Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Εως και 900 φορές πάνω αγοράζει υλικά το ΕΣΥ

Από τη μία κόβει φάρμακα και υπηρεσίες από τους ασθενείς, από την άλλη όμως εξακολουθεί να αγοράζει υλικά και φάρμακα σε πανάκριβες τιμές.
Το ΙΚΑ, ευτυχώς για τους ασφαλισμένους του, έχει αναθεωρήσει τη λίστα με τα σκευάσματα που προμηθεύεται με ειδική τιμή. Το ΙΚΑ, ευτυχώς για τους ασφαλισμένους του, έχει αναθεωρήσει τη λίστα με τα σκευάσματα που προμηθεύεται με ειδική τιμή. Ο λόγος για τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος έχει βαλθεί να εξαντλήσει τους ασθενείς υποχρεώνοντάς τους να πληρώνουν όλο και περισσότερο από την τσέπη τους για την υγεία, ενώ από την άλλη τα νοσοκομεία εξακολουθούν να προμηθεύονται, υπερτιμολογημένα, δεκάδες είδη.
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός δεν εντάσσει ακριβά φάρμακα στη λίστα των λεγόμενων «89 υψηλού κόστους», ώστε να επιτύχει καλύτερες τιμές και εκπτώσεις. Ειδικότερα:
Παρά τις μειώσεις των τιμών που έχουν επιτευχθεί το τελευταίο διάστημα σε υλικά που χρησιμοποιούνται στο ΕΣΥ, τα περισσότερα αγοράζονται ακριβότερα, από 100 έως και 900% σε σχέση με τις τιμές της αγοράς. Αιτία το περιβόητο «παρατηρητήριο τιμών» του υπουργείου Υγείας, στο οποίο περιλαμβάνονται τα περισσότερα προϊόντα που προμηθεύονται τα νοσοκομεία. Κανένα νοσηλευτικό ίδρυμα δεν μπορεί να αγοράζει ακριβότερα από τις οριζόμενες σε αυτό τιμές. Βασική λεπτομέρεια: οι τιμές του παρατηρητηρίου σε πάρα πολλές περιπτώσεις είναι πολύ υψηλότερες απ' αυτές που υπάρχουν στην αγορά.
Οπως προκύπτει από έρευνα που διεξήγαγε ο Αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ Δημήτρης Μάρδας, διαφορές υπάρχουν ακόμη και μεταξύ των τιμών του ΙΚΑ και αυτών του υπουργείου Υγείας. Ορισμένοι συνεχίζουν δηλαδή να κερδοσκοπούν και μάλιστα με την έγκριση της κυβέρνησης.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα στα ορθοπεδικά υλικά και ειδικά στους νάρθηκες οσφύος. Το ΙΚΑ τους αγοράζει με βάση την ανώτατη τιμή που έχει ορίσει με εγκύκλιο, στα 107 ευρώ. Το παρατηρητήριο τιμών του υπουργείου Υγείας ορίζει ως ανώτατη τιμή τα 336 ευρώ, δηλαδή τριπλάσια
απ' αυτή του ΙΚΑ και η τιμή αγοράς (χονδρική) είναι 15 ευρώ!
Και τα εξόφθαλμα παραδείγματα που έχει συγκεντρώσει ο καθηγητής Μάρδας δεν σταματούν εδώ. Για κολάρα αυχένος με άνοιγμα τραχειοστομίας το ΙΚΑ διαθέτει 55 ευρώ, το υπουργείο Υγείας
-δηλαδή τα νοσοκομεία -170 ευρώ, ενώ η τιμή στην αγορά είναι 20 ευρώ! Τα διαφυγόντα κονδύλια απ' αυτή τη διαδικασία είναι τεράστια αν σκεφτεί κανείς πόσα προϊόντα αγοράζονται ετησίως στα δημόσια νοσοκομεία.
Οπως αναφέρει ο κ. Μάρδας: «Μόνο το κέρδος που προσφέρουν οι τιμές της εγκυκλίου του ΙΚΑ είναι 150% έως και 1.000% (934,4% κατ' ακρίβεια). Ενδεικτικά να σας πω ότι η ανώτατη τιμή πώλησης της εγκυκλίου του ΙΚΑ για νάρθηκα γόνατος τεσσάρων σημείων είναι 600 ευρώ, ενώ η τιμή της αγοράς είναι περίπου 58 ευρώ».
Αντίστοιχη αστοχία με σοβαρή επιβάρυνση για τα ασφαλιστικά ταμεία υπάρχει και στον τομέα των φαρμάκων. Η λίστα φαρμάκων για σοβαρές και χρόνιες ασθένειες περιλαμβάνει 89 ακριβά σκευάσματα. Η τιμή τους κυμαίνεται από 200 έως και 5.000 ευρώ. Τα φάρμακα που συμπεριλαμβάνονται σε αυτή τη λίστα χορηγούνται χωρίς συμμετοχή των ασφαλισμένων από τα φαρμακεία των κρατικών νοσοκομείων και τα ιδιωτικά φαρμακεία. Η τιμή τους όμως είναι μειωμένη σε σχέση με αυτήν της λιανικής, τουλάχιστον κατά 20% (μετά τη μείωση και του κέρδους των φαρμακοποιών).
Ομως μια σειρά φαρμάκων που πληρούν τις προϋποθέσεις και θα έπρεπε να είχαν ενταχθεί στη λίστα, ώστε να αγοράζονται φθηνότερα από το κράτος, μένουν απ' έξω, με συνέπεια τα ταμεία να τα προμηθεύονται σε πολύ υψηλότερες τιμές.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΙΚΑ έχει αναθεωρήσει για τους δικούς του ασφαλισμένους τη σχετική λίστα και έχει αυξήσει τα προϊόντα που προμηθεύεται με τις ειδικές αυτές τιμές. Οχι όμως και τα υπόλοιπα ταμεία. Εξαίρεση αποτελεί ο ΟΠΑΔ, οι ασφαλισμένοι του οποίου, μόνο όμως σε Αθήνα και Πειραιά, προμηθεύονται τα συγκεκριμένα φάρμακα φθηνότερα, αφού τα παίρνουν μέσω των φαρμακείων του ΙΚΑ με ειδική ρύθμιση που είχε γίνει μετά τη μεγάλη απεργία των φαρμακοποιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ψηφιακό το κομματικό κράτος

Το «σαρανταενατακατό» είναι ένα από τα καλαμπούρια που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο και μια μεγάλη παγίδα για τη Νέα Δημοκρατία. Το σχεδόν 41% ...