Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Βαρέλι δίχως πάτο η ελληνική οικονομία!

Σε "B+" από "ΒB+" υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση σε ξένο και εγχώριο νόμισμα της Ελλάδας η Fitch Ratings, ενώ διατήρησε σε ΄B΄ τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση.

Η Fitch ανακοίνωσε παράλληλα ότι έχει θέσει και τις τρεις αξιολογήσεις σε καθεστώς πιστοληπτικής επιτήρησης με πιθανές αρνητικές συνέπειες (Rating Watch Negative - RWN).

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης επιβεβαίωσε παράλληλα την αξιολόγηση ΄AAA΄ στο Country Ceiling η οποία ισχύει για όλα τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ.
Επηρεάστηκαν από τη φημολογία!
Το υπουργείο Οικονομικών, αυτήν την φορά, δεν χαρακτήρισε την υποβάθμιση ως “αδικαιολόγητη”, αλλά υποστηρίζει ότι η Fitch έχει επηρεαστεί από την φημολογία που κυριαρχεί στα ΜΜΕ για την ελληνική οικονομία!
Ειδικότερα, στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:
“Η απόφαση υποβάθμισης από τον οίκο Fitch έρχεται σε μια περίοδο που το οικονομικό πρόγραμμα αξιολογείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ και επηρεάζεται από την έντονη φημολογία η οποία κατακλύζει τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Παραβλέπει δε τις επιπρόσθετες δεσμεύσεις που έχει ήδη αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση, ώστε να επιτύχει τον δημοσιονομικό στόχο για το 2011, αλλά και να επιταχύνει το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων.

Οι συγκεκριμένες πολιτικές για να υλοποιηθούν αυτές οι δεσμεύσεις θα ανακοινωθούν με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του Ελληνικού προγράμματος”.

Θυμίζουμε εδώ ότι τo spread του 10ετούς ομολόγου είχε από το πρωί εκτιναχθεί σε επίπεδα πάνω από τις 1.350 μονάδες.
proto thema online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η σημασία της αναδιάρθρωσης του χρέους το 2012 - Η συμβολή του Τσαρλς Νταλάρα

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους που συντελέστηκε το 2011 - 2012 εξακολουθεί να είναι επίκαιρη, κρίσιμη και ενεργός. Οι διεθνείς...