Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Ο Πούτιν διατάζει τους Ρώσους: «Ζήστε περισσότερο»


Ο Πούτιν διατάζει τους Ρώσους: «Ζήστε περισσότερο»

Με απόφαση του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, η κυβέρνηση της χώρας θέτει έναν ακόμη στόχο: την αύξηση του μέσου όρου ζωής του ρώσου πολίτη στα 74 χρόνια μέχρι το 2018. Είναι μια ακόμη κίνηση του Πούτιν που εκφράζει την αγωνία του για την δημογραφική κρίση στη Ρωσία.

Ο μέσος όρος ζωής στην Ρωσία έφτασε πέρσι τα 66.5 χρόνια (60.1 για τους άντρες και 73.2 για τις γυναίκες), σύμφωνα με εκτιμήσεις του World Factbook της CIA. Τα νούμερα αυτά προβληματίζουν την κυβέρνηση, καθώς ο μέσος όρος εμφανίζεται ιδιαίτερα χαμηλός σε σχέση με εκείνον στις ΗΠΑ (78.5 χρόνια) και στην Ευρωπαϊκή Ενωση (79.8 χρόνια).


Το δημογραφικό πρόβλημα ξεκίνησε μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης. Ο πληθυσμός μειώθηκε φέτος στους 143 εκατομμύρια πολίτες, από 148 εκατομμύρια που ήταν πριν από 20 χρόνια.


Αιτία είναι το γεγονός ότι οι ρυθμοί θνησιμότητας είναι αυξημένοι στην Ρωσία όπως φανερώνουν οι αριθμοί - πέρσι οι θάνατοι ήταν 2.500 περισσότεροι από τις γεννήσεις.

Ο τρόπος ζωής των Ρώσων φαίνεται πως τους κάνει ευάλωτους σε σοβαρές ασθένειες. Το 60% των ανδρών είναι καπνιστές, ενώ υπολογίζεται ότι 400.000 ρώσοι πολίτες χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους εξαιτίας ασθενειών που σχετίζονται με το κάπνισμα.

Οι στατιστικές δείχνουν ότι κάθε πολίτης καταναλώνει κατά μέσο όρο περίπου τέσσερα γαλόνια αλκοόλ τον χρόνο. Ακόμη, το 50% των Ρώσων είναι υπέρβαροι.

Ο ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει εκφράσει την ανησυχία του ότι ο πληθυσμός της χώρας θα πέσει στους 107 εκατομμύρια το 2050 αν συνεχίσουν οι αυξημένοι ρυθμοί θνησιμότητας.

Πρόσφατα η ρωσική Δούμα ενέκρινε το νομοσχέδιο που απαγορεύει το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους - απομένει η υπογραφή του ρώσου Προέδρου για την εφαρμογή του. Ακόμη, με νόμο που εφαρμόζεται από τις αρχές του έτους απαγορεύεται η πώληση μπύρας - ως αλκοολούχο ποτό - στα περίπτερα.

Ειδικοί σε θέματα υγείας προτείνουν να δημιουργηθούν καμπάνιες οι οποίες θα στρέψουν τους Ρώσους σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

«Με τα νομοσχέδια καταφέρνουμε να αλλάξουμε την συμπεριφορά του καταναλωτή αλλά όχι για πολύ καθώς δεν προχωρούμε και σε οικονομικά μέτρα. Τα τσιγάρα, για παράδειγμα, πωλούνται σε οικονομικές τιμές» λέει από την μεριά του ο Ντμίτρι Γιάνιν, πρόεδρος του ρωσικού Συνδέσμου Καταναλωτών.
TA NEA online 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Υπόμνημα στον Αρειο Πάγο για τη μη συμμετοχή των Σπαρτιατών στις ευρωεκλογές

Υπόμνημα στον Αρειο Πάγο, με το οποίο ζητά να αποκλειστούν οι Σπαρτιάτες στις προσεχείς ευρωεκλογές κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ . Σύμφωνα με το...