Σάββατο 21 Μαΐου 2011

«Είμαι αποφασισμένος για τη σωτηρία της χώρας»

Για δύσκολη συζήτηση με τους εταίρους κάνει λόγο ο Έλληνας πρωθυπουργός

Αποφασισμένος για τη σωτηρία της χώρας εμφανίζεται ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, λίγα 24ωρα πριν από τις κρίσιμες αποφάσεις για το 4ετές πρόγραμμα της οικονομίας.

Με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής», ο πρωθυπουργός αναγνωρίζει ότι η συζήτηση με τους εταίρους για τον τρόπο χρηματοδότησης της οικονομίας το 2012 «δεν είναι εύκολη» και τονίζει πως «όταν το στοίχημα είναι να σώσουμε τη χώρα, η μοναδική κόκκινη γραμμή είναι αυτή».

Διαμηνύει προς το εξωτερικό ότι «δεν έχει δώσει το δικαίωμα σε κανέναν να υποδεικνύει εκλογές» και σημειώνει ότι έχει αποδείξει πως δεν φοβάται το πολιτικό κόστος, ούτε ζητά «άλλοθι και εξιλαστήρια θύματα».

Σε ότι αφορά το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ο κ. Παπανδρέου κάνει λόγο για «σοβαρή και συστηματική διαπραγμάτευση», που έχει ως στόχο όχι μόνο τη μείωση του ελλείμματος, αλλά την επιβίωση της χώρας.

«Είναι ένας πλήρης οδικός χάρτης για τη δημιουργία μιας νέας Ελλάδας, απαλλαγμένης από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος, τη φαυλότητα, τις πελατειακές σχέσεις, την κατασπατάληση δημοσίων πόρων, την αναξιοκρατία και τη διαφθορά», υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός και σημειώνει ότι το πρόγραμμα έχει ήδη θετικά αποτελέσματα, διαμηνύοντας εντός και εκτός χώρας πως κανείς δεν πρέπει να υποτιμά ή να ισοπεδώνει τις θυσίες του λαού.

Για την αναδιάρθρωση, ο πρωθυπουργός δηλώνει κατηγορηματικά ότι αυτή είναι εκτός συζήτησης, ενώ στην ερώτηση περί αναδιάταξης του χρέους, σημειώνει ότι η κυβέρνηση δεν μπαίνει σε δημόσια σεναριολογία.
Σε ερώτηση, αν δεν καταβληθεί η 5η δόση πώς θα το αντιμετωπίσει, ο κ. Παπανδρέου σημειώνει πως «η επιλογή αυτή θα σήμαινε κατά πάσα πιθανότητα χρεοκοπία.

Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να δημιουργούνται λόμπι σε διάφορους κύκλους στην Ευρώπη και αλλού με ανόμοια συμφέροντα, που θέλουν να εξωθήσουν την Ελλάδα σε χρεοκοπία και σε έξοδο από το ευρώ.

Και αυτό μπορούμε να το κόψουμε μαχαίρι, εάν δείχνουμε καθημερινά τη βούλησή μας, ότι είμαστε προσηλωμένοι στον στόχο να κάνουμε την οικονομία μας βιώσιμη και την πολιτεία μας δίκαιη και αποτελεσματική» και καταλήγει πως «γι αυτόν το λόγο είναι απαραίτητες η εφαρμογή του προγράμματος μας και η επίτευξη των στόχων μας».

Σε ό,τι αφορά τις παραινέσεις για συναίνεση, ο πρωθυπουργός τονίζει πως «χρειάζεται να δείξει η πλειονότητα των πολιτικών δυνάμεων ότι ξέρει τη σοβαρότητα της κατάστασης» και προσθέτει: «Η Ελλάδα πρέπει να πείσει τους πάντες πέραν πάσης αμφιβολίας ότι είναι αποφασισμένη. Όχι η κυβέρνηση, όχι η αντιπολίτευση, όχι εγώ, η Ελλάδα. Και καλούμε όλους να βάλουν πλάτη στην προσπάθεια αυτή. Αυτό που διακυβεύεται δεν είναι να αποτύχει, ή να πετύχει η κυβέρνηση, αλλά η χώρα. Και δεν κάνω πίσω για τη σωτηρία της χώρας. Όμως, τι θα πει τελικά συναίνεση; Η συναίνεση όλων μας αυτή τη στιγμή δεν αφορά απλώς μία σύμβαση, ή μνημόνιο, ή μία ψηφοφορία στη Βουλή. Αφορά κάτι πολύ σημαντικότερο, την εθνική αναγκαιότητα να αλλάξουμε την Ελλάδα Σε ό,τι με αφορά, θα έλεγα ότι αυτή η στάση είναι χρέος απέναντι στην πατρίδα. Και ειλικρινά ελπίζω αυτή η στάση να επικρατήσει».
newsdeast.gr

1 σχόλιο:

  1. Συγγνώμη όμως κύριε Πρόεδρε ποιοί έφεραν την χώρα ως εδώ;
    Και δυστυχώς εγώ τουλάχιστον από μεγαλοστομίες του τύπου: "Είμαι αποφασισμένος....κλπ κλπ" τις βαρέθηκα. Δεν έχει καμιά απολύτως δυνατότητα να κάνει τίποτα ούτε αυτός ούτε άλλος πολιτικός πλέον. Λυπούμαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ψηφιακό το κομματικό κράτος

Το «σαρανταενατακατό» είναι ένα από τα καλαμπούρια που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο και μια μεγάλη παγίδα για τη Νέα Δημοκρατία. Το σχεδόν 41% ...