Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Το θρίλερ µόλις άρχισε


Ο Ντοµινίκ Στρος-Καν την Πέµπτη στο δικαστήριο που αποφάσισε την υπό όρους αποφυλάκισή του. Νωρίτερα  είχε παραπεµφθεί σε δίκη για επτά κατηγορίες, που επισύρουν συνολικά κάθειρξη 74 χρόνων και τριών µηνών...  Από την πολυτελή σουίτα του «Sofitel», προφυλακιστέος στις διαβόητες φυλακές του Ράικερς Αϊλαντ. Και ενώ χθες περίµενε να εγκατασταθεί, έστω και περιορισµένος στο σπίτι που νοίκιασε ειδικά για την περίσταση στο Μανχάταν η αφοσιωµένη σύζυγος, η Αν Σενκλέρ, παρουσιάστηκε πρόβληµα, καθώς έγινε γνωστή η διεύθυνση και πλήθος δηµοσιογράφων συγκεντρώθηκαν απ’ έξω. Ο δικηγόρος του δήλωσε ότι υπάρχει θέµα µε την απελευθέρωσή του καθώς δεν έχουν επιλυθεί ακόµα όλα τα ζητήµατα που αφορούν την διαµονή του σε διαµέρισµα το οποίο θα πληροί όλους τους αυστηρούς όρους περιορισµού του, ώστε να µη διαφύγει. Αργά χθες βράδυ ο εισαγγελέας δέχτηκε ν’ αποφυλακιστεί ο Στρος Καν και να εγκατασταθεί προσωρινά σε διαµέρισµα στο Μανχάταν, φρουρούµενος. Αν και δεν διευκρίνισε πότε θα γίνει αυτό, εθεωρείτο θέµα ωρών για να συµβεί. Η Αν Σενκλέρ ήταν παρούσα στο δικαστήριο την Πέµπτη· στο τέλος, όταν ο δικαστής αποφάσισε την αποφυλάκισή του υπό αυστηρούς όρους µέχρι τη δίκη, ο Ντοµινίκ Στρος-Καν στράφηκε και της έστειλε µε το χέρι ένα φιλί. Λίγες ώρες νωρίτερα, πριν ακόµα αποφασίσει το ειδικό σώµα των ενόρκων να τον παραπέµψει και επισήµως σε δίκη µε επτά κατηγορίες, είχε φροντίσει να ενηµερώσει τον κόσµο όλο πως «την αγαπά περισσότερο από οτιδήποτε». Ο Στρος-Καν κατέβαλε χθες την εγγύηση του ενός εκατοµµυρίου σε µετρητά που του επιβλήθηκε αλλά και µια εγγυητική επιστολή πέντε εκατοµµυρίων δολαρίων τα οποία θα κατασχεθούν από την πολιτεία της Νέας Υόρκης σε περίπτωση που παραβιάσει τους όρους της αναστολής. Οι Αρχές αξίωσαν επίσης να παραδώσει κάθε ταξιδιωτικό έγγραφο, είναι υποχρεωµένος να φορά ένα ηλεκτρονικό βραχιόλι, ενώ το σπίτι που θα διαµένει θα παρακολουθείται από βιντεοκάµερες και ο ίδιος θα φυλάσσεται από ένοπλο φρουρό. Το επόµενο ραντεβού του DSK µε την αµερικανική ∆ικαιοσύνη ορίστηκε για τις 6 Ιουνίου. Θα εµφανιστεί ενώπιον του δικαστή προκειµένου να δηλώσει ένοχος ή αθώος. Στην πρώτη περίπτωση δεν θα υπάρξει δίκη. Στη δεύτερη και πιθανότερη ο δικαστής θα ορίσει δικάσιµο. Μια από τις επιλογές που έχει ο Στρος-Καν είναι να επιχειρήσει συµφωνία µε τη ∆ικαιοσύνη. Αυτό σηµαίνει όµως ότι θα πρέπει να δηλώσει ένοχος σε τουλάχιστον µία από τις επτά κατηγορίες µε στόχο να µετριάσει την ποινή των 74 χρόνων και 3 µηνών κάθειρξης που αντιµετωπίζει.

«Αν ήταν ένας απλός πολίτης, η δίκη του θα γινόταν στις αρχές της επόµενης χρονιάς. Τώρα, µπορεί η ∆ικαιοσύνη να προχωρήσει γρηγορότερα», εκτιµά ο Ράντολφ Τζόνοκαϊτ, καθηγητής στη Νοµική Σχολή του Πανεπιστηµίου της Νέας Υόρκης.
Θα φορά ηλεκτρονικό βραχιόλι και θα ζει σε ένα διαµέρισµα µε ένοπλο φρουρό
ta nea online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...