Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Aλέξης Τσίπρας στο Ευρωκοινοβούλιο: Θέλουμε συμφωνία οριστικής διεξόδου από την κρίση


Είναι τιμή για μένα να μιλώ στο ναό της Δημοκρατίας της Ευρώπης, σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση να μιλώ στους αιρετούς εκπροσώπους των λαών της Ευρώπης, σε μια κρίσιμη στιγμή για την πατρίδα μου την Ελλάδα αλλά και για την ευρωζώνη, ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας την ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο
«Βρίσκομαι εδώ λίγες μόλις μέρες μετά την ετυμηγορία του ελληνικού λαού για μια βιώσιμη και έντιμηλύση», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής είπε πως ο ελληνικός λαός έκανε μια γενναία επιλογή μέσα σε συνθήκες πρωτοφανούς πίεσης. Είπε ακόμη ότι η επιλογή του ελληνικού λαού δεν αποτελεί επιλογή ρήξης αλλά επιλογή επιστροφής στις ιδρυτικές αρχές της Ευρώπης. «Είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ευρώπη το κοινό μας ευρωπαϊκό οικοδόμημα ή θα είναι δημοκρατική ή θα έχει τεράστιες δυσκολίες να επιβιώσει»,
είπε ο Αλέξης Τσίπρας. 
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εισήλθε στην αίθουσα όπου συνεδριάζει το ευρωκοινοβούλιο με χειροκροτήματα από ευρωβουλευτές, αρκετοί από τους οποίους είχαν στα έδρανά τους αναρτήσει το «όχι» γραμμένο με λευκά γράμματα σε κόκκινο φόντο. Είναι η πρώτη φορά που ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να απευθυνθεί στους εκπροσώπους των άλλων κρατών και να μιλήσει για την κατάσταση στην Ελλάδα.
«Ελπίζω ότι θα καταφέρουμε τις επόμενες μέρες να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της κρίσιμης συγκυρίας, τόσο για το καλό της Ελλάδας όσο και της ευρωζώνης θα έλεγα κυρίως όχι μόνο για το οικονομικό αλλά και για το γεωπολιτικό συμφέρον της Ευρώπης» είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Θέλω στο σημείο αυτό να είμαι ξεκάθαρος. Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τη χρηματοδότηση των υποχρεώσεων της και για την αναδιάρθρωση του χρέους της δεν έχουν στόχο να επιβαρύνουν επιπλέον τον ευρωπαίο φορολογούμενο. Τα χρήματα που δόθηκαν στην Ελλάδα- ας είμαστε ειλικρινείς- δεν κατέληξαν ποτέ στον ελληνικό λαό ήταν χρήματα για να σωθούν οι ελληνικές και οι ευρωπαϊκές τράπεζες αλλά δεν πήγαν ποτέ στον ελληνικό λαό». 
«Δεν θέλουμε να συγκρουστούμε με την Ευρώπη αλλά να συγκρουστούμε με τα κατεστημένα στη χώρα μας και με τις κατεστημένες λογικές και νοοτροπίες που βύθισαν την Ελλάδα και βυθίζουν μαζί και την ευρωζώνη», ανέφερε ο πρωθυπουργός. 
«Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, αυτό που ονομάζουμε ελληνική κρίση δεν είναι παρά η συνολική αδυναμία της ευρωζώνης να βρει μια οριστική λύση σε μια αυτοτροφοδοτούμενη κρίση χρέους. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό και όχι αποκλειστικά ελληνικό πρόβλημα. Και σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα απαιτείται ευρωπαϊκή λύση», είπε ο κ.Τσίπρας και πρόσθεσε: «Η ευρωπαϊκή ιστορία είναι μια ιστορία συγκρούσεων αλλά στο τέλος της ημέρας συμβιβασμών. Αλλά είναι και μια ιστορία συγκλίσεων και διευρύνσεων. Μια ιστορία ενότητας και όχι διαίρεσης. Γι΄ αυτό άλλωστε μιλάμε για την ενωμένη Ευρώπη. Ας μην την αφήσουμε να γίνει διαιρεμένη ευρώπη. Τούτη την ώρα καλούμαστε να βρούμε έναν γόνιμο και έντιμο συμβιβασμό. Προκειμένου να αποφύγουμε μια ιστορική ρήξη που θα ανατρέψει την παράδοση της ενωμένης Ευρώπης. Και είμαι βέβαιος ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα της στιγμής και θα ανταποκριθούμε. Θα αναλάβουμε την ιστορική μας ευθύνη».
