Μια ήπια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι δυνατή, υπό τον όρο να εφαρμόσει η Αθήνα προηγουμένως ένα ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων που θα καταστήσουν βιώσιμο το χρέος της, δήλωσε την Τρίτη (17/5) ο πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
«Η Ελλάδα πρέπει γρήγορα να ιδιωτικοποιήσει δημόσια περιουσία ύψους 50 δισ. ευρώ για να καταστήσει βιώσιμο το μεσοπρόθεσμο και βραχυπρόθεσμο χρέος της, γιατί επί του παρόντος δεν είναι διατηρήσιμο» είπε σε σεμινάριο του Συμβουλίου της Λισαβόνας, σύμφωνα με το Reuters.
«Εάν η Ελλάδα καταβάλει όλες αυτές τις προσπάθειες, τότε θα πρέπει να κοιτάξουμε εάν είναι δυνατή μια ήπια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Είμαι κάθετα αντίθετος σε μια ευρεία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους» συμπλήρωσε.
Όταν ο κ. Γιούνκερ αναφέρεται σε ήπια αναδιάρθρωση εννοεί την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής του χρέους, ενώ όταν μιλώντας για ευρεία αναδιάρθρωση περιλαμβάνει και το «κούρεμα» στην αξία των ομολόγων.
Συναίνεση ζητάει ο Ολι Ρεν
Την άντληση εσόδων ύψους 15 δις ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις το 2011 και το 2012 με παράλληλη διασφάλιση διακομματικής συναίνεσης στους στόχους του μνημονίου, ζήτησε ο Eπίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Olli Rehn από την Ελλάδα την Τρίτη. Παράλληλα άφησε και ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής των όρων του ελληνικού χρέους, λέγοντας ότι θα μπορούσε να εξεταστεί «αναδιάταξή» (reprofiling) του.
«Το Φεβρουάριο, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε και ανακοίνωσε πρόγραμμα (αποκρατικοποιήσεων) ύψους 50 δις ευρώ, εκ των οποίων 15 δις προβλέπονται... στη διάρκεια αυτού και του επόμενου έτους», ανέφερε ο κοινοτικός επίτροπος, ενώ σύμφωνα με το Reuters σημείωσε πως αυτή είναι η αναγκαία προϋπόθεση για να επιτευχθεί πρόοδος και αυτό πρέπει να ξεκινήσει αμέσως.
«Αυτό συζητήθηκε χτες στο Eurogroup και ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε να κλιμακώσει τις προσπάθειες για να εκπληρώσει αυτή τη δέσμευση» ανέφερε ο Rehn σημειώνοντας επίσης ότι χρειάζεται συναίνεση όλων των κομμάτων στην Ελλάδα για να προχωρήσει η δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας.
«Η συναίνεση των κομμάτων και η έγκριση του προγράμματος της ΕΕ και του ΔΝΤ, οι στόχοι και οι πολιτικές του, αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει περαιτέρω το ελληνικό πρόγραμμα», παρατήρησε, υπογραμμίζοντας πως «είναι πράγματι κρίσιμο οι ελληνικές αρχές να ανακοινώσουν αποφασιστικά μέτρα για να διασφαλιστεί η πορεία δημοσιονομικής εξυγίανσης».
ΤΟ ΒΗΜΑ online
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου