Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

«Καλό το πακέτο αλλά αργήσατε»

Με την ΕΚΤ θα πρέπει να συνταχθεί η Ελλάδα, ισχυρίζεται ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ

«Ναι» στην κατάργηση φοροαπαλλαγών, αλλά «όχι» στην επιβολή νέων φόρων λέει ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, Γιάννης Στουρνάρας.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Κεφάλαιο», ο κ. Στουρνάρας αξιολογεί ως θετικά αλλά αργοπορημένα τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση την περασμένη Δευτέρα, με συνέπεια να μη μειωθεί το έλλειμμα στο 7,5% αλλά στο 8,5% του ΑΕΠ, η οποία όμως είναι σαφώς θετική εξέλιξη σε περίοδο ύφεσης.

Στο θέμα της φορολογίας ο κ. Στουρνάρας εκφράζει την άποψη ότι «θα προτιμούσα να μην είχαν επιβληθεί καθόλου νέοι φόροι ή να είχαν επιβληθεί με μεγαλύτερη προσοχή. Για παράδειγμα, στην περίπτωση των τσιγάρων αυξήθηκε ο αναλογικός και όχι ο πάγιος φόρος, παρότι ο πάγιος είναι εκείνος που φέρνει περισσότερα έσοδα στο Δημόσιο.

Ο κ. Στουρνάρας βλέπει και ελληνική αλλά και ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος. «Σήμερα το πρόβλημα συνίσταται στη σύγκρουση μεταξύ ΕΚΤ και Βερολίνου για το πώς πρέπει να επιλυθεί η κρίση χρέους. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να συνταχθεί ολοσχερώς με την ΕΚΤ, γιατί η λύση που αυτή προτείνει είναι αυτή που μας συμφέρει». Οποιοδήποτε «κούρεμα» ή «επιμήκυνση» θα θεωρηθεί με βεβαιότητα ως οιονεί χρεοκοπία , το οποίο σημαίνει ότι θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα με τις ελληνικές τράπεζες και θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας που κανείς δεν ξέρει τι θα βγάλει».
newsdeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρχισε η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων – Αυτόματη η διαδικασία για μισθωτούς και συνταξιούχους

Τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2023 άρχισε να «υποδέχεται» από χθες το βράδυ και μέχρι τις 26 Ιουλίου το taxi...