Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Όλι Ρεν: «Απαραίτητη η διάσωση της Ελλάδας»



«Προκειμένου να αποφευχθεί μια χρηματοπιστωτική κατάρρευση»

Ως απαραίτητη, χαρακτήρισε τη διάσωση της Ελλάδας, «προκειμένου να αποφευχθεί μια χρηματοπιστωτική κατάρρευση», ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Όλι Ρεν, ο οποίος θεωρεί ότι θα ήταν πολύ πιο ριψοκίνδυνο να μη βοηθηθεί η χώρα και πως ακόμη δεν μπορούν να λυθούν χωριστά μεταξύ τους, κρίσεις κρατών και τραπεζών.

Σύμφωνα με τη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, μιλώντας σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, σε συνέδριο της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας, στη Βιέννη, ο Ευρωπαίος Επίτροπος ανέφερε πως αναμένει από την ελληνική κυβέρνηση να ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες περαιτέρω μέτρα, κυρίως σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ πρόσθεσε πως η Αθήνα δεν μπορεί να στηρίζεται μόνον στην εξωτερική βοήθεια και πως οποιαδήποτε αναδιάρθρωση χρέους δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις εσωτερικές οικονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Ο κ. Ρεν επανέλαβε την πρότασή του για εφαρμογή της αποκαλούμενης «Πρωτοβουλίας της Βιέννης» (που εφαρμόστηκε κατά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2009 στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης) στην περίπτωση της Ελλάδας, καλώντας τους πιστωτές της χώρας αυτής να διατηρήσουν τους τίτλους που έχουν στην κατοχή τους.

Την άποψη αυτή φέρεται να συμμερίστηκε κι ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Εβαλντ Νοβότνι, ο οποίος έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο δεύτερο σκέλος της «Πρωτοβουλίας της Βιέννης», που αφορά αναπτυξιακά και επενδυτικά προγράμματα, μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Ήδη, τέλη της περασμένης εβδομάδας, δημοσίευμα της αυστριακής εφημερίδας «Βίνερ Τσάιτουνγκ» ανέφερε ότι στην παρούσα συγκυρία, προκειμένου να σταθεροποιηθεί το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα και τις άλλες υπερχρεωμένες χώρες, θα μπορούσε να εφαρμοστεί η αποκαλούμενη «Πρωτοβουλία της Βιέννης», και πως την άποψη αυτή στηρίζει ο Όλι Ρεν.

Όπως τονιζόταν σχετικά, ο Ευρωπαίος Επίτροπος επαναφέρει στο προσκήνιο την «Πρωτοβουλία της Βιέννης», ώστε οι επενδυτές και τα μεγάλα πιστωτικά ιδρύματα να συμφωνήσουν να δώσουν χρόνο στην Ελλάδα να αποπληρώσει τα χρέη της, ενώ υπενθυμιζόταν πως το φθινόπωρο του 2008, το αυστριακό υπουργείο Οικονομικών στήριξε οικονομικά τις μεγάλες αυστριακές τράπεζες, που είχαν θυγατρικές σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, προκειμένου να μην αποσύρουν τις επενδύσεις τους από τις χώρες αυτές, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα ότι δύο χρόνια αργότερα η κρίση αυτή αποτελούσε παρελθόν.
newsdeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...