Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Παπανδρέου: «Ολοι μαζί ή εκλογές»


Παπανδρέου: «Ολοι μαζί ή εκλογές»

Αντιμέτωποι με το δίλημμα «όλοι μαζί ή εκλογές» βρίσκονται πλέον οι βουλευτές του ΠαΣοΚ καθώς η κυβέρνηση ολοκλήρωσε τον κύκλο των συζητήσεων για την κατάρτιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης της οικονομίας για την περίοδο 2012 - 2015.

Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα το οποίο θέτει στόχο την επιστροφή της χώρας στις αγορές το β΄εξάμηνο του 2012, περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση προσδοκά ότι το δημοσιονομικό έλλειμα έχει τεθεί οριστικά υπό έλεγχο και η οικονομία έχει επιστρέψει σε αναπτυξιακούς ρυθμούς, απαιτεί δράσεις και παρεμβάσεις στο δημόσιο τομέα ύψους 23 δισ. ευρώ.

Πρόσθετα μέτρα

Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση, πέραν των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει από το μνημόνιο, θα πρέπει να λάβει και πρόσθετα μέτρα που θα οδηγήσουν στον περιορισμό των δαπανών του κράτους κατά 14 δισ. ευρώ και στην αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 9 δισ. ευρώ. Η πολιτική αυτή που θα περιγράφεται - σε γενικές γραμμές - στο πρόγραμμα, θα τεθεί πρός έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο την Πέμπτη ενώ την Παρασκευή συγκαλείται για το ίδιο θέμα η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠαΣοΚ.

Σε αυτό το κρίσιμο διήμερο οι βουλευτές θα κληθούν από τον πρωθυπουργό:

1.
Να υποστηρίξουν όλοι μαζί το πρόγραμμα, προσπαθώντας να μεταδώσουν κατά το δυνατόν θετικά μηνύματα στις εκλογικές τους περιφέρειες τις γιορτές του Πάσχα, και

2.
να το υποστηρίξουν σε όλες τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες που θα ακολουθήσουν και θα κορυφωθούν με την συζήτηση και ψήφιση του προγράμματος στα μέσα Μαίου στη Βουλή.

Αυτό που συζητείται πλέον στο υπουργείο Οικονομικών το οποίο έχει και την ευθύνη συντονισμού της οικονομικής πολιτικής είναι ότι «εδώ που φθάσαμε, η λήψη μέτρων είναι μονόδρομος. Εφ΄ όσον δεν πάμε όλοι μαζί και αμφισβητηθεί το πρόγραμμα τότε αναπόφευκτα οδηγούμαστε σε εκλογές».

Το στοίχημα η συνέχεια των αλλαγών

Δίνοντας το στίγμα της κατάστασης της οικονομίας ο υπουργός κ. Γ. Παπακωνσταντίνου είπε μιλώντας σε εκδήλωση των FT στην Αθήνα «το μεγάλο στοίχημα που έχουμε μπροστά μας είναι πώς συνεχίζει κάποιος τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές και το πώς συνεχίζει τη δημοσιονομική προσαρμογή».

«Η Κυβέρνηση θα ανακοινώσει το πλαίσιο αυτής της μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής προσαρμογής, το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο. Δυστυχώς, ο δημόσιος διάλογος συχνά περιορίζεται σε μια λογική του «πόσα άλλα μέτρα μας περιμένουν». Όμως, αν δει κάποιος λίγο πιο προσεκτικά την εικόνα, θα πρέπει να ξεκινήσει παραδεχόμενος το αυτονόητο, ότι μία οικονομία η οποία, χρόνος μπαίνει χρόνος βγαίνει, έχει ένα δημόσιο τομέα, ο οποίος ξοδεύει 20 δισ. παραπάνω από ό,τι έχει, δεν μπορεί να είναι βιώσιμη. Άρα, εδώ, υπάρχει ένα διαρθρωτικό πρόβλημα, στο πώς λειτουργεί ο δημόσιος τομέας και αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί».

Αβεβαιότητα για τα μέτρα του 2011

Ομως στο γενικό πλαίσιο το σημείο που παραμένει αναπάντητο είναι τα μέτρα που θα κληθεί να αποφασίσει και να εφαρμόσει η κυβέρνηση για να διορθώσει την πορεία του εφετεινού προυπολογισμού που παρουσιάζει σημαντικές αποκλίσεις από τον αρχικό σχεδιασμό και το περίγραμμα του μνημονίου.

Οι στόχοι


Ο υπουργός προσδιόρισε τους επόμενους στόχους:

Το πρόγραμμα, το οποίο έχουμε μπροστά μας κατεβάζει το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού από τα 17 περίπου δισ., που θα είναι στο τέλος του 2011, στα 3 δισ. στο τέλος του 2015, δηλαδή κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ, για να δημιουργηθούν μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα. Πολλοί βλέπουν αυτή την απόσταση και λένε ότι είναι τεράστια. Πράγματι, είναι πολύ μεγάλη και μάλιστα οι παρεμβάσεις που χρειάζονται, ξεπερνούν τη διαφορά των 14-15 δισ. ευρώ στο έλλειμμα, φτάνουν περίπου στα 23 δισ. ευρώ, γύρω στις 10 μονάδες του ΑΕΠ. Για ένα πάρα πολύ απλό λόγο, γιατί την ίδια περίοδο, μόνο οι τόκοι μας για το τεράστιο χρέος, το οποίο έχουμε, αυξάνονται 8 δισ. ευρώ, μόνο οι τόκοι. Οποιαδήποτε δημοσιονομική προσαρμογή, πρέπει να ακυρώσει την αύξηση αυτών των τόκων και να πάει παραπέρα, για να μειώσει το μεγάλο έλλειμμα.

Επιστροφή στο 2003


Εξηγώντας την πολιτική και τα μέσα που θα ακολουθήσει ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε χαρακτηριστικά:
«Δεν θέλουμε να κάνουμε τίποτε παραπάνω, από το να ξαναφέρουμε τις δαπάνες ως ποσοστό στο ΑΕΠ εκεί που ήταν το 2003. Δεν θέλουμε να κάνουμε τίποτε παραπάνω, από το να ξαναφέρουμε τα έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ, εκεί που ήταν το 2000. Η χώρα αυτό το έχει ξανακάνει. Πώς λοιπόν μπορεί να γίνει;

Μπορεί να γίνει περιορίζοντας το μισθολογικό κόστος του Δημοσίου, μπορεί να γίνει περιορίζοντας τα ελλείμματα στις ΔΕΚΟ, στοχεύοντας καλύτερα τις κοινωνικές παροχές, περιορίζοντας τη μεγάλη φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή, περιορίζοντας το εύρος και τη δαπάνη στο δημόσιο τομέα. Μπορεί να γίνει στοχευμένα, χωρίς να επαναλάβουμε οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, χωρίς να επαναλάβουμε οριζόντιες αυξήσεις σε φορολογικούς συντελεστές, που ξέρουμε ότι τείνουν να πνίξουν την οικονομία, ειδικά σε μια φάση ανάκαμψης».
ΤΟ ΒΗΜΑ online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπάρχει στα αλήθεια woke ατζέντα στην Ελλάδα;

Συνομιλώντας με τον Πασκάλ Μπρικνέρ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η αμερικανική εκδοχή της woke κουλτούρας δεν υπάρχει στην Ευρώπη και στη...