Η Πορτογαλία θα ζητήσει οικονομική βοήθεια ανέφερε ο απερχόμενος πρωθυπουργός της χώρας, Σόκρατες, στο διάγγελμα του το βράδυ της Πέμπτης.
Λίγο νωρίτερα, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως για καιρό η χώρα αμυνόταν στις πιέσεις για να ενταχθεί σε μηχανισμό διάσωσης της Ε.Ε. και του ΔΝΤ αλλά πλέον το κόστος δανεισμού έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη. Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, με άρθρο του σε εφημερίδα, προανήγγειλε την ένταξη της Πορτογαλίας σε μηχανισμό στήριξης.
O αρμόδιος επίτροπος για θέματα Οικονομίας, Όλι Ρεν, έκανε λόγο για "υπεύθυνη κίνηση" από τη μεριά της χώρας. "Είναι μια υπεύθυνη κίνηση από την κυβέρνηση της χώρας για το καλό της οικονομικής σταθερότητας στην Πορτογαλία και την Ε.Ε." τόνισε.
Από τη μεριά του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ότι είναι "έτοιμο" να βοηθήσει την Πορτογαλία.
Την είδηση επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι «το αίτημα αυτό θα εξεταστεί το ταχύτερο δυνατό και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην ικανότητα της Πορτογαλίας να ξεπεράσει τις σημερινές δυσκολίες με την αλληλεγγύη των εταίρων της", όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν.
Ο Ζοζέ Σόκρατες ανακοίνωσε το αίτημά του για βοήθεια και το αιτιολόγησε, επικαλούμενος την απόρριψη από το πορτογαλικό κοινοβούλιο του νέου προγράμματος λιτότητας που είχε παρουσιάσει, η οποία, όπως σημείωσε, "επιδείνωσε δραματικά την χρηματοπιστωτική κατάσταση της χώρας".
"Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι αυτό θα επιδεινωθεί κι άλλο αν δεν γίνει τίποτα", προσέθεσε ο Σόκρατες, ο οποίος παραιτήθηκε στις 23 Μαρτίου μετά την απόρριψη του προγράμματος λιτότητας από το κοινοβούλιο, ανοίγοντας το δρόμο για πρόωρες βουλευτικές εκλογές, οι οποίες προβλέπεται να διεξαχθούν στις 5 Ιουνίου.
Πηγή από την Ε.Ε. δήλωσε ότι το επιτόκιο δανεισμού της Πορτογαλίας, θα εξαρτηθεί από το πότε το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα προχωρήσει στη έκδοση του δανείου, διευκρινίζοντας ότι αν εκδοθεί πολύ σύντομα τότε θα είναι με τους υφιστάμενους όρους.
Κορυφαίος αξιωματούχος στην Ε.Ε. δήλωσε ότι παρ’ όλο που δεν έχει γίνει γνωστό το ύψος του πακέτου διάσωσης, θεωρείται ότι ένα δάνειο της τάξης των 60 έως 80 δισ. ευρώ είναι μία λογική προσέγγιση που αντανακλά την τάξη μεγέθους της ανάγκης για δανειακή ενίσχυση προκειμένου να αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό της χρέος.
Η ευρωζώνη είχε καθορίσει στη σύνοδο της 11ης Μαρτίου, ότι το επιτόκιο δανεισμού από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, θα είναι χαμηλότερο από το τρέχον, κάθε φορά στη διεθνή αγορά, συν 300 μονάδες βάσης, για δάνεια με περίοδο αποπληρωμής τριετίας και 400 μονάδες βάσης με 50 μ.β. επιβάρυνση το χρόνο, για δάνεια που υπερβαίνουν τον ορίζοντα 3ετίας, ως περίοδο αποπληρωμής.
Enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου