Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Γ. Παπακωνσταντίνου: «Η αλήθεια είναι δύσκολη»

Λέμε την αλήθεια εδώ και καιρό, αλλά η αλήθεια είναι δύσκολη, είπε στους Νέους Φακέλους της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Τόνισε ότι ο προϋπολογισμός είναι κοντά στους στόχους, ωστόσο σημείωσε ότι «δεν ισχυρίζομαι ότι εφαρμόσαμε τα πάντα στην εντέλεια». Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η χώρα βρίσκεται σε δύσκολο σημείο και η πορεία που ξεκίνησε ένα χρόνο πριν είναι δύσκολη και έγιναν πράγματα που δεν είχαν γίνει εδώ και χρόνια, αλλά παρόλα αυτά το πρόγραμμα δεν κατάφερε να βγάλει την Ελλάδα στις αγορές.
Εξήγησε ότι η απόκλιση στα στοιχεία του προϋπολογισμού οφείλεται και στο γεγονός ότι το έλλειμμα ήταν μεγαλύτερο και η ύφεση βαθύτερη από αυτό που νόμιζε η κυβέρνηση.
«Αυτό εξηγεί το γιατί χρειάζεται να κάνουμε περισσότερες παρεμβάσεις» σημείωσε ο υπουργός.

Παράλληλα είπε ότι η Ελλάδα δεν έχει τη δημόσια διοίκηση που απαιτείται για παρόμοιας εμβέλειας εγχειρήματα.
Αναφερόμενος στο δημόσιο, ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε ότι κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δε μειώθηκε ο δημόσιος τομέας και οι δαπάνες του. Όπως είπε, οι συμβασιούχοι μειώθηκαν κατά 30.000 και συνολικά υπάρχουν 83.000 λιγότεροι δημόσιοι υπάλληλοι. Παράλληλα, σημείωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να μελετήσει όλους τους δημόσιους οργανισμούς, ώστε να δει τι πρέπει να μείνει και τι όχι.
Αρνήθηκε ότι το δημόσιο έχει προχωρήσει σε άτυπη στάση πληρωμών, λέγοντας ότι «όσο μπορεί το κράτος γίνεται πιο συνεπές» σημειώνοντας ότι όταν ήρθε το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία το 2009 βρήκε
συσσωρευμένες οφειλές ετών που έπρεπε να μπουν σε τάξη.


Για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου είπε ότι η αξιολόγηση δεν είναι τυπική και έχει άμεση σχέση με τις αποφάσεις που θα διασφαλίσουν ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει το 2012 στις αγορές.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να μην πάρουμε την επόμενη δόση του δανείου, είπε χαρακτηριστικά ότι τότε θα κατεβάσουμε ρολά.

Πάντως, δήλωσε ότι δεν έχει αμφιβολία ότι θα «κλείσει» η διαπραγμάτευση.

Για τις αποκρατικοποιήσεις είπε ότι δεν ήταν το βασικό θέμα της αρχής του προγράμματος, γιατί στόχος ήταν αρχικά να μειωθεί το έλλειμμα. Όπως είπε, «μπήκαν στο τραπέζι όταν όλοι άρχισαν να βλέπουν το χρέος. Είπαμε θα βοηθήσουμε στο να γίνει βιώσιμο το χρέος όχι μόνο με την ανάπτυξη αλλά και με αποκρατικοποιήσεις που έχει και αναπτυξιακό χαρακτήρα».

Σχετικά με τις αλλαγές στη λήψη αποφάσεων, είπε ότι όταν η χώρα παλεύει για την επιβίωσή της, παίρνεις αποφάσεις που υπό άλλες συνθήκες ίσως να μην έπαιρνες, έστω και αν μετατοπίζεσαι από πράγματα που έχεις πει στο παρελθόν.
ΣΚΑΙ.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ξάδερφος Κασσελάκη: Ευπρόσδεκτες οι ψήφοι των «Σπαρτιατών», λέει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Μετά το «μπλόκο» του Αρείου Πάγου στο κόμμα των «Σπαρτιατών» για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, πολλά ερωτήματα έχουν προκύψει αναφορικά μ...