Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

Κεντροδεξιός αναβρασμός

Έντονη θερινή κινητικότητα παρατηρείται στο χώρο της ευρύτερης κεντροδεξιάς, ο οποίος βρίσκεται σε διαδικασία αναδόμησης. Η κινητικότητα αυτή προκαλείται από την ταυτόχρονη επενέργεια δύο παραγόντων: την επερχόμενη πρόωρη εκλογική αναμέτρηση και το πλήθος των ανεξάρτητων βουλευτών και πολιτικών στελεχών που ζητούν πολιτική στέγη και έκφραση.

Επειδή η πιθανότητα εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή είναι μικρή, επειδή το αποτέλεσμα των πρόωρων εκλογών δεν αναμένεται θετικό και επειδή οι ανεξάρτητοι βουλευτές δεν επιθυμούν πολιτική αποστρατεία, είναι προφανές ότι θα γίνουν κινήσεις για τον σχηματισμό μιας νέας κεντροδεξιάς παράταξης πριν από τις
εκλογές, μέσα στο φθινόπωρο. Πολύδωρας, Κακλαμάνης, Νικολόπουλος, Καρατζαφέρης και ΛΑΟΣ, Καμένος και ΑΝΕΛ, Νταβρής, Ιατρίδη και Καπερνάρος και γενικώς πάντες οι μη σαμαρικοί πλέον βουλευτές, ακόμη και αρκετοί βουλευτές της ΝΔ που δεν φαίνεται να έχουν τύχη μέσα στη σημερινή ΝΔ σε μια πρόωρη εκλογική μάχη, σχεδιάζουν το μέλλον τους. Και κινούνται για τη δημιουργία κόμματος.
Τι κόμμα θα είναι αυτό; Προφανώς θα κινείται στην καραμανλική παράδοση, με έμφαση όχι στην νεοφιλελεύθερη, αλλά στην κοινωνική πλευρά αυτής της παράδοσης. Τι τύχη μπορεί να έχει, εάν οι εκλογές γίνουν σε λίγους μήνες; Κανείς δεν μπορεί να το πει με ακρίβεια. Θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από τον αρχηγό του, εάν βεβαίως βρεθεί το κατάλληλο πρόσωπο να ηγηθεί.
Διότι αυτό ακριβώς είναι και το πρόβλημα, το ποιος δηλαδή θα ηγηθεί. Επειδή ακόμη δεν έχει λυθεί αυτό το ζήτημα, δεν έχει προχωρήσει ταχύτερα και η διαδικασία. Ωστόσο, εκ των πραγμάτων, το ζήτημα αυτό θα λυθεί εξ ανάγκης. Ακούγονται διάφορα ονόματα, μεταξύ των οποίων και αυτά των Απόστολου Τζιτζικώστα, του Ευριπίδη Στυλιανίδη και του Φραγκούλη Φράγκου. Ωστόσο, η ιστορική πείρα λέει ότι τέτοιες προσπάθειες επιτυγχάνουν μόνον εφόσον το πρόσωπο που θα ηγηθεί αυτής της κεντροδεξιάς έχει σοβαρό πολιτικό εκτόπισμα και κυρίως, εν προκειμένω, εφόσον δεν έχει κάψει τα πολιτικά του χαρτιά…
Και η ΝΔ; Εδώ τα πράγματα είναι εξαιρετικά μπλεγμένα. Το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι η παραμονή του Αντώνη Σαμαρά στην προεδρία, ακόμη και μετά από εκλογική ήττα. Ο Σαμαράς δεν δείχνει να υιοθετεί την τακτική Καραμανλή, δείχνει ότι θέλει να παραμείνει στην ηγεσία. Θα τα καταφέρει; Επίσης άγνωστον. Θα εξαρτηθεί βεβαίως από το εκλογικό αποτέλεσμα. Εάν η ΝΔ υποστεί βαριά ήττα, προφανώς ο Σαμαράς δύσκολα θα συνεχίσει. Εάν όμως η ήττα είναι μικρή, πρακτικά κάτω του 5%, τότε είναι πιθανόν η σημερινή ηγεσία να ελέγξει την κατάσταση.
Ωστόσο ο κρίσιμος παράγων είναι άλλος: οι προοπτικές που θα διαγράφονται για την ευρύτερη παράταξη. Μια κυβέρνηση της αριστεράς δεν θα είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί από μια αντιπολίτευση που θα έχει στις πλάτες της την μνημονιακή εποχή. Επομένως η ΝΔ θα πρέπει απαραιτήτως να δημιουργήσει την εντύπωση μιας νέας αρχής, με νέο αρχηγό, νέο και σε ηλικία ασφαλώς, ο οποίος θα είναι μεν φιλοευρωπαίος, αλλά ούτε νεοφιλελεύθερος ούτε και λαϊκιστής. Ποιος μπορεί να είναι αυτός, μέσα από την σημερινή ΝΔ; Εδώ απαιτείται φαντασία…
Συμπέρασμα: το τοπίο της κεντροδεξιάς σύντομα θα αλλάξει εντελώς και είναι πιθανόν να οδηγηθούμε στη δημιουργία δύο κομμάτων, στα πρότυπα της Γαλλίας. Οι παράγοντες που θα καθορίσουν το αποτέλεσμα είναι τρεις: οι προθέσεις Σαμαρά, το εκλογικό αποτέλεσμα και η ανάγκη πολιτικής αντιμετώπισης μιας νέας αριστερής κυβέρνησης.
Είναι δύσκολη η πρόβλεψη…
http://tvxs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου