Κυριακή, 17 Φεβρουαρίου 2013

«Προτεραιότητα η συγκρότηση νέου κοινωνικού συνασπισμού»

«Προτεραιότητα η συγκρότηση νέου κοινωνικού συνασπισμού»

Ευ. Βενιζέλος: Eπιλέξαμε το «μη χείρον» από το «απόλυτα καταστροφικό»


Η συγκρότηση νέου κοινωνικού συνασπισμού στη θέση του παλιού που διαλύθηκε αποτελεί βασική προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ και θα συζητηθεί στο συνέδριο του κόμματος, τόνισε ο πρόεδρος του Κινήματος Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας σήμερα σε ημερίδα για την υγεία που διοργάνωσε ο Τομέας υγείας.
Ο παλιός Συνασπισμός, ανέφερε, έχει διαλυθεί, γιατί διερράγη ο ίδιος ο ιστός της κοινωνίας. Και πρόσθεσε ότι στη θέση του πρέπει να συγκροτηθεί ένας άλλος κοινωνικός Συνασπισμός, τον οποίο θα εκφράζει το ΠΑΣΟΚ, που πρέπει να διατηρήσει τα βασικά του χαρακτηριστικά, να συνεχίσει να
είναι πατριωτικό, λαϊκό και ριζοσπαστικό.

Πρέπει, ανέφερε, το ΠΑΣΟΚ να απευθυνθεί στην κοινωνία, μέσω και του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης, για να δημιουργήσει μια νέα πλειοψηφική τάση στην κοινωνία, στην οποία μπορούν να ανήκουν όσοι έχουν βαθιά συναίσθηση του γενικού συμφέροντος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η αφήγηση του ΠΑΣΟΚ για το ποια κατάσταση παρέλαβε, τι συνέβη, τι έκανε το ίδιο, ακούγεται τώρα με δυσκολία, αλλά πριν λίγο καιρό δεν ακουγόταν καθόλου. Αυτό, όπως είπε, παρέχει τη δυνατότητα στο Κίνημα να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με την παλιά του βάση αλλά και με όλους τους πολίτες.

Ταυτόχρονα πρέπει να μιλήσει στηριζόμενο στην εμπειρία του παρελθόντος, στην επίγνωση του παρόντος και με σχέδιο για το μέλλον. Πρέπει επίσης να υπάρχει και οριοθέτηση της κεντροαριστεράς προς το φαινομενικά ριζοσπαστικό που θέλει τη διατήρηση όσων μας έφεραν στη σημερινή κατάσταση και αυτή η οριοθέτηση, όπως είπε, μπορεί να φέρει πίσω αυτούς που εγκατέλειψαν το ΠΑΣΟΚ στις δύο πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει αντίληψη του γενικού συμφέροντος και το ΠΑΣΟΚ να διαμορφώσει μια συνολική αντίληψη για το που πηγαίνει η Ελλάδα, που πηγαίνει η Ευρώπη, γιατί αλλιώς δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί κανένα από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και οι πολίτες.

Τόνισε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ σε όλους τους τομείς, αλλά και στα θέματα υγείας, πρέπει να αποδείξει στον κόσμο ότι έχει τη δυνατότητα, τις προτάσεις και το σχέδιο για να επηρεάσει την κυβερνητική πολιτική και αυτό θα πρέπει να προκύψει ως αποτέλεσμα των εργασιών του Συνεδρίου.

Αναφερόμενος στις επιλογές του ΠΑΣΟΚ κατά την περίοδο της κρίσης, τόνισε ότι επέλεξε το «μη χείρον» από το «απόλυτα καταστροφικό». Δεν ήταν δική μας η απόφαση της δημοσιονομικής προσαρμογής, όπως έγινε. Μας επιβλήθηκε, είπε, γιατί επιβλήθηκαν στις χώρες του νότου οι προκυκλικές πολιτικές, με βαθύτερη ύφεση και μεγαλύτερη ανεργία. Η άλλη λύση, πρόσθεσε, θα ήταν η χρεωκοπία και η απόλυτη καταστροφή της πραγματικής οικονομίας.

Ωστόσο, όπως τόνισε, πώς να πείσεις τον κόσμο ότι έκανες το καλύτερο, όταν δεν έχει βιώσει το χειρότερο και δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι χαρούμενο που οι πολίτες δεν βίωσαν το χειρότερο και η χώρα έχει μια βάση για να σταθεί.

Είπε, επίσης, ότι αν δεν μεσολαβούσαν οι εννέα χαμένοι μήνες, τέσσερις πριν τις εκλογές και πέντε μετά από αυτές, μέχρι να υπάρξει συμφωνία για την πολιτική που έπρεπε να εφαρμοστεί, η χώρα θα είχε κερδίσει πολύ από τον χαμένο χρόνο. Παρόλα αυτά, πρόσθεσε, υπήρξαν σημαντικά αποτελέσματα τόσο στη μείωση του ελλείμματος όσο και του χρέους, το οποίο μειώθηκε κατά 65% (130 δισ. ευρώ) κάτι πρωτοφανές παγκοσμίως.

Τόνισε επίσης ότι η ΝΔ προσχώρησε στην πολιτική που εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ χωρίς να προσκομίσει τίποτε από όσα είχε ανακοινώσει στο Ζάππειο 1, στο Ζάππειο 2, στο Ζάππειο 3 αλλά και από τα «ισοδύναμα μέτρα». Στην ίδια πολιτική προσχώρησε και η ΔΗΜΑΡ, η οποία δεν συνεισέφερε τίποτε σε σχέση με τον στρατηγικό σχεδιασμό.

Ο κ. Βενιζέλος μίλησε για δημοσιονομική και δημογραφική κρίση του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους, που ισούται με κρίση του ευρωπαϊκού μοντέλου ανάπτυξης, κρίση της ευρωπαϊκής δημοκρατίας, με την οποία συνέδεσε και τα φαινόμενα εκφασισμού.

Εν πολλοίς, όλα αυτά, τα συσχέτισε με την απώλεια της ορμής της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, την οποία απέδωσε στην μακρά άσκηση κυβερνητικής εξουσίας και στην όσμωση με συντηρητικές δυνάμεις, που είχαν ως αποτέλεσμα την εγκατάλειψη των κεϋνσιανών αρχών.
newsdeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κορωνοϊός: Καταρρίπτουν καθημερινά θλιβερά ρεκόρ οι ΗΠΑ - Η πανδημία σαρώνει Βραζιλία, Μεξικό

Την παραμονή της εορτής της Ημέρας Ανεξαρτησίας, η χώρα κατέγραψε 728 νέους θανάτους εξαιτίας της Covid-19, σύμφωνα με τα στοιχεία της ιατρι...