Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Bουλγαρία: Τους έριξε η οργή



Η ανατροπή της κυβέρνησης δεν ήταν παρά προϊόν της λιτότητας, η οποία σταδιακά μετεξελίχθηκε σε απόγνωση και εν συνεχεία σε αγανάκτηση, για να αποτυπωθεί τέλος σε κύμα διαδηλώσεων -τις μεγαλύτερες από το 1997- σε βία και αυτοπυροπολήσεις. Οι κάτοικοι της Βουλγαρίας ζουν με 350 ευρώ τον μήνα, αλλά καλούνται να πληρώσουν υπέρογκους λογαριασμούς. Η αύξηση στα τιμολόγια του ρεύματος ήταν η κορυφή του παγόβουνου, όπως εκτίμησε ο Αλεξάντερ Αντρέγεφ, διευθυντής της βουλγαρικής σύνταξης της Deutsche Welle. Η κεντροδεξιά βουλγαρική κυβέρνηση του Μπόικο Μπορίσοφ έκρινε ότι όφειλε να επιστρέψει την «εξουσία της» στον λαό, όταν οι Βούλγαροι βρέθηκαν στους δρόμους
εξαιτίας της παρατεταμένης φτώχειας και των ανεκπλήρωτων υποσχέσεων. Τότε η Σόφια μετατράπηκε σε πεδίο μάχης. Διαδηλωτές συγκρούστηκαν με αστυνομικούς και ο αριθμός των τραυματιών ξεπέρασε τους 25. Δεκατέσσερις εξ αυτών διακομίστηκαν σε νοσοκομείο για ιατρική βοήθεια. Είχε προηγηθεί η αυτοπυρπόληση δύο αντρών μέσα σε τρεις ημέρες. Ο πρώτος, ο οποίος αυτοπυρπολήθηκε στο Βέλιβο Τίρνοβο, υπέκυψε στα τραύματά του, ενώ ο δεύτερος βρίσκεται στο νοσοκομείο με σοβαρά εγκαύματα.

Παρά την παραίτηση της βουλγαρικής κυβέρνησης, οι διοργανωτές των διαδηλώσεων διαβεβαίωσαν ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν.

«Μετά την ένταξη της Βουλγαρίας στην Ε.Ε. οι πολίτες πίστεψαν ότι θα αποκτούσαν γρήγορα ένα υψηλό βιοτικό επίπεδο. Αυτό όμως δεν έγινε, διότι η κυβέρνηση που παραιτήθηκε τώρα ακολούθησε ένα πολύ αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας. Η Βουλγαρία παρουσιάζει καλά μακροοικονομικά στοιχεία, το δημόσιο χρέος είναι χαμηλό, οι δημόσιες δαπάνες είναι χαμηλές.

Ολα αυτά όμως είναι δυνατά χάρη στη μεγάλη φτώχεια που υπάρχει στη χώρα. Η Βουλγαρία είναι η πιο φτωχή χώρα της Ευρώπης και ο κόσμος δεν μπορούσε πλέον να αντέξει αυτή την κατάσταση» σχολίασε σχετικά ο Αλεξάντερ Αντρέγεφ.
dimokratia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ξάδερφος Κασσελάκη: Ευπρόσδεκτες οι ψήφοι των «Σπαρτιατών», λέει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Μετά το «μπλόκο» του Αρείου Πάγου στο κόμμα των «Σπαρτιατών» για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, πολλά ερωτήματα έχουν προκύψει αναφορικά μ...