Το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, κατηγορείται για ρατσισμό απέναντι σε εθνικές μειονότητες σπουδαστών, τους οποίους απορρίπτει προς όφελος λευκών σπουδαστών, παρότι έχουν ίδιους βαθμούς εισαγωγής, σύμφωνα με τη Guardian. Επιμέλεια: Νίκος Τριγάζης
Τα στοιχεία που συνέλεξε η βρετανική εφημερίδα σχετικά με τις αιτήσεις που έγιναν τα έτη 2010 και 2011 στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δείχνουν ότι το 25,7% των λευκών που έκαναν αίτηση έγινε δεκτό στο πανεπιστήμιο, ποσοστό σαφώς μεγαλύτερο από το αντίστοιχο 17,2 % των εθνικών μειονοτήτων.
Παρόμοια στοιχεία βαραίνουν και το πανεπιστήμιο Κέμπριτζ με βάση την περίοδο 2007-2009.
Τα δύο μεγαλύτερα πανεπιστήμια της Βρετανίας έχουν ερωτηθεί συχνά για τη μεγάλη διαφορά στα στατιστικά εισαγωγής στα προγράμματά τους που υπάρχει ανάμεσα σε διαφορετικές εθνικές ομάδες.
Αυτή η διαφορά έχει αποδοθεί κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι η πλειονότητα των σπουδαστών που ανήκουν σε εθνκές μειονότητες, κάνουν αιτήσεις για τα πιο απαιτητικά προγράμματα, άρα με λιγότερες ελπίδες επιτυχίας.
Όμως, αυτή η αιτιολόγηση καταρρίπτεται από τα τελευταία στοιχεία, που αναλύουν τα ποσοστά επιτυχίας των αιτούντων για εισαγωγή στα πανεπιστήμια, με βάση τόσο την εθνικότητα τους όσο και τους βαθμούς εισαγωγής τους. Σύμφωνα με αυτά, οι πιθανότητες να γίνουν δεκτοί λευκοί φοιτητές είναι διπλάσιες σε σχέση με τις εθνικές μειονότητες, παρότι μπορεί να έχουν ίδιους βαθμούς, ειδικά σε πρωτοκλασσάτα προγράμματα, όπως τα οικονομικά και το μάνατζμεντ.
Αντίθετα, σε λιγότερα δημοφιλή προγράμματα, όπως η δικηγορία, δεν υπήρχαν διαφορές στα στατιστικά αυτά.
Το θέμα είχε έρθει, αρχικά, στην επιφάνεια το 2010, όταν στοιχεία έδειξαν ότι μόνο ένας έγχρωμος Βρετανός με καταγωγή την Καραϊβική είχε γίνει δεκτός στο προπτυχιακό πρόγραμμα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Υπεύθυνοι των πανεπιστημίων, παρότι αρνούνται πεισματικά τις κατηγορίες αυτές, λέγοντας ότι τα κριτήρια εισαγωγής στα προγράμματά τους είναι πολλά και πολυεπίπεδα για να αποτυπωθούν στα στοχεία που έχει στα χέρια της η Guardian, δήλωσαν ότι είναι διατεθειμένοι να εξετάσουν εις βάθος το φαινόμενο.
tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου