Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

“Φουλ” για νέα μέτρα ακόμα και χωρίς συναίνεση

Το πιο σκληρό παζάρι ξεκινά αυτήν την εβδομάδα και θα κορυφωθεί στο έκτακτο συμβούλιο Εurogroup το οποίο συγκάλεσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με αποκλειστικό θέμα την Ελλάδα, στις 6 Ιουνίου.

Παρά τις ανακοινώσεις Δαμανάκη και την σπέκουλα των περασμένων ημερών, τόσο το ΔΝΤ, όσο και το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών με γραπτές ανακοινώσεις τους έδωσαν το στίγμα ότι δεν υπάρχουν ανυπέρβλητα εμπόδια για την δόση του Ιουνίου και ότι πιθανότατα η διαπραγμάτευση να ολοκληρωθεί επιτυχώς.

Οι επίσημες τοποθετήσεις αυτές επιβεβαιώνουν και το ρεπορτάζ του protothema.gr που όλες τις προηγούμενες μέρες μετέδιδε πως το πρόβλημα ήταν και είναι κυρίως η έκτη δόση, με τα μέτρα και την συναίνεση που αυτό προϋποθέτει. Και ο πρόεδρος Μπαρόζο άλλωστε, σε δηλώσεις που έκανε το σαββατοκύριακο, μιλά για συμπληρωματικά μέτρα, τα οποία θα κληθεί να λάβει η Ελλάδα.

Επί της ουσίας, καταλυτικής σημασίας για το μέλλον της χρηματοδότησης της χώρας αναδεικνύονται οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας, η πολιτική κόπωση και οι αστοχίες της κυβέρνησης τις οποίες, σύμφωνα με όσα πριν σχεδόν δύο εβδομάδες αποκάλυψε το protothmema.gr, Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον διαπιστώνουν.

Έως τις 6 Ιουνίου πάντως, οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα στην Αθήνα θα συνεχιστούν εντατικά, με έμφαση στο σκέλος των αποκρατικοποιήσεων και την λήψη νέων φορολογικών μέτρων άμεσης απόδοσης.

Στο τραπέζι, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται και ο φόρος σε τραπεζικές συναλλαγές όπως καταθέσεις, αναλήψεις και δάνεια (πχ 1 τοις χιλίοις) ενώ απομακρύνεται το ενδεχόμενο να περικοπεί το αφορολόγητο για συνταξιούχους ή και μισθωτούς. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες πάντως, διαφαίνεται πως θα μειωθεί από τις 12.000 στα 8.000-10.000 ευρώ το χρόνο, ή και χαμηλότερα,
στα 6.000 ευρώ.

Βέβαιο πρέπει να θεωρείται πως θα επιβληθούν και νέα χαράτσια στα ακίνητα, με κριτήριο αυτή τη φορά όχι την αντικειμενική αξία τους αλλά την τιμής ζώνης της εφορίας, για να φορολογηθούν όλα ανεξαιρέτως τα ακίνητα σε ακριβά προάστεια και VIP περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα, πάντως, με όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους της Τρόικα «για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής, τις αναγκαίες παρεμβάσεις για το 2011 και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας εξελίσσονται ικανοποιητικά και εκτιμούμε ότι θα ολοκληρωθούν επιτυχώς τις επόμενες μέρες».
proto thema online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νίκος Ανδρουλάκης: Στις 9 Ιουνίου να αναδειχθεί ισχυρή και σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση

«Πρέπει να αποδοκιμαστεί η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Πώς αξιοποίησε ο κ. Μητσοτάκης το 41% που του έδωσε ο λαός στις εθνικές εκλογές», ...