Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Εισαγγελική έρευνα για 238 θανάτους σε δέκα χρόνια

Παιδιά ενός κατώτερου Θεού στη Βουλγαρία

 
Τις περιπτώσεις 238 θανάτων, μέσα σε δέκα χρόνια, που οφείλονται σε περιπτώσεις κακομεταχείρισης ή κακοποίησης σε άσυλα για παιδιά με νοητική υστέρηση, ερευνούν οι εισαγγελικές αρχές της Βουλγαρίας.

Ο γενικός εισαγγελέας, Μπόρις Βέλτσεφ, δήλωσε σχετικά: «Διαπιστώσαμε ασύλληπτα πράγματα. Συνολικά 238 άνθρωποι πέθαναν σε δέκα χρόνια (σε άσυλα), αλλά η Αστυνομία και η Εισαγγελία δεν ειδοποιήθηκαν στο 80% των περιπτώσεων και μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει νεκροψίες. Τα τεκμήρια είναι μπερδεμένα ή παραποιημένα».

Αντικείμενο των πρώτων αυτών μαζικών ερευνών της Εισαγγελίας για τα άσυλα, που φιλοξενούν 1.350 παιδιά με νοητική υστέρηση στη Βουλγαρία, είναι «η απουσία προσπαθειών» από την πλευρά του προσωπικού για να αποφευχθεί ο θάνατος 166 παιδιών στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, όπως και 27 περιπτώσεις σωματικής αναπηρίας και αριθμός σεξουαλικών κακοποιήσεων.

Η έρευνα αφορά 26 άσυλα για παιδιά με νοητική υστέρηση στη γειτονική χώρα. Σύμφωνα με την Επιτροπή του Ελσίνκι, που ασχολείται με την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, 31 θάνατοι οφείλονται στον υποσιτισμό, 84 στην εξάντληση, 13 στην κακή υγιεινή, δύο σε πράξεις βίας, ενώ σε 15 περιπτώσεις δεν έχουν διαπιστωθεί τα αίτια.

Από τις έρευνες διαπιστώθηκαν, σε οκτώ κέντρα, 17 περιπτώσεις «παράνομης σωματικής ακινητοποίησης παιδιών»: τα είχαν δεμένα χειροπόδαρα σε κρεβάτια ή σε αναπηρικές καρέκλες.

Σε ένα άσυλο στο Μέντβεν, στην περιοχή του Σλίβεν, στην ανατολική Βουλγαρία, πέντε παιδιά έμεναν δεμένα για 15 ώρες ημερησίως επί μήνες, από το Δεκέμβριο του 2009 έως το Μάρτιο του 2010. Μάλιστα, ένα από τα παιδιά αυτά ήταν δεμένο επί 15 ώρες την ημέρα για ένα διάστημα 95 ημερών...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το προσχέδιο προϋπολογισμού 2025

Με τον καθιερωμένο αγιασμό, αρχίζουν σήμερα οι εργασίες της Β' Συνόδου της Κ' Περιόδου Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας. ...