Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Οι 45 ηµέρες που µπορεί να αλλάξουν όλα

Ψηλά στην ατζέντα του Γιώργου Παπανδρέου είναι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, καθώς ακολουθούν 45 κρίσιµες ηµέρες µέχρι τη Σύνοδο  Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών στις 24 Μαρτίου. Και υπάρχουν έξι λόγοι που µπορεί να επικαλεστεί
Σαράντα πέντε κρίσιµες ηµέρες έχει να διανύσει η κυβέρνηση ώς τη Σύνοδο Κορυφής της 24ης Μαρτίου. Και µέσα σ’ αυτές τις 45 ηµέρες φαίνεται πως θα κριθούν πολλά, ακόµη και η πιθανότητα πρόωρων εκλογών! Παρά τις κατηγορηµατικές διαψεύσεις στις οποίες επιδίδεται η κυβέρνηση το τελευταίο διάστηµα – µόλις προχθές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε, περισσότερο από καθήκον, ότι τίθεται θέµα πρόωρων εκλογών –, η πραγµατικότητα είναι ότι οι πρόωρες εκλογές εξακολουθούν να είναι ψηλά στην ατζέντα του Γιώργου Παπανδρέου. Ο ίδιος στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συµβουλίου αυτής της εβδοµάδας διαβεβαίωσε ότι δεν αντιµετωπίζει θέµα πρόωρων εκλογών, αλλά παραδέχθηκε ότι το εξέταζε σοβαρά τον περασµένο Νοέµβριο µαζί µε τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

ΤΑ ΔΥΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ. ∆εν είναι λίγοι µέσα στην κυβέρνηση εκείνοι που πιστεύουν ότι οι εκλογές θα µπορούσαν να είναι µια λύση σήµερα. Είναι αυτοί που στο ερώτηµα «τι θα κερδίσει ο Γιώργος Παπανδρέου αν στήσει τώρα κάλπες», παραδέχονται ότι λόγω της φθοράς που έχει υποστεί η κυβέρνηση «ενδεχοµένως τίποτε, αντίθετα µάλλον θα βγει τραυµατισµένη η κυβερνητική πλειοψηφία. Αλλά θα έχει κερδίσει µία νίκη που θα του δώσει την ευκαιρία να συνεχίσει χωρίς αντιδράσεις».

Ο αντίλογος είναι ότι ακόµη κι αν δεν κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές, υπάρχει ένας σηµαντικός παράγοντας που συνθέτει το όλο σκηνικό: ότι µπορεί να προκύψει µια κυβέρνηση συνεργασίας, η οποία –κατά την έκφραση µέλους της κυβέρνησης – «θα καταφέρει να σύρει το κάρο, που µπορεί να αποδειχτεί σύντοµα και εκ των πραγµάτων ότι µόνοι µας δεν µπορούµε να το σύρουµε».

Αποψη µακιαβελικού χαρακτήρα ίσως, αλλά πιθανώς όχι µακριά από την πραγµατικότητα. Βεβαίως προσκρούει στον φανατισµό µε τον οποίο ο Γιώργος Παπανδρέου παλεύει για να δικαιωθεί η πολιτική του διεθνώς – αλλιώς ποιος ο λόγος να επαναλαµβάνει συνέχεια την πρότασή του για το ευρωοµόλογο, όπως και τη διαφωνία του µε την πρόταση του γαλλογερµανικού άξονα για το Σύµφωνο Ανταγωνιστικότητας;

ΘΕΜΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ. Στο Υπουργικό Συµβούλιο της Τρίτης, ο Ευάγγε λος Βενιζέλος έθεσε ένα θέµα ουσίας, σε σχέση µε τις προθέσεις της κυβέρνησης για τη συνέχεια: µπορεί από µόνη της η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δεδοµένου ότι το κράτος πρέπει και οφείλει να έχει συνέχεια, να δεσµεύσει µε τα µέτρα που ενδεχοµένως θα πάρει φέτος, την επόµενη κυβέρνηση, η οποία καλώς εχόντων των πραγµάτων θα αναλάβει την εξουσία το 2013; Η απάντηση Παπανδρέου στο ερώτηµα ήταν να ζητήσει από τον υπουργό Οικονοµικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου να επιδιώξει να συναντηθεί µε τους ηγέτες της αντιπολίτευσης και να προσπαθήσει να τους πείσει να παράσχουν τη συναίνεσή τους για τα µέτρα που πρέπει να ληφθούν, για να αποδώσουν την τριετία 2012-2014 14 δισεκατοµµύρια ευρώ.

Αλλά το ερώτηµα του Ευάγγ. Βενιζέλου στην πραγµατικότητα ήταν µια έµµεση παρότρυνση για εκλογές πριν από τη λήψη των µέτρων, δεδοµένης της άρνησης της Ν.∆. και των υπόλοιπων κοµµάτων της αντιπολίτευσης να συναινέσουν στη δεύτερη φάση της πολιτικής σκληρής λιτότητας – άλλωστε τα µέτρα αποκλείεται να αναβληθούν. Οι δεσµεύσεις που έχουν αναληφθεί έναντι της τρόικας δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για αναβολές, αλλά ούτε και για παρερµηνείες.


Εξι σοβαροί λόγοι που µπορούν να οδηγήσουν στις κάλπες

ΥΠΑΡΧΕΙ µια σειρά από ουσιαστικούς λόγους που θα µπορούσαν να δελεάσουν τον Γιώργο Παπανδρέου για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, οι κυριότεροι απότους οποίους είναι:

1 Η πιθανή, όπως φαίνεται, απόφαση γιατη δηµιουργία µόνιµου µηχανισµού διάσωσης στην Ευρώπη µε παράλληλη «απονοµή» στηνΕλλάδα τηςεπιµήκυνσης στην αποπληρωµή του ελληνικού δανείου και συνακόλουθη διάσωσή της από τη χρεοκοπία – αποφάσεις οι οποίες θα µπορούσαν να δηµιουργήσουν κλίµα δικαίωσης για τον ίδιο και επιβεβαίωσης τηςπολιτικής που ακολουθεί εδώ και περίπου έναν χρόνο.

2Η γνωστή ιστορία τωνεκλογών µε λίστα που θα δηµιουργούσε νέες συνθήκεςστην Κοινοβουλευτική Οµάδαµε πιθανό αποκλεισµό «ενοχλητικών» βουλευτών.

Ως αφορµή για την προκήρυξη των εκλογών θα µπορούσαν επίσης να χρησιµοποιηθούν ένας ή περισσότεροι λόγοι, όπως για παράδειγµα: 3Η άρνηση της αντιπολίτευσης, και ειδικότερα της Νέας∆ηµοκρατίας, να συναινέσει στη λήψη των επιπρόσθετων µέτρων για το διάστηµα 2012-14, παρά τις εκκλήσεις που έχει απευθύνει ακόµη και στο Υπουργικό Συµβούλιο της Τρίτης οίδιος για µια συλλογική εθνική προσπάθεια ώστε να βγει η χώρα οριστικά απότην κρίση.

4Η ένταση των κοινωνικών αντιδράσεων απέναντι στα κυβερνητικά µέτρα ύστερα από πιθανό συντονισµό των βηµάτων διαφόρων κλάδωνεργαζοµένων πουαντιδρούνστις αλλαγές που επιχειρεί η κυβέρνηση, ώστε να λάβει µετωπικό χαρακτήρα.

5Οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ΠΑΣΟΚ,η οποία άρχισε πάλι να δείχνει τα δόντια της (περίπτωση νοµοσχεδίου για τη Natura), µετά τοδίµηνο µορατόριουµ που ακολούθησε τον «καυτό» ∆εκέµβριο του 2010.

6Απρόβλεπτες εξελίξεις στην οικονοµία που θα έκαναν δυσχερή την υλοποίηση των δεσµεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα απέναντιστην τρόικαµε βάση το Μνηµόνιο που έχει υπογράψει.
ta nea online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...