Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2013

«Ευκαιρία για τη χώρα η αναθεώρησης του Συντάγματος»

«Ευκαιρία για τη χώρα η αναθεώρησης του Συντάγματος»

Τη θέση ότι η δυνατότητα αναθεώρησης του Συντάγματος αποτελεί μια ευκαιρία για τη χώρα και δεν πρέπει να πάει χαμένη, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας σε σχετική διημερίδα του ΙΣΤΑΜΕ Ανδρέας Παπανδρέου. Η χώρα πρέπει να περάσει από τον «πρωθυπουργικο κεντρικό κοινοβουλευτισμό στον συνεργατικό κοινοβουλευτισμό», τόνισε ο κ. Ευάγγελος, επισημαίνοντας σε σχέση με την αλλαγή του εκλογικού συστήματος ότι πρέπει να διατηρηθούν τα χαρακτηριστικά αναλογικότητας, αλλά με ενίσχυση των προοπτικών κυβερνητικής
σταθερότητας.


Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι τα θέματα που πρέπει να συζητηθούν και να ληφθούν υπόψη κατά τη διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος, πρέπει να συνδέονται με την παρούσα οικονομική κρίση, ελληνική, ευρωπαϊκή και διεθνή, σημειώνοντας ότι «το Σύνταγμα πρέπει να βοηθήσει στο ξεπέρασμα, αλλά και στη μη επανάληψη της κρίσης».

Επισήμανε δε δε ότι η αναθεώρηση πρέπει να είναι συναινετική, υπεύθυνη και ριζοσπαστική: να συμφωνήσουν σε αυτήν τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση και, κατά το δυνατόν, τα κόμματα του «συνταγματικού τόξου».

Μιλώντας για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης, ο κ. Βενιζέλος τις συνέδεσε στενά με την πραγματικότητα των κυβερνήσεων συνεργασίας, προτείνοντας μετάβαση από τον πρωθυπουργικό κεντρικό κοινοβουλευτισμό στον συνεργατικό κοινοβουλευτισμό, κάτι που, όπως τόνισε, πρέπει να προβλέπεται ρητά από το Σύνταγμα.

Όσον αφορά στο ζήτημα της ανάδειξης Προέδρου της Δημοκρατίας, υποστήριξε ότι η εκλογή του μπορεί να συνεχίσει να γίνεται από τη Βουλή, αποσυνδεόμενη από τη διάλυσή της σε περίπτωση αδυναμίας εκλογής, ενώ αναφορικά με την άμεση εκλογή του ανώτατου άρχοντα, είπε ότι δεν είναι μια κακή επιλογή.

Πάντως, τόνισε ότι, σε κάθε περίπτωση, πρέπει να προστατευθεί το πολίτευμα από κάθε δυνατότητα αλλοίωσής του και πρέπει να υπάρξει σεβασμός τα δημοκρατικής συνταγματικής τάξης, απέναντι στην απειλή του νεοναζισμού.

Πρόσθεσε δε ότι το μείζον σχετικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι ο συμβολικός, ενοποιητικός του χαρακτήρας.

Ο κ. Βενιζέλος εκτιμά ότι μείζον θέμα αποτελεί η αλλαγή του εκλογικού συστήματος. Επ' αυτού ανέφερε ότι το εκλογικό σύστημα πρέπει να διατηρήσει χαρακτηριστικά αναλογικότητας, αλλά πρέπει να ενισχύει την κυβερνητική σταθερότητα, κάτι που, όμως, δεν πρέπει να γίνεται πολωτικά, «όπως στις τελευταίες εκλογές».

Τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του θεσμού των βουλευτών Επικρατείας, ενώ χαρακτήρισε αποπροσανατολιστική τη συζήτηση για αλλαγή του αριθμού των βουλευτών, διότι, όπως σημείωσε, τίθεται σε κίνδυνο η εκπροσώπηση περιφερειών.

