Αυτό αναφέρουν τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας που επισκέφθηκαν στα τέλη Ιανουαρίου την Ελλάδα για να μελετήσουν το τι έχει γίνει και να προτείνουν τεχνικής φύσεως αλλαγές.
Διαπίστωσαν ότι η νέα γραμματεία δεν είναι αυτόνομη ενώ δεν έχουν χορηγηθεί οι αρμοδιότητες του ΣΔΟΕ και της γενικής γραμματείας πληροφοριακών συστημάτων στον κ. Θεοχάρη.
Τα στελέχη της τρόικας ζητούν την ενίσχυση της αυτονομίας της νέας γενικής γραμματείας εσόδων ή εναλλακτικά θα πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει στη δημιουργία ενός νέου συστήματος που θα είναι απαλλαγμένο από τις «κακές συνήθειες» του κρατικού μηχανισμού

Στην έκθεση που παρέδωσαν στις ελληνικές αρχές σημειώνεται ότι «οι προτάσεις για τη χορήγηση περισσότερης αυτονομίας στη νέα γενική γραμματεία εσόδων, δεν είναι στο σωστό δρόμο».
Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να άρει όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια που καθυστερούν την μεταρρύθμιση και τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας συστήνουν αυτό να γίνει άμεσα.«Η κυβέρνηση θα πρέπει να ανανεώσει κατηγορηματικά τη δέσμευσή της για εκτεταμένες θεσμικές μεταρρυθμίσεις στη φορολογική διοίκηση, οι οποίες θα καθορίσουν την αυτονομία» τονίζεται στην έκθεση. Όλα αυτά μάλιστα πρέπει να γίνουν μέχρι το τέλος του μήνα που διανύουμε.
Σε διαφορετική περίπτωση η τρόικα είναι κατηγορηματική θα πρέπει η κυβέρνηση να “αλλάξει δρόμο” και να εγκαταλείψει το υπάρχον μοντέλο και να δημιουργηθεί μία νέα «ημι-αυτόνομη υπηρεσία εσόδων, μέσω ειδικής νομοθεσίας» η οποία θα λογοδοτεί στον υπουργό Οικονομικών.
Η τρόικα επισημαίνει ότι το ηλικιακό προφίλ του εργατικού δυναμικού δεν συμβαδίζει με την επιθυμητή αλλαγή. Πάνω από το 50% του προσωπικού είναι άνω των 50 ετών και το 26% του εργατικού δυναμικού ξεπερνά τα 55 έτη.
Ειδικότερα η τρόικα ζητά:
- Η κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει την πρόθεσή της για την αυτονομία της φορολογικής διοίκησης και την επιθυμία της να αρθούν οι σημερινοί περιορισμοί του κρατικού μηχανισμού για να επιτευχθεί η πολυπόθητη αυτονομία.
- Την ένταξη του ΣΔΟΕ και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) στην εποπτεία της γραμματείας.
- Τη μεταφορά της φορολογικής πολιτικής στη γενική γραμματεία δημοσιονομικής πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών.
-Τον επαναπροσδιορισμός της υπηρεσίας ελέγχου των μεγαλο-οφειλετών.
-Την πλήρη στελέχωση της μονάδας ελέγχου των μεγαλο-οφειλετών και τη δημιουργία μίας δεύτερης αντίστοιχης μονάδας που θα λειτουργεί παράλληλα και θα βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου για έλεγχο 1.500 υποθέσεις μέσα στο 2013.
-Την επιτάχυνση πρόσληψης 200 εξωτερικών ελεγκτών για να επιτευχθεί ο στόχος ελέγχων έως το τέλος Μαρτίου.
-Την αύξηση του αριθμού των εξωτερικών ελεγκτών που θα προσλαμβάνονται κατά 500 άτομα ετησίως το 2013 και το 2014.
Matrix 24