να επιχειρήσει την αναπαλαίωση πατάει στο γεγονός ότι δεν μειώθηκαν συνολικά οι δυνάμεις του «ευρωμονόδρομου», της εξυπηρέτησης των συμφερόντων του κεφαλαίου, του καπιταλιστικού συστήματος.

Η πρώτη ανάλυση σχετικά με την εκλογική συμπεριφορά των πολιτών, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων των δύο αστικών κομμάτων διασκορπίσθηκαν κυρίως σε συγγενείς ιδεολογικά πολιτικούς χώρους που υποστηρίζουν την πολιτική του «ευρωμονοδρόμου». Σε πολύ μικρότερο βαθμό κατευθύνθηκαν στο ΚΚΕ. Στα παραπάνω πλαίσια, σημειώνει, «η ποικιλόμορφη διασπορά ψήφων κατευθύνθηκε και σε αντιδραστικά και εθνικιστικά κόμματα, όπως είναι οι "Ανεξάρτητοι Έλληνες", η φασιστική ναζιστική "Χρυσή Αυγή"». Σημαδεύεται επίσης το εκλογικό αποτέλεσμα, όπως αναφέρεται, με τη μεγάλη αποχή που εκφράζει επίσης αδιέξοδη αγανάκτηση, αλλά και την οικονομική δυσκολία μετακίνησης των ετεροδημοτών.

Για τη «Χρυσή Αυγή», το ΚΚΕ αναφέρει ότι η άνοδός της είναι η πρόσθετη απόδειξη ότι σε συνθήκες βαθειάς κρίσης και λαϊκής εξαθλίωσης, ενώ το εργατικό λαϊκό κίνημα δεν έχει περάσει στην αντεπίθεση και η πλειοψηφία των κομμάτων στηρίζει το καπιταλιστικό σύστημα ή παραπέμπει στην αυταπάτη του εξανθρωπισμού του, δυναμώνει ο κίνδυνος επίδρασης των εθνικιστικών και νεοφασιστικών απόψεων.

Η Κεντρική Επιτροπή επισημαίνει ότι η αναπαλαίωση του αστικού πολιτικού συστήματος πρέπει να συναντήσει την λαϊκή επαγρύπνηση και ετοιμότητα με τη μαζική οργάνωση και πάλη στους τόπους δουλειάς, στους κλάδους, στα γραφεία, στην λαϊκή γειτονιά, στην ύπαιθρο, στους χώρους της μάθησης, στην εκπαίδευση, στην επαγγελματική κατάρτιση, με άμεσους στόχους πάλης για απόκρουση των νέων μέτρων που έρχονται. Προσθέτει, καμία επανάπαυση γύρω από τα συνθήματα της επαναδιαπραγμάτευσης, της απαγκίστρωσης από τα μνημόνια και την δανειακή σύμβαση, στα πλαίσια των οργάνων της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Η ΚΕ καλεί τα μέλη του κόμματος, την ΚΝΕ, τους φίλους και τους οπαδούς, τους συνεργαζόμενους που ως τώρα έδωσαν την μάχη στους αγώνες και στην εκλογική δουλειά με το κεφάλι ψηλά, να είναι από αύριο κοντά και μέσα στους εργαζόμενους, συνεπείς υπερασπιστές των δικαιωμάτων και του δίκιου τους. Αυξάνεται ο ρόλος και η ευθύνη του ΚΚΕ, επισημαίνεται.

Το ΚΚΕ, σύμφωνα με την Κεντρική Επιτροπή, είναι η αναντικατάστατη και καθοριστική δύναμη για το λαϊκό κίνημα, διεκδίκησης, αντεπίθεσης και προοπτικής για την κατάκτηση της εργατικής λαϊκής εξουσίας, οικονομίας, για την αποδέσμευση από την ΕΕ και την μονομερή διαγραφή του χρέους, την κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, τον παραγωγικό λαϊκό συνεταιρισμό, τον πανεθνικό σχεδιασμό για την πλήρη αξιοποίηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της χώρας, με εργατικό λαϊκό έλεγχο από τα κάτω προς τα επάνω.

Για το αποτέλεσμα του ΚΚΕ, η ΚΕ αναφέρει ότι το κόμμα πέρασε από συμπληγάδες των δυνάμεων του συστήματος και των αναχωμάτων, ενωμένων μεταξύ τους, παρά τις διαφορές τους, με την προσήλωση της ενσωμάτωσης της χώρας στην ΕΕ, άρα με κριτήριο την πάση θυσία συμμόρφωση του λαού στις ταξικές της επιλογές, στο όνομα του ευρώ.

Το μεγαλύτερο μέρος των δυσαρεστημένων και οργισμένων εργαζομένων και ανέργων υπέκυψε στην ανυπομονησία και την πίεση της χίμαιρας του άμεσου θετικού αποτελέσματος, της λύσης «εδώ και τώρα», χωρίς να έχει αποκτήσει την απαιτούμενη άμεση πείρα από τη συμμετοχή στην οργάνωση και διεξαγωγή των αγώνων, υπογραμμίζεται. Υπέκυψε στην γενικευμένη προπαγάνδα ότι δεν μπορεί να γίνει ριζική αλλαγή ή ότι αυτή θα γίνει στην «δευτέρα παρουσία», ένα προσφιλές και επικίνδυνο για το λαό σύνθημα εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνεται.

Το ΚΚΕ, όπως τονίζεται, εκτιμάει τα εκλογικά αποτελέσματα και τις τάσεις με κριτήριο τις αντικειμενικές εξελίξεις, δεν ετεροκαθορίζεται από την εκλογική δύναμη ή την εκλογική πτώση των άλλων πολιτικών κομμάτων.
newsdeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προεδρία της Δημοκρατίας και σταθερότητα

Ο Αντώνης Σαμαράς πρότεινε τον Κώστα Καραμανλή για την Προεδρία της Δημοκρατίας και ο Κώστας Καραμανλής το υποδέχθηκε με τη φράση: «Ούτε με ...