Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Σε δίνη ύφεσης η Ισπανία


Σε δίνη ύφεσης η Ισπανία
Ο τραπεζικός τομέας της Ισπανίας αποτελεί μια σημαντική αιτία ανησυχίας για τις αγορές, ενώ σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times η ισπανική κυβέρνηση προσανατολίζεται στη δημιουργία σχημάτων «καλών» και «κακών» τραπεζών προκειμένου να αποφύγει ένα διεθνές πρόγραμμα διάσωσης ανάλογο αυτού της Ελλάδας και της Ιρλανδίας.

Επιπλέον, σύμφωνα με στατιστικά δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν νωρίτερα σήμερα.Το ακαθάριστο εθνικό προϊόν (ΑΕΠ) της Ισπανίας συρρικνώθηκε κατά 0,3% το πρώτο τρίμηνο του 2012 σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2011, κατά το οποίο ήδη είχε υποχωρήσει 0,3%, γεγονός το οποίο επιβεβαίωσε ότι η χώρα επέστρεψε σε ύφεση.

Την τάση αυτή ήδη είχαν διαβλέψει τόσο η ίδια η κυβέρνηση όσο και αρκετοί οικονομολόγοι. Η Τράπεζα της Ισπανίας είχε προβλέψει υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 0,4%, και επιβεβαιώθηκε, αλλά σε ετήσια βάση.

Σε ανακοίνωσή του, το εθνικό στατιστικό ινστιτούτο της Ισπανίας (INE) εξήγησε ότι η εξέλιξη αυτή είναι "συνέπεια της πιο αρνητικής εγχώριας ζήτησης [σ.σ. ειδικά της κατανάλωσης των νοικοκυριών], που εν μέρει αναπληρώθηκε από μια θετική συμβολή στην εξωτερική ζήτηση" (εξαγωγές και τουρισμός).

Η Ισπανία, που από το 2008 στερείται της ατμομηχανής της οικονομίας της, των κατασκευών, επλήγη από εκείνη την περίοδο από την διεθνή κρίση, εισερχόμενη έκτοτε είτε σε ύφεση είτε σε μια άτονη ανάπτυξη, ενώ ο αριθμός των ανέργων είναι ο υψηλότερος στην Ευρώπη και έφθασε το
προηγούμενο τρίμηνο σε ιστορικό υψηλό, ήτοι ένα ποσοστό 24,44% του ενεργού εργατικού δυναμικού.

Οι βαθιές περικοπές των κρατικών δαπανών που προωθεί η συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι αναμένεται να επιβραδύνουν μια επιστροφή στην ανάπτυξη.
ΕΘΝΟΣ .gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...