Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Αποκρατικοποιήσεις: Τι περιλαμβάνει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα


thumb

Oι αποκρατικοποιήσεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2012 – 2015 περιλαμβάνουν τη μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΠΑ.
Επιπλέον, στο πλαίσιο των αποκρατικοποιήσεων θα πωληθεί και η πλήρης συμμετοχή του δημοσίου στη ΛΑΡΚΟ.
Σκοπός του προγράμματος να αντληθούν έσοδα 15 δισ. ευρώ μέχρι το 2013 και άλλα 35 δισ. ευρώ έως το 2015, προκειμένου το χρέος να μειωθεί κατά επιπλέον 20% του ΑΕΠ έως το 2015 και άρα να γίνει πιο βιώσιμο.
Ειδικότερα, το σχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών κάνει ακόμα λόγο για προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών τις ΕΥΔΑΠ και είσοδο στρατηγικού επενδυτή στα ΕΛΤΑ το 2012.
Στο τομέα της ενέργειας, προβλέπεται εντός του 2011 η μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου στη ΔΕΠΑ στο 34%, καθώς και στην αξιοποίηση του υποθαλάσσιου χώρου αποθήκευσης φυσικού αερίου, ώστε να αυξηθεί η προσέλκυση επενδυτικών αναπτυξιακών κεφαλαίων.
Αναφορικά με τη ΔΕΗ, το ποσοστό κατά το οποίο θα μειωθεί η συμμετοχή του δημοσίου είναι στο 34% από 51% που είναι σήμερα, διατηρώντας βέβαια το δικαίωμα του δημόσιου ελέγχου και μάνατζμεντ.
Παράλληλα, ανακοίνωσε επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ΔΑΑ με σταδιακή μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου αλλά και δημιουργία πολυμετοχικών εταιρικών σχημάτων με συμμετοχή του Δημοσίου το 2012 για την κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων στη λειτουργία των 29 περιφερειακών αεροδρομίων.
to pontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άδωνις υπέρ Όλγας Κεφαλογιάννη

Το ότι το υπουργείο Τουρισμού προχώρησε στην αγορά δύο χαλιών αξίας περίπου 18.000 ευρώ με απευθείας ανάθεση σε γνωστή επιχειρηματία που δρα...