Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Γ. Παπακωνσταντίνου: «Η οικονομική πορεία μας έχει αποτελέσματα»


Γ. Παπακωνσταντίνου: «Η οικονομική πορεία μας έχει αποτελέσματα»

Ενα χρόνο μετά την εφαρμογή του μνημονίου η ελληνική οικονομία βρίσκεται και πάλι σε κομβικό σημείο καθώς τις επόμενες εβδομάδες η κυβέρνηση καλείται να αποτυπώσει στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο οικονομικής πολιτικής 2012-2015 όλους τους στόχους και τα μέσα υλοποίηση τους για την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη και στις αγορές.

Το υπουργείο Οικονομικών ενόψει της ολοκλήρωσης του σχεδίου διοργάνωσε επιστημονική και πολιτική ημερίδα στην οποία διατυπώθηκαν όλες οι απόψεις για την έξοδο από την κρίση.

Οπως τόνισε στην ημερίδα, τα πρακτικά της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, ο υπουργός κ. Γ. Παπακωνσταντίνου «Καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις για τα επόμενα βήματα μίας πορείας που ξεκίνησε, εδώ και αρκετούς μήνες, και μίας πορείας που, ήδη, έχει αποτελέσματα. Μίας πορείας, η οποία κατάφερε να αποσοβήσει τον κίνδυνο της χρεοκοπίας της χώρας μας, τον οποίο αντιμετωπίσαμε τον περασμένο Μάιο. Μιας πορείας, που σηματοδοτήθηκε από τη σύναψη της δανειακής σύμβασης, των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ, της μεγαλύτερης δανειακής σύμβασης που έχει γίνει ποτέ από κράτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μας επέτρεψε να συνεχίσουμε να εξυπηρετούμε το χρέος μας, αλλά και να κάνουμε τα απλά πράγματα, δηλαδή να πληρώνουμε μισθούς, συντάξεις και να παρέχουμε δημόσιες υπηρεσίες.

Η προσπάθεια της εκπόνησης και της υλοποίησης του μεσοπρόθεσμου σχεδίου είναι μία κατ’ εξοχήν πολιτική προσπάθεια. Είναι μία άσκηση εφαρμοσμένης πολιτικής. Είναι μία άσκηση, από την οποία θα πρέπει να προκύψουν οι επιλογές που κάνουμε συνολικά ως κοινωνία. Πώς θα δαπανηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου. Πώς τα χρήματα αυτά θα συλλέγονται με τον πιο δίκαιο και αποτελεσματικό τρόπο. Ποιες είναι αυτές οι μεγάλες αλλαγές, που θα φέρουν ξανά την ανάπτυξη στη χώρα μας και θα την φέρουν σε πιο σταθερά πόδια. Ποιες είναι αυτές οι αλλαγές που θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας
.

Αυτές οι πολιτικές αποφάσεις θα πρέπει να αποτυπωθούν σε συγκεκριμένους αριθμούς, σε συγκεκριμένα νούμερα, σε μία περίοδο τεσσάρων-πέντε ετών, μέσα από την οποία καλούμαστε να μειώσουμε τα ελλείμματα, να περιορίσουμε το δημόσιο χρέος και, βέβαια, να βάλουμε ξανά την χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά. Η αφετηρία αυτού του εγχειρήματος έχει να κάνει, με μία χώρα, που βρίσκεται σε ύφεση, στην οποία η ανεργία αυξάνει, στην οποία κλείνουν επιχειρήσεις, στην οποία απολύονται εργαζόμενοι, με μία χώρα, η οποία βρίσκεται σε μία, χωρίς καμία αμφιβολία, δύσκολη οικονομική συγκυρία».
ΤΟ ΒΗΜΑ online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου