Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Στρος – Καν: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται αναδιάρθρωση

Με τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται αναδιάρθρωση του χρέους συντάσσεται ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, διαψεύδοντας έτσι πρόσφατο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Σπίγκελ που υποστήριζε το αντίθετο. Ο Ντομινίκ Στρος Καν επισήμανε ότι η ανάπτυξη στις πλούσιες χώρες είναι πολύ μικρή και η ανεργία πολύ υψηλή, ενώ υποστήριξε ότι η «αποσπασματική» προσέγγιση της Ευρώπης να λύσει τα προβλήματα δημοσίου χρέους και κρίσης επιδεινώνει την κατάσταση.
"Υποστηρίζουμε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν χρειάζεται να προχωρήσει η Ελλάδα σε αναδιάρθρωση του χρέους της ", δήλωσε στα ΜΜΕ στη Νέα Υόρκη ο πρόεδρος του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικου Σπίγκελ, που έκανε λόγο για δήθεν προτροπή του Ταμείου προς τη χώρα μας, να αναδιαρθρώσει το χρέος προς τους πιστωτές της.
Ακόμη ο Στρος Καν τόνισε ότι είναι αναγκαία μία πανευρωπαϊκή αλληλεγγύη για να βγεί η Ευρώπη από την κρίση χρέους των ασθενέστερων οικονομιών της ευρωζώνης, ενώ αναφερόμενος στη χώρα μας είπε ότι μια πιθανή αναδιάρθρωση δεν θα βοηθούσε την ανταγωνιστικότητα, που κατά τη γνώμη του είναι η ρίζα του ελληνικού προβλήματος.
Επιπλέον τόνισε ότι το δάνειο προς την Ελλάδα δόθηκε για να μπορέσει να επιστρέψει το συντομότερο δυνατό στο δρόμο της ανάπτυξης.
Εκτίμησε δε, ότι οι υψηλές τιμές των εμπορευμάτων απειλούν να υπονομεύσουν την οικονομική αναδιάρθρωση στη Μέση Ανατολή.
"Εξακολουθεί να επικρατεί μεγάλη αβεβαιότητα", δήλωσε ο Στρος – Καν κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε φοιτητές του αμερικανικού Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσινγκτον, προσθέτοντας: "Πράγματι, αρκετοί μαύροι κύκνοι κολυμπούν τώρα στην παγκόσμια οικονομική λίμνη".
Υπογράμμισε ότι παρόλο που το ΔΝΤ αναμένει παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη της τάξης του 4,5%, υπάρχει ένα μεγάλο κενό μεταξύ της ανάπτυξης των μεγάλων αναδυόμενων αγορών και των προηγμένων οικονομικών, όπου εμφανίζεται υποτονική.
Εξέφρασε την ανησυχία ότι ο πολιτικός συντονισμός που απαιτείται για να επιλυθούν τα παγκόσμια οικονομικά προβλήματα «δε θα είναι βιώσιμος».
Προειδοποίησε ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί αργούν πολύ στο να καταλήξουν σε μια απόφαση για τα προβλήματα των χρεών, των προϋπολογισμών και της ανάπτυξης.
"Η πρόοδος είναι μερική και αποσπασματική μέχρι σήμερα και αυτό αποτελεί έναν βασικό κίνδυνο για τις χώρες της κρίσης καθώς και για τη συνολική ανάκαμψη στην Ευρώπη", δήλωσε, προσθέτοντας: "Ακόμη περιμένουμε το αποτέλεσμα".
Τόνισε ότι "η οικονομική κρίση υπαγορεύει μία μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση και λιγότερο φιλελευθερισμό".
"Στην αντίληψη ενός νέου μακροοικονομικού πλαισίου, για έναν νέο κόσμο, η πλάστιγγα θα κλίνει -έστω και λίγο- λιγότερο υπέρ των αγορών και πολύ περισσότερο υπέρ του κράτους", επισήμανε ο Στρος-Καν.
"Προσέφερε πολύ το σχήμα της παγκοσμιοποίησης, αλλά έστειλε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια. Εχει μία σκοτεινή πλευρά η παγκοσμιοποίηση: ένα περιθώριο αυξανόμενο κι ευρύ, ανάμεσα στους πλούσιους και στους φτωχούς", επισήμανε.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι υψηλές τιμές τροφίμων και καυσίμων σε συνδυασμό με τα χαμηλά έσοδα από τον τουρισμό και τις επενδύσεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική θα επιβραδύνουν την οικονομική αναδιάρθρωση.
Enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΣΕΕ: Όνειρο απατηλό η αύξηση των εισοδημάτων

Μια διόλου κολακευτική εικόνα για την πορεία της οικονομίας της Ελλάδας περιγράφει η σχετική έκθεση του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ για το 2023, καθώς, σύμφωνα...