«Η πατρίδα μου έχει μετατραπεί σε ένα πειραματικό εργαστήριο λιτότητας. Το πείραμα όμως αυτό απέτυχε», είπε ο πρωθυπουργός.
«Η Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια, ο ελληνικός λαός έκανε μια πρωτοφανή προσπάθεια προσαρμογής. Αυτή η προσπάθεια έχει εξαντλήσει τις αντοχές του ελληνικού λαού. Βεβαίως, παρόμοια προσπάθεια δεν έγινε μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες και σέβομαι απολύτως την προσπάθεια άλλων λαών να αντεπεξέλθουν και κυβερνήσεων να αποφασίσουν σκληρά και δύσκολα μέτρα. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόστηκαν προγράμματα λιτότητας. Όμως πουθενά αυτά τα προγράμματα δεν ήταν τόσο σκληρά και τόσο μεγάλης διάρκειας όσο ήταν στην Ελλάδα», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Δεν θα ήταν υπερβολή να πω ότι η πατρίδα μου έχει μετατραπεί τα τελευταία πέντε χρόνια σε ένα πειραματικό εργαστήριο λιτότητας, το πείραμα όμως πρέπει όλοι να παραδεχθούμε ότι δεν πέτυχε. Τα πέντε αυτά χρόνια η ανεργία εκτοξεύτηκε στα ύψη, η φτώχεια εκτοξεύτηκε στα ύψη, η κοινωνική περιθωριοποίηση διευρύνθηκε, το ίδιο διευρύνθηκε και το δημόσιο χρέος. Που πριν ξεκινήσουν τα προγράμματα ήταν στο 120% του ΑΕΠ και σήμερα βρίσκεται στο 180% του ΑΕΠ. Και σήμερα η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, ανεξάρτητα από τις εκτιμήσεις μας, αυτή είναι η πραγματικότητα και πρέπει να τη δεχθούμε, η πλειοψηφία του ελληνικού λαού αισθάνεται πως δεν έχει άλλη επιλογή από το να διεκδικήσει να απελευθερωθεί από αυτή την αδιέξοδη πορεία. Και αυτή την επιθυμία εκπεφρασμένη με τον πιο άμεσο και δημοκρατικό τρόπο, καλούμαστε ως κυβέρνηση να υλοποιήσουμε. Διεκδικούμε μια συμφωνία με τους εταίρους μας, μια συμφωνία όμως που θα δίνει σήμα οριστικής διεξόδου από την κρίση. Που θα δίνει την εντύπωση ότι στο τέλος του τούνελ υπάρχει φως.
Μια συμφωνία που θα προβλέπει αξιόπιστες και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, κανείς δεν τις αρνείται, που θα μεταφέρουν όμως τα βάρη σε όσους πραγματικά έχουν τη δυνατότητα να τα σηκώσουν. Και τα τελευταία 5 χρόνια προστατεύθηκαν από κυβερνήσεις και δεν σήκωσαν τα βάρη που μεταφέρθηκαν εξ ολοκλήρου στους ώμους των μισθωτών, των εργαζομένων, των συνταξιούχων, αυτών που δεν μπορούν άλλο πια να σηκώσουν βάρη», ανέφερε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο ευρωκοινοβούλιο.
http://www.nextdeal.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...