Ειδικότερα, με αφορμή την πρόσφατη υπόθεση της ΝΕΟΓΑΛ και τη φημολογία περί επικοινωνίας της τρόικας με την επιχείρηση προκειμένου να διαπιστωθεί πού βρίσκεται η υπόθεση της υπογραφής επιχειρησιακής σύμβασης, η κ. Κατσέλη ερωτήθηκε ως πού φθάνει η νομιμοποίηση της τρόικας. Απάντησε ότι σύμφωνα με τη δική της εκτίμηση η τρόικα δεν νομιμοποιείται για πολλά απ' όσα κάνει, ενώ παραφράζοντας παλαιότερη δήλωσή της ότι αν δώσεις στις αγορές το ένα χέρι, θα σου κόψουν και το άλλο», εκτίμησε ότι «δεν πρέπει να δίνεις την εντύπωση ότι είσαι διατεθειμένος να δεχθείς τα πάντα».
Από την άλλη, το υπουργείο Εργασίας διατυπώνει την κατηγορηματική θέση ότι δεν τίθεται ζήτημα αλλαγής του νόμου και κατάργησης της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων και ότι καμία τέτοια άποψη δεν έχει διατυπωθεί από την τρόικα. Επισημαίνει δε η ηγεσία του υπουργείου ότι αυτό δεν είναι μία αυθαίρετη άποψη αλλά κεντρική κυβερνητική θέση και ότι ο νόμος που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο καταρτίστηκε κατόπιν στενής συνεργασίας των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών και με συνεχή ενημέρωση του ιδίου του πρωθυπουργού, ο οποίος φέρεται να είναι κατηγορηματικός ότι δεν πρέπει να υπερισχύσουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις των κλαδικών, αλλά να εφαρμοστεί ο νόμος όπως έχει ψηφιστεί.
Όπως διευκρίνισε πάντως η υπουργός Εργασίας, η εφαρμογή του νόμου για τις επιχειρησιακές συμβάσεις θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης με την τρόικα, δεδομένου ότι πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν ψηφιστεί. Υπογράμμισε δε ότι κατά την άποψή της ο νόμος που έχει ψηφιστεί είναι θετικός για εργαζομένους και επιχειρήσεις.
to pontiki
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου