Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Κάνει παζάρι για την έξοδο


Οπαδοί του Καντάφι διαδηλώνουν στην Τρίπολη υπέρ του ηγέτη τους, ωστόσο ο ίδιος έχει αρχίσει να αναζητεί τις πιο ανώδυνες στρατηγικές εξόδου από το προσκήνιο
Ακριβώς δύο εβδοµάδες από την έναρξη της συµµαχικής επιχείρησης «Αυγή της Οδύσσειας» για την προστασία των αµάχων στη Λιβύη, τα σηµάδια της πίεσης στο καθεστώς είναι πλέον εµφανή. ∆ύο εικοσιτετράωρα αφότου έγινε γνωστή η αυτοµολία στηΒρετανία του ΜούσαΚούσα, υπουργού Εξωτερικών και πρώην αρχικατασκόπου του ΜουαµάρΚαντάφι, κι ενώ οι φήµες για διογκούµενο κύµα αυτοµολιών οργιάζουν, ο βρετανικός Τύπος υποστήριξε χθες επικαλούµενος κυβερνητικές πηγές πως η Τρίπολη έστειλε στο Λονδίνο έναν από τους πιο έµπιστους απεσταλµένους της, τον Μοχάµεντ ΙΣµαήλ, υπασπιστή του υιού Καντάφι, Σαΐφ αλ-Ισλάµ, για µυστικέςσυνοµιλίες µε τους βρετανούς αξιωµατούχους. Πληροφορίες θέλουντον ΙΣµαήλ, που έχει ήδη επιστρέψει στην Τρίπολη, να πρότεινε τοεξής σενάριο: ο συνταγµατάρχης παραιτείται µε την τιµήτου άθικτη καιοι γιοι του αναλαµβάνουνστη θέση του, ή τουλάχιστον εξασφαλίζουν ρόλο σε µια νέα κυβέρνηση. Είναι πολύ αργά, ο Καντάφιπρέπει να φύγει, ήταν η απάντηση.

Σε κάθε περίπτωση, οι ενδείξεις ότι το καθεστώς διερευνά στρατηγικές εξόδου πολλαπλασιάζονται. Στα πεδία των µαχών,εντούτοις, οι οιωνοί για τουςεξεγερµένους δεν είναι εξίσου θετικοί. Οπως αποκάλυψε χθες αµερικανός αξιωµατούχος, η πυκνή νέφωση είχε καταστήσει τις τρεις - τέσσερις προηγούµενες ηµέρες αδύνατο τον εντοπισµό στόχων από τα συµµαχικά αεροσκάφη. Ισως δεν είναι τυχαίο που την ίδια περίοδο, οι αντικαθεστωτικές δυνάµεις υποχώρησαν περισσότερα από 160 χιλιόµετρα, χάνοντας από την ανώτερη δύναµη πυρός των κυβερνητικών δυνάµεων σχεδόν όλο το έδαφος που είχαν κερδίσει το περασµένο Σαββατοκύριακο.

Η Μπρέγκα εξακολουθούσε να διεκδικείται χθες και από τα δύο στρατόπεδα και η Μισράτα, δυτικότερα, εξακολουθούσενα βοµβαρδίζεται ανηλεώς απότα φιλοκανταφικά στρατεύµατα.

Στο ανατολικο μετωπο, πάντως, ξένοι ανταποκριτές διέκριναν µια πιο συντονισµένη προσπάθεια από πλευράς ανταρτών, όπως επίσης και περισσότερα όπλα και επικοινωνιακό εξοπλισµό στα χέρια τους –παρ’ ότι, επισήµως τουλάχιστον, το ενδεχόµενο εξοπλισµού τους παραµένει σε επίπεδο συζήτησης και διχάζει τη διεθνή συµµαχία. Εκπαιδευµένοι αξιωµατικοί είχαν τεθεί επικεφαλής, οργανωµένες αµυντικές θέσεις εθεάθησαν γιαπρώτη φορά στον δρόµο από την Ατζά µπιγια προς την «πρωτεύουσα» των εξεγερµένων, τη Βεγγάζη.

∆εκαπέντε ηµέρεςµετά, η ηγεσία της «Αυγής της Οδύσσειας» έχει πλέον περάσει στο ΝΑΤΟκαι οι ΗΠΑ περιορίζουν σταδιακά τον ρόλο τους, αν και ο Μπαράκ Οµπάµα έχει δώσει,όπως αποκαλύφθηκε, εντολή «µυστικής στήριξης» των ανταρτών.

Οπως συµφωνήθηκε την Τρίτη στη διεθνή διάσκεψη τουΛονδίνου, ο Ιορδανός ειδικός απεσταλµένος του ΟΗΕ Αµπντελιλά αλ-Χατίµπ επέστρεψε χθες στη Λιβύη προκειµένου να λειτουργήσει ως διαµεσολαβητής. Επισκέφθηκε πρώτατη Βεγγάζη, λίγο αργότερα οι εξεγερµένοι ανακοίνωσαν ότι θα συµφωνούσαν σε µια εκεχειρία αν ο Καντάφι απέσυρε τις δυνάµεις του από όλες τις πόλεις και επέτρεπε τις ειρηνικέςδιαδηλώσεις, δεν υποχωρούν όµως στο βασικό τους αίτηµα να εγκαταλείψει ο συνταγµατάρχης µε την οικογένειά του τη Λιβύη.
Η Δύση απέρριψε την πρόταση του Καντάφι για εκχώρηση της εξουσίας στους γιους του Το δράµα των αµάχων  Επτά άµαχοι ηλικίας 12-20 ετών σκοτώθηκαν και 25 τραυµατίστηκαν στη διάρκεια συµµαχικής αεροπορικής επίθεσης εναντίον κυβερνητικών δυνάµεων κοντά στην Μπρέγκα, δήλωσε χθες στο BBC γιατρός της περιοχής 
ta nea online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου