Σήμερα είναι και η ημέρα άφιξης της καγκελαρίου Μέρκελ στην Άγκυρα, όπου και θα παραμείνει για δύο ημέρες.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το ινστιτούτο Emnid, το 60% των ερωτηθέντων δηλώνουν την αντίθεσή τους στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, το 30% δηλώνουν υπέρ και το 10% δεν έχουν άποψη.
Παράλληλα, το 57% δήλωσαν προβληματισμένοι για την ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας και της στρατιωτικής ισχύος της χώρας, ενώ το 35% βλέπει θετικά την αυξανόμενη επιρροή της Άγκυρας.
Η Γερμανίδα καγκελάριος πρόκειται να επισκεφθεί τα γερμανικά στρατεύματα που σταθμεύουν στη συριακή μεθόριο, να εκφωνήσει ομιλία σε επιχειρηματικό συνέδριο με τη συμμετοχή των δύο χωρών και να έχει συνομιλίες με υψηλόβαθμα πολιτικά πρόσωπα.

Αύριο Δευτέρα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιούλ και τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Χθες, η Μέρκελ δήλωσε επιφυλακτική όσον αφορά την τουρκική αίτηση ένταξης στην ΕΕ, αλλά είπε ότι θα προτιμούσε την έναρξη διαπραγματεύσεων σε ένα άλλο πεδίο ή “κεφάλαιο” με την Άγκυρα.
«Θεωρώ ότι μπροστά μας έχουμε ένα μακρύ δρόμο διαπραγματεύσεων. Παρότι είμαι επιφυλακτική, συμφώνησα με την συνέχιση των ενταξιακών συνομιλιών. Προσερχόμαστε σε αυτές με ανοιχτό αποτέλεσμα», είπε χθες η Μέρκελ.
Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας ξεκίνησαν το 2005, αλλά «πάγωσαν» εξαιτίας του κυπριακού ζητήματος και των αντιρρήσεων από Παρίσι και Βερολίνο.
Η Τουρκία έχει ολοκληρώσει μόνο ένα από τα 35 προαπαιτούμενα «κεφάλαια» που πρέπει να υλοποιήσει κάθε υποψήφιο προς ένταξη μέλος. Μόνο 13 από αυτά δεν μπλοκάρονται και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει ότι η Άγκυρα δεν ικανοποιεί τις προϋποθέσεις για ένταξη στην ΕΕ στους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του λόγου.
Η Μέρκελ τάσσεται υπερ μίας «ειδικής σχέσης» της Τουρκίας με την ΕΕ αντί της πλήρους ένταξης της πρώτης.
Matrix 24