Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Ρεν: «Η Ελλάδα πρέπει να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των εταίρων της»


thumb

Ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών, Όλι Ρεν, δήλωσε ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων εταίρων της με συγκεκριμένα βήματα… Για όλα αυτά είναι απαραίτητη μια ευρεία πολιτική συναίνεση όλων των κομμάτων».
Ο επίτροπος παραχώρησε συνέντευξη στην αυστριακή εφημερίδα «Ντι Πρέσε», όπου και δήλωσε ότι ένα «κούρεμα», δηλαδή μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν είναι αναγκαία αν και φαίνεται απλή λύση, ενώ υπογράμμισε πως ο καλύτερος δρόμος είναι να της δοθεί βοήθεια.
Παράλληλα, τόνισε ότι οι φήμες περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ δεν ισχύουν, καθώς θα ήταν πολύ ακριβό για την Ελλάδα και για ολόκληρη την ΕΕ, τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά. Επίσης, εκτιμά ότι ο καλύτερος δρόμος είναι να βοηθηθεί η Ελλάδα, ώστε να θέσει υπό έλεγχο τα δημοσιονομικά της προβλήματα.
Αναφορικά με το θέμα του χρόνου διάρκειας της κρίσης χρέους σε χώρες, επισημαίνει πως η περίπτωση της Ελλάδας είναι η δυσκολότερη, καθώς ένα δημοσιονομικό χρέος που φτάνε σχεδόν στο 160% του ΑΕΠ δεν μπορεί να μειωθεί άμεσα, σημειώνοντας, ταυτόχρονα, ότι δεν πρέπει να αγνοείται το γεγονός πως η Ελλάδα κατόρθωσε μέσα σε ένα χρόνο να μειώσει το έλλειμμά της κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες.
Επιπλέον, δήλωσε πως, αφού έως τώρα η κρίση χρέους μεμονωμένων χωρών δεν έχει παρασύρει την οικονομία των περισσότερων χωρών της ευρωζώνης, «είναι αναγκαίο να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις σε όλα τα κράτη-μέλη για την εξασφάλιση της ανάπτυξης και της απασχόλησης». Ακόμα, ανέφερε πως κατανοεί τους φόβους που λένε ότι η ΕΕ θα έχει αρνητικές επιπτώσεις από οικονομικά ασταθείς χώρες, αλλά υπογραμμίζει ότι στη Νομισματική Ένωση ισχύει η αρχή ότι κάθε χώρα είναι υπεύθυνη για τα προβλήματά της.
Τόνισε, ωστόσο, ότι οι χώρες πρέπει να διαχειρίζονται πιο υπεύθυνα τα δημοσιονομικά τους, αναφέροντας την Ισπανία ως ένα θετικό παράδειγμα.
to pontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στις αγορές το Ελληνικό Δημόσιο με 30ετές ομόλογο

Σε νέα έκδοση ομολόγου 30ετούς διάρκειας προχωρά το Ελληνικό Δημόσιο , για πρώτη φορά μετά το 2021, με το μέγεθος της νέας έκδοσης να εκτιμ...