Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Λοβέρδος: Ξεκινούν οι συγχωνεύσεις νοσοκομείων


Την εισαγωγή των πέντε νοσοκομείων του ΙΚΑ στο ΕΣΥ ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος. Στο μεταξύ, αύριο στις 10:30 π.μ. θα κατατεθούν στην εισαγγελία πρωτοδικών στοιχεία για τη διασπάθιση δημοσίου χρήματος, που αφορούν σε περιπτώσεις υπέρβασης των τιμών με τις οποίες προμηθεύονται υλικά τα δημόσια νοσοκομεία.
Ειδικότερα κατά την σημερινή συνέντευξη Τύπου η ηγεσία του υπουργείου Υγείας παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γιώργου Κουτρουμάνη, ανακοίνωσε ότι από αύριο οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ θα μπορούν να επισκέπτονται όλα τα δημόσια νοσοκομεία, με τις νοσοκομειακές δομές του Ταμείου να λειτουργούν υποστηρικτικά στο ΕΣΥ.
Στο πλαίσιο αυτό, οι συνενώσεις νοσοκομείων θα είναι οι εξής:
Το 1ο ΙΚΑ Μελισσίων υπάγεται στο Σισμανόγλειο.
Το Ογκολογικό Νοσοοκομείο του ΙΚΑ εντάσσεται στον Άγιο Σάββα.
Το Θεραπευτήριο ΙΚΑ Θεσσαλονίκης εντάσσεται στο Νοσοκομείο Άγιος Παύλος.
Το 3ο ΙΚΑ Αθήνας υπάγεται στην Πολυκλινική Αθηνών.
Και το ΙΚΑ Πατησίων υπάγεται στο Νοσοκομείο Αγία Όλγα.
Πάντως, και για αποφυγή της ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων του ΙΚΑ, ο υφυπουργός Υγείας Μιχάλης Τιμοσίδηςδιευκρίνισε ότι υπάρχει σχετική διάταξη που προβλέπει ότι τους επόμενους μήνεςοι γιατροί των πέντε νοσοκομείων του ΙΚΑ θα συνεχίσουν να συνταγογραφούν στα ειδικά συνταγολόγια των ασφαλισμένων του Ταμείου.
Ωστόσο, το προσωπικό του ΙΚΑ μεταφέρεται στο ΕΣΥ, με την ηγεσία του υπουργείου να διευκρινίζει ότι οι γιατροί του Ταμείου θα έχουν την δυνατότητα να λειτουργούν και ιδιωτικό ιατρείο.
Οι αλλαγές πάντως δεν σταματούν εδώ σε ό,τι αφορά την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, με τον κ. Κουτρουμάνη να τονίζει ότιαπό 1η Σεπτεμβρίου θα τεθεί σε εφαρμογή και ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας. Μάλιστα, από την λειτουργία του αναμένεται να υπάρξει μείωση στις δαπάνες κατά 30 – 40%.
Πιο συγκεκριμένα, ο στόχος είναι να περιοριστούν το 2012 οι δαπάνες των ταμείων για την υγεία στα 7,2 δις ευρώ, από 10,6 δις ευρώ που ήταν το 2009.
Μάλιστα, ο κ. Λοβέρδος ανήγγειλε πως θα ληφθούν επιπλέον μέτρα έτσι ώστε να εξοικονομηθούν άλλα 500 εκατομμύρια ευρώ από το φάρμακο, που θα αφορούν τα ασφαλιστικά ταμεία.
Επιπλέον, η ηγεσία των υπουργείων Υγείας και Εργασίας σημείωσε ότι εκτός από τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων έχει ήδη καταρτιστεί ειδικό σχέδιο για συγχωνεύσεις προνοιακών φορέων. Συνολικά σε όλη τη χώρα, συνενώνονται 91 μονάδες κοινωνικής φροντίδας σε 22 οργανισμούς κοινωνικής φροντίδας.
ta nea online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ψηφιακό το κομματικό κράτος

Το «σαρανταενατακατό» είναι ένα από τα καλαμπούρια που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο και μια μεγάλη παγίδα για τη Νέα Δημοκρατία. Το σχεδόν 41% ...