Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Η Αθήνα τεστ για την αντοχή της Ε.Ε;

Με τίτλους όπως “η απειλή μιας ελληνικής αναδιάρθρωσης” ή “προσπάθεια που αγγίζει τα όρια του απραγματοποίητου” υποδέχονται τα περισσότερα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης τις εξελίξεις από την Αθήνα και δη τις εξαγγελίες για ένα τιτάνιο πρόγραμμα αποκρατικοποίησης και για νέα, επώδυνα μέτρα σύγκλισης, όλα με στόχο την πάση θυσία αποφυγή μιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Αναλυτές, δημοσιογράφοι, ακαδημαϊκοί και άνθρωποι των αγορών επιμένουν να ... ανησυχούν πως η προοπτική μιας “βίαιης διευθέτησης” του ελληνικού προβλήματος ούτε έχει παρέλθει, ούτε μπορεί να αντιμετωπισθεί από τους Ευρωπαίους ως ένα μεμονωμένο συμβάν – εφόσον τελικώς δεν αποφευχθεί – ως μια εξέλιξη που δεν θα πυροδοτήσει ένα καταστροφικό ντόμινο στην Ευρωπεριφέρεια και ενδεχομένως και στην “καρδιά” της Ευρωζώνης.

Δεν είναι μόνον οι απανωτές “προειδοποιήσεις” από τους οίκους αξιολόγησης, που τα τελευταία 24ωρα έθεσαν στον ... προθάλαμο μιας υποβάθμισης την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ιταλίας και του Βελγίου. Είναι κυρίως τα δημοσιεύματα που επισημαίνουν την κλιμάκωση των διενέξεων, των διχογνωμιών μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτικών αναφορικά με την μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί για την αποτελμάτωση της ελληνικής οικονομίας. Διενέξεις που παρατηρούνται και μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτικών και των παραγόντων της αγοράς, με τους τελευταίους να “επιτίθενται” στο πολιτικό προσωπικό της ΕΕ για τις επιλογές τους ως προς τη βοήθεια προς την Ελλάδα. Ενδεικτικό το σημερινό αφιέρωμα του αμερικανικού δικτύου CNBC που κάνει αναφορά στην “ανικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να πετύχει τη σύγκλιση που την οδηγούν σε νέα, ακόμη πιο αυστηρά μέτρα λιτότητας ώστε να ανταποκριθεί στους όρους διάσωσης από το ΔΝΤ και την ΕΕ”, παράλληλα όμως φιλοξενεί δηλώσεις αναλυτών που σχολιάζουν πως το πακέτο διάσωσης δεν ήταν σωστό, από την πρώτη κιόλας στιγμή. Χαρακτηριστικά επισημαίνουν πως ακόμα και τα νέα μέτρα και το φιλόδοξο πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης δεν θα είναι αρκετά να καλύψουν τις κεφαλαιακές απαιτήσεις της Ελλάδας! Καταλήγουν δε στο συμπέρασμα πως τόσο η Ελλάδα, όσο και η Πορτογαλία, θα πρέπει να δουν κατά πόσον είναι διαχειρίσιμη η κατάστασή τους ή θα έπρεπε να πιέσουν προς την κατεύθυνση της ελεγχόμενης χρεοκοπίας.

Εντονότατες αμφιβολίες για την “λύση” των Ευρωπαίων, ήτοι ακόμα και για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που μας υποδεικνύεται (και δη με “διεθνείς ειδικούς” να το εποπτεύουν) εκφράζει και η γνωστή στήλη LEX των Financial Times. Που ούτε λίγο, ούτε πολύ μιλάει για ένα πρόγραμμα “ραμμένο” για να αποφευχθεί μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, όμως ο αρθρογράφος το χαρακτηρίζει ως “κινούμενο στα όρια του αδύνατου”.

Σε ανάλογη κατεύθυνση και τα σχόλια της Wall Street Journal που στη σημερινή της έκδοση αναφέρεται στη “διαμάχη μεταξύ των Ευρωπαίων αξιωματούχων, τόσο σε επίπεδο κεντρικών τραπεζών, όσο και σε επίπεδο πολιτικών αναφορικά με τους χειρισμούς των ελληνικών οικονομικών προβλημάτων”. Και επαναλαμβάνει τη χθεσινή δήλωση του Γάλλου κεντρικού τραπεζίτη Κριστιάν Νουαγιέ, πως μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα πυροδοτούσε ένα σενάριο τρόμου. Η εφημερίδα καταλήγει στο συμπέρασμα πως οι φόβοι για ντόμινο στην Ευρωζώνη από μια ενδεχόμενη ελληνική αναδιάρθρωση έρχονται σε αντιδιαστολή με τις κλιμακούμενες πιέσεις που ασκούνται στις κεντροευρωπαϊκές κυβερνήσεις από τους πολίτες τους που δεν εμφανίζονται πλέον διατεθειμένοι να πληρώνουν για να διατηρήσουν ανέπαφη την Ευρωπαϊκή Ένωση ...

Στον αντίποδα έχουμε τους πολιτικούς που παίζουν μέχρις εσχάτων το χαρτί της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, υπό το φόβο φυσικά ενός ντόμινο κρίσης που δεν θα μπορούν πια να σταματήσουν. Νωρίτερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις Νομισματικές και Οικονομικές Υποθέσεις Όλι Ρεν, μιλώντας σε αυστριακή εφημερίδα, τόνισε ότι “μια αναδιάρθρωση ή ένα haircut του ελληνικού χρέους δεν είναι ούτε απαραίτητη, ούτε απλή υπόθεση”. Το “κλειδί” στις δηλώσεις του κυρίου Ρεν όμως βρισκόταν στη συνέχεια των δηλώσεών του, όπου αφενός μεν παραδέχεται πως τα ελλείμματα της Ελλάδας δεν μπορούν να συρρικνωθούν γρήγορα, αφετέρου δε πως δεν μπορεί να βρεθεί αποτελεσματική λύση χωρίς συνολική πολιτική αποδοχή!

Μια συνολική ευρωπαϊκή “στάση αλληλεγγύης” δηλαδή, στην οποία αναφέρθηκε και στη δική του συνέντευξη ο Ιρλανδός υπουργός Εμπορίου και Εργασίας Ρίτσαρντ Μπρούτον, ο οποίος, μιλώντας στο CNBC, ξεκαθάρισε πως μια ελληνική αναδιάρθρωση θα είχε τρομερές επιπτώσεις και στη χώρα του, αναφερόμενος φυσικά στη χθεσινή προειδοποίηση της Moody's πως εάν η Ελλάδα αναδιαρθρώσει το χρέος της αυτομάτως θα υποβαθμίσει τις υπόλοιπες χώρες του μνημονίου (Ιρλανδία, Πορτογαλία) σε επίπεδο junk, και κάλεσε την Ευρώπη σε μια ενίσχυση του “αισθήματος αλληλεγγύης και ... συνιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης” ...
proto thema online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Έσπασαν το ρεκόρ του 2008 τα ακίνητα στην Αττική - 90% Ακριβότερα από ό,τι το 2017

Σχεδόν 90% ακριβότερα από ό,τι το 2017, είναι σήμερα τα ακίνητα στην Αττική. Υπενθυμίζουμε το 2017 ήταν η χρονιά  όταν ξεκίνησε η ανάκαμψη τ...