Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Έπεσε έξω σε όλα η πολιτική Παπακωνσταντίνου


Ένας πρωτοφανής εκτροχιασμός της πλιτικής που φέρει τη σφραγίδα του υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου καταγράφεται σε όλα τα επίπεδα, φέρνοντας την χώρα αντιμέτωπη με συνεχείς υποβαθμίσεις της οικονομίας από τους ξένους οίκους και καθιστώντας την φιλολογία περί αναδιάρθρωσης του χρέους όλο και πιο έντονη, παρά τις συνεχείς διαψεύσεις.

Ο προβληματισμός, πλέον, είναι έντονος και στο εσωτερικό της κυβέρνησης, ενώ ακόμη και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας προ ημερών στο συνέδριο των Ευρωπαίων σοσιαλιστών στο ερώτημα που ο ίδιος έθεσε για το εάν, έπειτα από τόσα μέτρα σε βάρος των πολιτών και την προσφυγή στο ΔΝΤ, καταφέραμε να σβήσουμε τη φωτιά, απάντησε "Δεν ξέρω..."

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι:
- Οι εκτιμήσεις περί ύφεσης κάτω του 4% πέρσι, έδωσαν τη θέση τους στην ωμή πραγματικότητα, καθώς η οικονομία κινήθηκε με ρυθμό -4,5% κατά μέσο όρο, με την ύφεση να φτάνει το 6,6% στο τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς.

-Η ανεργία, κατά τις μετριοπαθέστερες εκτιμήσεις, θα προσεγγίσει το 15% φέτος, ενώ στη διάρκεια του Φεβρουαρίου, του κατεξοχήν μήνα των εκπτώσεων, οι τιμές στην αγορά ακρίβυναν κατά περισσότερο από 4% κατά μέσο όρο, λόγω των φόρων που έχουν επιβληθεί από τον υπουργό Οικονομικών σε ό,τι ...υπάρχει στην χώρα μας.

-Οι ξένοι οίκοι προχωρούν σε συνεχείς υποβαθμίσεις της οικονομίας μας και παρόλο που ο υπουργός Οικονομικών δεν παύει να δηλώνει ότι μέσα στο 2011 η χώρα θα βγει στις αγορές, το κόστος δανεισμού παραμένει στα επίπεδα του 12%!

-Το έλλειμμα του 2010 θα είναι κατά 2,5 δισ. μεγαλύτερο από τις αρχικές εκτιμήσεις, ενώ η υστέρηση των εσόδων είναι δραματική στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς. Μόλις τώρα, από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των 38 δισεκατομμυρίων ευρώ, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ξεκινούν την προσπάθεια για να εισπράξουν περί τα 62 εκατομμύρια.

-Στον προϋπολογισμό του 2010 υπήρχε στόχος για έσοδα 600 εκατ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις και δεν πουλήθηκε, τελικά, ούτε ...πόμολο. Δεν είναι τυχαίο ότι σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος μιλά για την ανάγκη "επανεκκίνησης των μεταρρυθμίσεων".

-Οι προσωπικές δεσμεύσεις του υπουργού Οικονομικών ως προς το ότι η μη υπαγωγή στην περαίωση δεν θα είχε καμία συνέπεια για τους φορολογούμενους πάνε περίπατο, αφού εναντίον όσων δεν ακολούθησαν τη νέα ρύθμιση έχει εξαπολυθεί ένα πραγματικό πογκρόμ με νέους ελέγχους.

-Οι εισπρακτικοί μηχανισμοί τελούν υπό καθεστώς διάλυσης, με τους γνωρίζοντες να μέμφονται τις αλλαγές στο taxisnet και με χαρακτηριστικό το ότι ακόμη δεν έχει καταστεί δυνατή ούτε η είσπραξη του ΕΤΑΚ της προπέρσινης χρονιάς.

-Τα προβλήματα στη μηχανογράφηση και στους εισπρακτικούς μηχανισμούς καθυστερούν ακόμη και την υποβολή και εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων σε αρκετές κατηγορίες φορολογουμένων, καθιστώντας προβληματική ακόμη και την είσπραξη των "παραδοσιακών" φόρων πάνω στους οποίους ποντάρει το Δημόσιο.

Όλα αυτά βρίσκονται στο μικροσκόπιο οίκων και αναλυτών του εξωτερικού και, πέραν των συνεχών υποβαθμίσεων (τρεις σε διάστημα δυόμισυ μηνών, με μώνιμη κυβερνητική επωδό το ότι είναι "αδικαιολόγητες") πληθαίνουν οι εκτιμήσεις τόσο περί αναπόφευκτης αναδιάρθρωσης του χρέους όσο και, ακόμη, περί ουσιαστικής χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας.
proto thema online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Aναγκαία η στήριξη των ΔΕΥΑ με τιμολόγιο ρεύματος στα πρότυπα του βιομηχανικού»

Την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης για τη θέσπιση ενός ειδικού τιμολογίου ρεύματος, στα πρότυπα του βιομηχανικού, προκειμένου να μειωθεί τo ε...