Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

Από το «μένω» του Σαμαρά στην παραίτηση σε δύο ώρες

Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 
Λίγο πριν την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, και με το αποτέλεσμα να περιγράφεται ως οριακό, ουδείς στη Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε να αναμείνει την παραίτηση του κ. Αντώνη Σαμαρά. 
Το αντίθετο. Οι συνεργάτες του ισχυρίζονταν ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα μπορούσε, ενδεχομένως, να είναι και καλύτερο εάν ο Πρόεδρος της Ν.Δ. είχε πιο ενεργό ρόλο ενώ στο τραπέζι βρίσκονταν τα εναλλακτικά σενάρια δράσης, ανάλογα με τις
πρωτοβουλίες που θα ελάμβανε ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας.
Ωστόσο, τα πρώτα πραγματικά αποτελέσματα προκάλεσαν σοκ. Σε πείσμα της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, των κλειστών τραπεζών και των ΑΤΜ με το... σταγονόμετρο, το ευρωπαϊκό μέτωπο δεν κέρδισε ούτε μία ψήφο σε σχέση με τις εκλογές του Ιανουαρίου. Αντιθέτως, ο κ. Τσίπρας πατούσε πλέον σε μία «προίκα» του 60% των εκλογέων, κάτι που τον καθιστά αδιαφιλονίκητο κυρίαρχο του πολιτικού σκηνικού. 
Ο κ. Σαμαράς, αφού είχε μία μακρά συζήτηση με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, τον οποίο και προόριζε ως μεταβατικό, κλείστηκε στο γραφείο του 3ου με τους στενούς του συνεργάτες ενώ είχε και κύκλο τηλεφωνικών επαφών με συνομιλητές του εντός και εκτός πολιτικής. Μεσολάβησε, η «μαχαιριά» της Ντόρας Μπακογιάννη με τη διαρροή της πρότασής της να παραιτηθεί ο κ. Σαμαράς, προκειμένου να ενισχυθεί το «ναι» και οι δηλώσεις δύο ισχυρών παραγόντων στην οργανωμένη βάση, του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη και του Προέδρου της ΟΝΝΕΔ Σ. Ιωαννίδη που ζητούσαν, εμμέσως πλην σαφώς, αλλαγή ηγεσίας στη Ν.Δ. αντίστοιχα, μηνύματα έρχονταν και από άλλα στελέχη αλλά και από τοπικούς παράγοντες στην περιφέρεια. 
Ο κύβος είχε ριφθεί. Το μόνον που εκκρεμούσε για τις τελικές ανακοινώσεις ήταν η ενημέρωση του πρώην Προέδρου του κόμματος κ. Κώστα Καραμανλή, με τους δύο άνδρες να συζητούν τηλεφωνικώς τις εξελίξεις και τον Αντώνη Σαμαρά να ενημερώνει για την πρόθεσή του. 
Λίγο πριν την ανακοίνωση της παραίτησής του, ο κ. Σαμαράς υπέγραψε μία άλλη απόφαση. Με αυτή όριζε τον κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη ως αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Αυτή ήταν και η τυπική εξασφάλιση, προκειμένου ο κ. Μεϊμαράκης να πάρει τη σκυτάλη. Άλλωστε, σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος «ο απερχόμενος Πρόεδρος συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά του έως την εκλογή του νέου Προέδρου. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, καθήκοντα Προέδρου ασκεί προσωρινά ο Αντιπρόεδρος. Επί περισσοτέρων Αντιπροέδρων, τηρείται η τάξη ορισμού τους ή, επί ταυτόχρονου ορισμού, η αρχαιότητά τους σε κοινοβουλευτική θητεία. Εάν δεν υπάρχουν ή κωλύονται οι Αντιπρόεδροι, καθήκοντα Προέδρου ασκεί προσωρινά ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής». Πράγμα που σημαίνει ότι, καθώς η Ν.Δ. δεν είχε αντιπροέδρους (Αβραμόπουλος, Δήμας είχαν παραιτηθεί), η μεταβατική Προεδρία του κόμματος θα έπρεπε, βάση του καταστατικού, να πάει στον κ. Ανδρέα Παπαμιμίκο.
Το καταστατικό του κόμματος δεν προβλέπει άλλη διαδικασία νομιμοποίησης του μεταβατικού Προέδρου, ωστόσο ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης επιδιώκει να υπάρξει σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας, καθώς επιθυμεί την ανοχή – συνεργασία των υπολοίπων στελεχών ενώ εκ των πραγμάτων οι διαδικασίες εκλογής του νέου Προέδρου της ΝΔ από τη βάση, δεν μπορούν να ξεκινήσουν... ντάλα καλοκαίρι και, κυρίως, με απρόβλεπτες εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης. Ο Αντώνης Σαμαράς, πάντως, βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ενόψει και της σημερινής συνεδρίασης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, όπου εκ μέρους της Ν.Δ. θα παραστεί ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής. 
http://newpost.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...