Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Πολ Τόμσεν: Οχι άλλες μειώσεις μισθών και συντάξεων


Πολ Τόμσεν: Οχι άλλες μειώσεις μισθών και συντάξεων
Στην επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών στον ελληνικό δημόσιο τομέα και όχι σε περαιτέρω μειώσεις στους μισθούς και τις βασικές συντάξεις «βλέπει» τη λύση για την ελληνική οικονομία ο απεσταλμένος του ΔΝΤ στην Ελλάδα Πολ Τόμσεν. Εξάλλου ο γερμανός ευρωτραπεζίτης Γιούργκεν Σταρκ, που θεωρείται ο δεύτερος σε επιρροή στην ΕΚΤ μετά από τον πρόεδρο Ζαν-Κλοντ Τρισέ, δήλωσε στο περιθώριο του συνεδρίου του περιοδικού Economist που διεξάγεται στην Αθήνα - εκεί έκανε τις δηλώσεις και ο Τόμσεν - ότι «η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα δημιουργούσε μια καταστροφή».
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ είπε συγκεκριμένα ότι «το ελληνικό πρόγραμμα λιτότητας έχει πετύχει σε μεγάλο βαθμό αυτά που ήταν να πετύχει. Δεν μπορεί να συνεχίσει να αποδίδει χωρίς τη συνδρομή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Χωρίς αυτές θα χάσει τελείως την ορμή του». Από το βήμα του
συνεδρίου του Economist ο Τόμσεν προέβλεψε ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί εφέτος κατά μία ποσοστιαία μονάδα περισσότερο από το αναμενόμενο και ότι το έλλειμμα θα μειωθεί μόνο με την
επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών στο δημόσιο τομέα.

«Χωρίς την επιτάχυνση αυτή το έλλειμμα δεν θα περιοριστεί πολύ χαμηλότερα από το 10% το 2011. Δεν υπάρχουν πλέον φρούτα στα χαμηλά κλαδιά για την ελληνική κυβέρνηση. Αυτά τα έκοψε. Τώρα έχει μπροστά της δύσκολες διαρθρωτικές αλλαγές»
, είπε χαρακτηριστικά ο δανός αξιωματούχος για να καταλήξει: «Οι ιδιωτικοποιήσεις θα κάνουν τη διαφορά».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο ιταλός ευρωτραπεζίτης Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι, που επίσης συμμετέχει στο συνέδριο του Economist, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η Ελλάδα έχασε πολύτιμους μήνες».

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του Γιούργκεν Σταρκ, γνωστού «γερακιού» των τραπεζικών κύκλων για την προσήλωσή του στις πολιτικές της δημοσιονομικής σταθερότητας από την εποχή της θητείας του στην Bundesbank. Ο γερμανός ευρωτραπεζίτης είπε ότι η αναδιάρθρωση δεν συνιστά την προσήκουσα λύση στα προβλήματα της Ελλάδας.
«Πλανώνται όσοι πιστεύουν ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ή το "κούρεμα" θα λύσει τα προβλήματα της χώρας», είπε ο Σταρκ. Και εξήγησε ότι μια τέτοια πρωτοβουλία «θα στέγνωνε τελείως την Ελλάδα από κεφάλαια», καθώς «θα υπονόμευε τη δυνατότητα των ελληνικών ομολόγων να δίνονται ως εγγύηση στην ΕΚΤ για τη χορήγηση ρευστότητας».
Κατά της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους τάχθηκε και ο Μπίνι Σμάγκι ο οποίος, όπως άλλωστε και ο Σταρκ, υποστήριξε σε κατηγορηματικό τόνο ότι το ελληνικό χρέος είναι εξυπηρετήσιμο!
ΤΟ ΒΗΜΑ online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...