Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Σκληραίνουν (;) τη στάση τους οι Ευρωπαίοι

Μπροστά στο αδιέξοδο οι Ευρωπαίοι εταίροι και πιστωτές μας άρχισαν να σκληραίνουν τη στάση τους, πολύ δε περισσότερο τις … δηλώσεις τους!
Το αδιέξοδο είναι προφανές: η πολιτική συναίνεση που απαιτούν για να συνεχίσουν τη συζήτηση για οιαδήποτε μορφής «διευθέτηση» του ελληνικού χρέους μοιάζει αδύνατη. Η προοπτική επιστροφής της χώρας μας στις αγορές εντός ενός εύλογου διαστήματος μοιάζει ουτοπική, το υφιστάμενο πρόγραμμα «διάσωσης» δεν δείχνει ικανό να σώσει … περίπτερο από τη χρεοκοπία και η ανοχή των Ευρωπαίων πολιτών – ψηφοφόρων έχει προ πολλού ξεπεράσει τα όριά της.
Οι εναλλακτικές που απομένουν λοιπόν, τόσο στο πολιτικό «προσωπικό» των μεγάλων κεντροευρωπαϊκών κρατών, όσο – και κυρίως – στους οικονομικούς ταγούς της Ευρωζώνης είναι ελάχιστες. Με την λιγότερο … επώδυνη γι’ αυτούς να είναι η περαιτέρω «πίεση» προς την Ελλάδα να … βγάλει λαγούς από το καπέλο. Στην προτροπή όλων να πουλήσουμε (Σ.Σ: «αξιοποιήσουμε») την κρατική περιουσία η απάντηση είναι καταφατική, μόνο που συνοδεύεται από το ερώτημα «ποιος αγοράζει;».
Στην διαπίστωση των Ευρωπαίων (με τελευταίον χρονικά τον «σκληρό» της Τρόικας Πολ Τόουμσεν) πως οι αντοχές των Ελλήνων στέρεψαν και ο κίνδυνος κοινωνικής έκρηξης είναι ορατός, εκείνο που πρέπει πρώτα οι ίδιοι να αναρωτηθούν είναι ποιος αποφάσισε τέτοια αντιλαϊκά και αντικοινωνικά μέτρα, ποιανού «συνταγή» εφαρμόζουμε όλοι εδώ κι έναν χρόνο και με ποια αποτελέσματα …
Όλα αυτά τα βλέπουν – προφανώς – και οι φίλοι μας στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο και στο Παρίσι. Αλλά δεν έχουν τι άλλο να μας πουν. Κι έτσι είδαμε εκ νέου τον «φίλο» επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να δίνει συνέντευξη στο γνωστό και μη εξαιρετέο περιοδικό Der Spiegel, όπου επαναφέρει το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, αλλά επειδή θεωρεί ότι οι Ελληνες δεν θα καταφέρουμε πολλά, προτείνει να εκχωρήσουμε το … management σε «μια υπηρεσία ανεξάρτητη από την ελληνική κυβέρνηση, στελεχωμένη από ξένους εμπειρογνώμονες, η οποία θα επιβλέπει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της Ελλάδας». Δηλώνει δε πως το σχήμα αυτό δοκιμάστηκε με επιτυχία στην πρώην Ανατολική Γερμανία, μετά τη συνένωση των δυο Γερμανιών, αλλά και πιο πρόσφατα στο Βέλγιο. Το Βέλγιο που ακόμα αγωνίζεται να σχηματίσει κυβέρνηση και στο οποίο οι πολίτες επικρότησαν τους χειρισμούς των κομμάτων εξουσίας ΜΗ δίνοντας την αυτοδυναμία σε κανέναν εδώ και πάνω από μια δεκαετία …
Ομοίως ο κύριος Γιούνκερ προέτρεψε εκ νέου τους Έλληνες πολιτικούς να «κάνουν μία μη-κομματική προσπάθεια να υποστηρίξουν δημόσια τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να προχωρήσει»...
Την ίδια ώρα ο έτερος Φιλέλληνας υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θέτει ως όρους για μια ήπια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους: ήτοι την εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών και τραπεζών (Σ.Σ: θα τους πείσει ο ίδιος;), τη συναίνεση σε αυτό της ΕΚΤ – που αν θυμάστε έχει αποκλείσει κάτι τέτοιο – και τέλος τη λήψη πρόσθετων μέτρων από την Ελλάδα. Και μιλάει στο Der Spiegel κι αυτός για να πει πως έχει ευθύνη απέναντι στο Γερμανό φορολογούμενο που δίνει τα λεφτά του στους Έλληνες!
Μικρή λεπτομέρεια: μόλις την Παρασκευή το Der Spiegel «επιτέθηκε» κατά της γερμανίδας Καγκελάριου Άγκελας Μέρκελ με αφορμή τα σχόλιά της για την Ελλάδα και έγραφε πως ουσιαστικά η Γερμανία βγαίνει κερδισμένη από τη δανειοδότηση της χώρας μας κατά πολλά δις ευρώ από τους τόκους!
Τέλος υπάρχει και ο κύριος Ajai Chopra, ο επικεφαλής της τρόικας για την Ιρλανδία (!), ο οποίος μίλησε από το Δουβλίνο σε συνέντευξη τύπου και ούτε λίγο, ούτε πολύ απηύθυνε έκκληση στην Ε.Ε να συμφωνήσει σε «ένα πιο περιεκτικό πακέτο μέτρων για τις υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης, αλλά και σε ένα συνολικό ευρωπαϊκό σχέδιο».
Και τι είπε ακριβώς; Πως εάν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί δεν καταλάβουν ότι το πρόβλημα χρέους δεν αφορά μια ή δύο χώρες αλλά το σύνολο της Ευρωζώνης, τότε κάθε απόφαση που θα παίρνουν θα είναι αποσπασματική και ατελέσφορη..!
proto thema online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...