Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Ευρωμέτωπο κατά της λιτότητας


Ευρωμέτωπο κατά της λιτότητας

Οι πιέσεις για χαλάρωση του «στενού κορσέ» της λιτότητας στην ευρωζώνη κλιμακώνονται, καθώς η οικονομία της βυθίζεται για δεύτερη κατά σειρά χρονιά στην ύφεση και η κρίση έχει αγκαλιάσει πια για τα καλά όχι μόνο τη συκοφαντημένη της περιφέρεια αλλά και τον σκληρό πυρήνα της, με πρωταγωνίστρια τη Γαλλία.
Σε υψηλότερους ή πιο χαμηλούς τόνους, οικονομολόγοι από όλο τον κόσμο διαμηνύουν ότι η γερμανικής εμπνεύσεως συνταγή οικονομικής πολιτικής έφτασε στα όριά της. Ορισμένοι επικαλούνται το παράδειγμα άλλων μεγάλων δυνάμεων, των ΗΠΑ αλλά και της Ιαπωνίας, που ακολουθούν διαφορετικό δρόμο, κυρίως τυπώνοντας χρήμα και τα καταφέρνουν.
Ακόμη και το κατά τα άλλα «ανάλγητο» ΔΝΤ έχει υιοθετήσει τελευταίως θέσεις που κάνουν αίσθηση, όπως για παράδειγμα η πρόσφατη επισήμανσή του στη Βρετανία ότι εφαρμόζοντας πολιτική αυστηρής λιτότητας βλάπτει σοβαρά την ανάπτυξη.

ΤΟ ΜΠΛΟΚ. Ωστόσο, οι παρατηρητές των ευρωπαϊκών εξελίξεων δεν περιμένουν ριζική μεταστροφή πολιτικής στην ευρωζώνη. Υποστηρίζουν ότι η Γερμανία και οι δορυφόροι της, Φινλανδία, Αυστρία, Ολλανδία και άλλες χώρες, δεν θα εγκαταλείψουν εύκολα τη γραμμή της δημοσιονομικής ορθοδοξίας. Οι χώρες αυτές, σημειώνουν, είναι πεπεισμένες ότι η ανάκαμψη θα έρθει με την εφαρμογή διαρθρωτικών αλλαγών και όχι μέσω της χαλάρωσης της δημοσιονομικής πολιτικής.
Δεδομένης όμως της κλιμάκωσης των πιέσεων, θεωρούν πιθανή μια υποχώρηση ως προς τη «δοσολογία» της λιτότητας. Συγκεκριμένα, θεωρούν ότι πιθανότατα η ευρωζώνη θα δώσει περισσότερο χρόνο προσαρμογής στις χώρες με υπερβολικά ελλείμματα, έτσι ώστε να μη στραγγαλίσουν το ΑΕΠ τους. Αυτό άλλωστε προκύπτει ως συμπέρασμα και από τη χειμωνιάτικη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οικονομία, που δόθηκε την Παρασκευή στη δημοσιότητα.
Προς αυτή την κατεύθυνση συνηγορούν και οι πολιτικές εξελίξεις, με την αναμενόμενη ενίσχυση του άξονα των κεντροαριστερών δυνάμεων αρχικά στην Ιταλία και αργότερα ενδεχομένως και στη Γερμανία.
Οδηγό για την ενδεχόμενη μεταστροφή της πολιτικής στην ευρωζώνη θα αποτελέσει η υπόθεση της Γαλλίας, η οποία αρνείται να εφαρμόσει δραστική πολιτική λιτότητας για να ρίξει άμεσα το έλλειμμά της από το 4,6% του ΑΕΠ της, όπου διαμορφώθηκε το 2012, κάτω από το 3% του ΑΕΠ της. Το περασμένο Σάββατο ο Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι η Γαλλία δεν θα εφαρμόσει άλλα μέτρα λιτότητας φέτος και θα επικεντρωθεί σε περικοπές δαπανών το 2014, προκειμένου να μειώσει το έλλειμμά της.
«Θα ήταν λάθος να λάβουμε μέτρα που θα έβαζαν ακόμη ένα φραγμό στην κατανάλωση και στις επενδύσεις», είπε. «Δεν υπάρχει λόγος να προσθέσουμε και άλλη λιτότητα το 2013».
Εξάλλου, ο επίτροπος Ολι Ρεν την περασμένη Παρασκευή παρουσιάζοντας την έκθεση της Κομισιόν, παρότι είπε πως όλες λίγο - πολύ οι χώρες της ευρωζώνης οφείλουν να ακολουθήσουν πολιτική λιτότητας, άφησε να εννοηθεί ότι η Γαλλία, όπως και η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ολλανδία θα έχουν περισσότερο χρόνο για να εξασφαλίσουν τη μείωση του ελλείμματός τους κάτω από το 3% του ΑΕΠ τους.

ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ. Πρόκειται για ευπρόσδεκτη εξέλιξη για την Αθήνα, στον βαθμό που θα οδηγήσει την Ευρώπη σε ταχύτερη έξοδο από την ύφεση, επισημαίνουν αρμόδιες πηγές του οικονομικού επιτελείου, προσθέτοντας ωστόσο ότι «η όποια χαλάρωση σε αυτή τη φάση δεν αφορά την Ελλάδα».
Η Ελλάδα, επισημαίνουν, εξασφάλισε μόλις πριν από δύο μήνες πρόσθετο χρόνο προσαρμογής και δεν υπάρχει περίπτωση αυτό να αλλάξει περαιτέρω. Και αυτό γιατί, όπως εξηγούν, κάτι τέτοιο θα απαιτούσε πρόσθετη χρηματοδότηση, την οποία κανένας δεν είναι διατεθειμένος να εξασφαλίσει.
Οπως οι ίδιες πηγές τονίζουν, η παράταση του χρόνου προσαρμογής της Γαλλίας δεν απαιτεί χρηματοδότηση από τους εταίρους της γιατί αυτή εξακολουθεί να δανείζεται από τις αγορές. Κάτι που δεν ισχύει για την Ελλάδα.
Στο οικονομικό επιτελείο πιστεύουν ότι η χαλάρωση της πολιτικής λιτότητας στην Ευρώπη είναι σωστή επιλογή και ελπίζουν πως αυτή θα οδηγήσει σε γρηγορότερη ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Υπό αυτή την έννοια, θεωρούν ότι θα ωφεληθεί και η Ελλάδα. «Οταν οι άλλοι ακολουθούν πολιτικές λιτότητας πλήττεται και η Ελλάδα, γιατί δεν μπορεί να επωφεληθεί από την εσωτερική υποτίμηση που εφαρμόζει», εξηγούν.
TA NEA online 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Δεύτερη θέση, «έστω και με μία ψήφο»

Τη δεύτερη θέση, έστω και με μία ψήφο διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλει ο Νίκος Ανδρουλάκης , ο οποίος όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές θα ...