Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Γαλλικός «θαυμασμός για το κουράγιο των Ελλήνων»

Γαλλικός «θαυμασμός για το κουράγιο των Ελλήνων»

Μήνυμα αλληλεγγύης προς του Έλληνες για τις δοκιμασίες που περνούν υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης έστειλε η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ελέν Κονγουέι – Μουρέ, λίγο πριν αναχωρήσει από την Αθήνα, όπου πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη, με σκοπό να προετοιμάσει το επικείμενο ταξίδι του προέδρου Φρανσουά Ολάντ στην Ελλάδα.
Αναφερόμενη στην πολιτική λιτότητας που ακολουθεί η Ελλάδα και στις θυσίες που συνεπάγεται, η η κ. Ελέν Κονγουέι-Μουρέ είπε ότι ο Γάλλος Πρόεδρος Ολάντ από την αρχή της κρίσης είχε πει ότι
στην Ελλάδα πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος για να μπορέσει να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις αλλά και να βάλει σε τάξη τα δημοσιονομικά της, κάτι που επιχειρεί να κάνει και το Παρίσι- «και δεν είναι καθόλου εύκολο ούτε για μας», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε την άλλη πτυχή που είναι η ανάπτυξη, η απασχόληση. Δεν πρέπει να ξεχνάμε την κοινωνική πλευρά. Η έμφαση δεν πρέπει να δίνεται μόνον στη λιτότητα. Μόλις άκουσα και τους αριθμούς για την ανεργία των νέων», τόνισε.

Στην ερώτηση, πώς θα έβλεπε η Γαλλία μια νίκη της αριστεράς στην Ελλάδα, υπό τον Αλέξη Τσίπρα, απάντησε λέγοντας ότι «δεν είναι εύκολο για τη γαλλική κυβέρνηση να προχωρήσει ένα όραμα της αριστεράς σε μια Ευρώπη που κυριαρχείται από κυβερνήσεις της δεξιάς» Έφερε, μάλιστα, το παράδειγμα τη Ιταλίας, σημειώνοντας ότι «αν και ο Μάριο Μόντι είναι σεβαστός και έχει κάνει πολλά πράγματα για την Ιταλία, ελπίζουμε σε μια κυβέρνηση της αριστεράς».

«Θέλουμε - πρόσθεσε -να εξισορροπήσουμε, την πολιτική ανάμεσα στην οικονομία και την κοινωνία. Όταν είσαι αριστερός θέλεις να δεις να εκλέγονται φίλοι που μοιράζονται τις απόψεις σου, παρά την αντιπολίτευση».

Όταν ερωτήθηκε ξανά, αν η γαλλική κυβέρνηση θα δει ευνοϊκά ένα τέτοιο ενδεχόμενο στην Ελλάδα, τόνισε ότι «οι Έλληνες θα αποφασίσουν» και πρόσθεσε: «Προσοχή, αυτό που θέλω να πω είναι ότι είναι πιο εύκολο να μιλάς με φίλους, παρά με την αντιπολίτευση»...

«Ήρθα για να υπενθυμίσω την αλληλεγγύη της Γαλλίας έναντι της Ελλάδας, και να εκφράσω τον θαυμασμό για το κουράγιο με το οποίο αντιμετωπίζουν οι Έλληνες την κρίση και την αποφασιστικότητά τους να βγουν απ' αυτήν», δήλωσε, αποφεύγοντας να αναφερεθεί σε συγκεκριμένες ημερομηνίες σχετικά με την αναμενόμενη επίσκεψη του προέδρου Ολάντ, την οποία, πάντως, τοποθέτησε «πολύ- πολύ γρήγορα». Η επίσκεψη αυτή θα στείλει το μήνυμα φιλίας και αλληλεγγύης, ότι η Γαλλία είναι στο πλευρό της Ελλάδας, τόνισε

Τόνισε δε την συμβολή του Φρανσουά Ολάντ, προκειμένου να βρει η Ευρώπη τα εργαλεία που δεν είχε όταν ξέσπασε η κρίση για να την αντιμετωπίσει, όπως ο τραπεζικός έλεγχος.

Για τη Γερμανία είπε: «δεν είναι ότι δεν έχουν τις ίδιες φιλοδοξίες με μας αλλά δεν προχωρούν με την ίδια ταχύτητα», και εξέφρασε την προσδοκία ότι τους προσεχείς μήνες «θα υπάρξει η επιτάχυνση, ώστε να προχωρήσει η Ευρώπη και να προστατευτεί το ευρώ, αν και τώρα θεωρείται κεκτημένο, όπως θεωρείται δεδομένη και η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, ενώ πριν λίγους μήνες δεν ήταν».

«Βλέπω στην Ελλάδα μια πραγματική βούληση εξόδου από την κρίση. Αν πέσεις στη θάλασσα και δεν καταβάλεις μεγάλη προσπάθεια για να βγεις θα πνιγείς. Όλοι ξέρουμε ότι είναι δύσκολο, θέλει κουράγιο αλλά δεν υπάρχει άλλη επιλογή, γιατί είναι πολύ σοβαρό. Βλέπω ένα τεράστιο κουράγιο του λαού, με τόσες θυσίες. Αλλά δεν μπορείς παρά να κάνεις ό,τι είναι δυνατό για να βγεις από την κρίση», υπογράμμισε.

Στο πλαίσιο στήριξης που παρέχει η Γαλλία, αναφέρθηκε στους εμπειρογνώμονες της Task Force και είπε ότι υπάρχουν στην Ελλάδα γαλλικές επιχειρήσεις που παρέχουν 30.000 θέσεις εργασίας - «επιχειρήσεις που είναι εδώ για να μείνουν, όχι για να κάνουν κερδοσκοπία, για να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας».

Για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος της Μ. Βρετανίας για έξοδο από την Ε.Ε., απάντησε: «Πιστεύω ότι ο Κάμερον κάνει σοβαρό λάθος, ρυθμίζει εσωτερικά προβλήματα μέσω της Ε.Ε. Έχει πρόβλημα με τη συντηρητική πτέρυγα του κόμματός του. Δεν είμαι σίγουρη ότι θέλει να γίνει ο πρώτος πρωθυπουργός της Αγγλίας που θα βγάλει τη χώρα του από την Ε.Ε. Θα είναι πολύ σοβαρό».

Κατά την παραμονή της στην Αθήνα, εκτός από τις επαφές της με Έλληνες αξιωματούχους, η κ. Ελέν Κονγουέι – Μουρέ, η οποία είναι αρμόδια για τους Γάλλους του εξωτερικού, συναντήθηκε με εκπροσώπους της γαλλικής κοινότητας και συζήτησε τα θέματα οικονομικής συνδρομής καθώς και αντιπροσώπευσής τους στη γαλλική εθνοσυνέλευση.

Επισκέφθηκε το Γαλλικό Λύκειο και είχε τρίωρη επαφή με εκπροσώπους του ελληνικού κοινοβουλίου, τόσο στο πλαίσιο της Ομάδας Φιλίας όσο και της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας.

Έγινε επίσης δεκτή από τον υφυπουργό Εξωτερικών Κ. Τσιάρα, ενώ χτες βράδυ εγκαινίασε το νέο κτίριο του γαλλικού προξενείου στο κέντρο της Αθήνας.
newsdeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...