Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Η Ελλάδα του Μνημονίου δεν φοβάται το γερμανικό σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης

Δύσκολες μέρες περιμένουν του εταίρους της Γερμανίας καθώς το Βερολίνο έχει πλέον αποφασίσει κυρίως για τους δικούς του λόγους εσωτερικής πολιτικής αλλά και προκειμένου να προστατεύσει το ευρώ να μην χαριστεί πλέον σε κανέναν. Το γερμανικό σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης χρέους, το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί κατά την αυριανή σύνοδο Κορυφής αλλά θα πάρει σάρκα και οστά στα τέλη Μαρτίου στην τακτική εαρινή Σύνοδο περιλαμβάνει αρκετά δύσπεπτα ζητήματα καθώς ακουμπάει πολλά ζητήματα ταμπού της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Ωστόσο, η Ελλάδα του Μνημονίου δεν έχει να φοβάται τίποτα από όλα αυτά καθώς αυτά που ζητάει το Βερολίνο προκειμένου να μαλακώσει τη στάση του απέναντι στα «κακά παιδιά» της ευρωζώνης έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζονται υπό το άγρυπνο βλέμμα της τρόικα. Η γερμανική κυβέρνηση μπορεί να απορρίπτει την άμεση αγορά ελληνικών ομολόγων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), ωστόσο αξιωματούχοι της επισημαίνουν ότι η Ελλάδα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα αν συνεχίσει να τηρεί με συνέπεια το πρόγραμμα των δομικών μεταρρυθμίσεων. «Κάτι τέτοιο δεν είναι υλοποιήσιμο» ανέφεραν κυβερνητικοί κύκλοι στο Βερολίνο. Τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της Ελλάδας θα συζητηθούν στο αυριανό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατόπιν σχετικής ανάλυσης που θα παρουσιάσουν η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Ως προς το «σύμφωνο για την ανταγωνιστικότητα» που με τρόμο αντιμετωπίζουν οι εταίροι καθώς περιλαμβάνει μέτρα όπως αύξηση μισθών ανάλογα με τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ, αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανάλογα με τις δημογραφικές εξελίξεις σε κάθε χώρα, κοινό συντελεστή φορολογίας για τις επιχειρήσεις και καθορισμό χαμηλότατου ορίου για το έλλειμμα (φρένο χρέους), και πάλι η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα πιο μπροστά λόγω της επιτήρησης από την τρόικα. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει νομοθετημένη σύνδεση των μισθών με τον πληθωρισμό, όπως στο Βέλγιο και την Πορτογαλία. Οι μισθοί θα υποχωρήσουν στο πλαίσιο της εσωτερικής υποτίμησης που προωθείται με το Μνημόνιο. Αναφορικά με τον κοινό φορολογικό συντελεστή για επιχειρήσεις, η Ελλάδα δεν είναι φορολογικός παράδεισος. Οι δε βασικές αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα ήδη έχουν εφαρμοστεί βάσει του Μνημονίου. Ως προς το «φρένο χρέους», στο πλαίσιο του νέου Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης που θα ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2012 η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να μειώνει το έλλειμμά της κατά 0,5% το χρόνο ακόμη και αν το έλλειμμα βρίσκεται κάτω από το όριο του 3%.
Τέλος οι προτάσεις για την επιμήκυνση του δανείου και τη μείωση του επιτοκίου είναι δύο κρίσιμα θέματα που αφορούν τόσο την Ελλάδα όσο και την Ιρλανδία και για να επιτύχουν το επιδιωκόμενο θα αναγκαστούν να δεσμευτούν για τον καθορισμό σκληρών μέτρων λιτότητας, κυρίως περικοπής δαπανών και πλήρες άνοιγμα της αγοράς εργασίας. Δεσμεύσεις που έχουν ήδη πάρει οι δύο χώρες αν και αναμένεται να υπάρξει απαίτηση για την εντατικοποίηση τους.
parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...