Σημείωσε ακόμη ότι υπάρχουν περιθώρια για αναβάθμιση της νομοθετικής διαδικασίας, αναφέροντας ως παράδειγμα τις πολλές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, για τις οποίες είπε ότι δεν είναι «καθόλου» ευτυχής, καθώς επίσης και για τις τροπολογίες της τελευταίας στιγμής.

Επίσης ο κ. Βενιζέλος τάχθηκε υπέρ του «μονοκαμεραλισμού» δηλαδή υπέρ της ύπαρξης ενός νομοθετικού σώματος, απορρίπτοντας με τον τρόπο αυτόν προτάσεις για τη δημιουργία και δεύτερου σώματος (π.χ. Γερουσίας).

Σε ό,τι αφορά αποφάσεις για σημαντικά θέματα είπε ότι πρέπει να διατηρηθεί στη Βουλή η πλειοψηφία των 180 βουλευτών.

Επίσης πρότεινε την καθιέρωση «πόθεν έσχες» για όλους (δικαστικούς, διαμορφωτές κοινής γνώμης κ.α.).

Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ότι είναι αναγκαία η προστασία του θεσμικού κεκτημένου και υπογράμμισε ότι αναθεώρηση «χωρίς σαφή θέση σε σχέση με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και σεβασμό του ευρωπαϊκού δικαίου, δεν υπάρχει».

Επισήμανε, παράλληλα, την ανάγκη διασφάλισης του κράτους δικαίου, να υπάρχει πλήρης προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας, πλήρης σεβασμός της διεθνούς θέσης του Οικουμενικού Πατριαρχείου, καθορισμός εγγυήσεων λειτουργίας των ΜΜΕ και των διαδικτυακών μέσων και απαγόρευση του «λαθρεμπορίου επιρροής». Όπως επισήμανε υπάρχει υπερσυγκέντρωση επιρροής και ισχύος, η οποία «πρέπει να σπάσει».

Στα βασικά ζητήματα της συζήτησης για την αναθεώρηση, ο κ. Βενιζέλος μίλησε για την ανάγκη αναζήτησης ενός νέου κοινωνικού κράτους, το οποίο πρέπει να είναι αναπτυξιακό. «Πρέπει να μιλήσουμε για το ελάχιστο εγγυημένο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης», σημείωσε.

Σχετικά με τον τομέα της Δικαιοσύνης, σημείωσε ότι πρέπει να μπει ο δάκτυλος επί τον τύπον των ήλων, να συζητηθούν θέματα, αναφορικά με την ανεξαρτησία της, τα όρια του συνδικαλισμού στους κόλπους της, τον ρόλο της σε επενδύσεις και ανάπτυξη.

Επίσης, τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει η αρχή της ισοτιμίας των εξουσιών, την οποία, όπως πρόσθεσε, πολλοί συγχέουν με τη διάκριση των εξουσιών και συμπλήρωσε ότι το μόνο που υπάρχει είναι η ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας.

Ο κ. Βενιζέλος έθεσε το θέμα εάν πρέπει να ιδρυθεί συνταγματικό δικαστήριο ή να παραμείνει ο διάχυτος έλεγχος, χωρίς να πάρει σαφή θέση υπέρ του ενός ή του άλλου, δείχνοντας, ωστόσο, κάποια προτίμηση στο πρώτο, ή σε κάποια ανάλογη μορφή δικαστικού ελέγχου των αποφάσεων.

Πρόσθεσε, εξ άλλου, ότι πρέπει να υπάρξει διάλογος μεταξύ δικαστικής και νομοθετικής εξουσίας και να μην υπάρχει «κρυφτούλι».
newsdeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημόσια Υγεία… στη Χάρυβδη

Του Κώστα Λουλουδάκη (Ιουλιανού) «Κυρίαρχος είναι όποιος αποφασίζει για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης» Carl Schmitt,  Πολιτική Θεολο...