Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Κατάπαυση του πυρός θα κηρύξει ο Οτσαλάν την κουρδική Πρωτοχρονιά


Κατάπαυση του πυρός θα κηρύξει ο Οτσαλάν την κουρδική Πρωτοχρονιά

Ο φυλακισμένος ηγέτης των κούρδων ανταρτών Αμπντουλάχ Οτσαλάν θα κηρύξει κατάπαυση του πυρός τον επόμενο μήνα -την κουρδική Πρωτοχρονιά-, αναφέρει τη Δευτέρα δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας. Με την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός προωθείται ο ειρηνευτικός διάλογος με την Τουρκία, με στόχο τον τερματισμό της 29ετούς ένοπλης δράσης της οργάνωσης, γράφει ο τουρκικός Τύπος. Στις συνομιλίες αυτές, που πραγματοποιούνται στη φυλακή του νησιού Ιμραλί, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, ο Οτσαλάν άφησε να εννοηθεί ότι το PKK ενδέχεται να αποφυλακίσει τους τούρκους στρατιωτικούς και κρατικούς λειτουργούς που κρατεί, σύμφωνα με
ανακοίνωση που
διάβασαν οι κούρδοι πολιτικοί.

Πάντως, ο ηγέτης του φιλοκουρδικού κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς δήλωσε πως διανύουμε μια ιστορική περίοδο, ότι όλα εξαρτώνται από τις διαπραγματεύσεις του Οτσαλάν με την τουρκική κυβέρνηση και πως δεν πρέπει να δίνεται βάση στις πληροφορίες που διαρρέονται στις εφημερίδες, παρά μόνο στις επίσημες ανακοινώσεις.

Σύμφωνα με την Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IHD) του Ντιγιάρμπακιρ, το PKK κρατεί εννέα άτομα, περιλαμβανομένων στρατιωτών και δημοσίων υπαλλήλων.

Πολλές εφημερίδες σήμερα Δευτέρα αναφέρονται σε λεπτομέρειες ενός χρονοδιαγράμματος για τον τερματισμό της σύγκρουσης από την οποία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι.

Η φιλελεύθερη Radikal γράφει σήμερα ότι ο Οτσαλάν θα κηρύξει κατάπαυση του πυρός στις 21 Μαρτίου, κουρδική Πρωτοχρονιά, χωρίς να επικαλεστεί τις πηγές της.

«Η υγεία μου είναι σε καλή κατάσταση, αλλά γερνάω. Θέλω να δω ειρήνη προτού πεθάνω» φέρεται να είπε, σύμφωνα με τη Milliyet, ο 63χρονος Οτσαλάν από το Ιμραλί, όπου κρατείται σε απομόνωση από το 1999.

Το χρονοδιάγραμμα για τον τερματισμό της σύγκρουσης προβλέπει σταδιακή αποχώρηση πολλών χιλιάδων κούρδων ενόπλων από την Τουρκία μετά την έκκληση για εκεχειρία.

Σε αντάλλαγμα, η κυβέρνηση αναμένεται να προωθήσει μεταρρυθμίσεις, με τις οποίες θα διευρύνονται τα δικαιώματα της κουρδικής μειονότητας, που αριθμεί περίπου 15 εκατομμύρια από τον συνολικό πληθυσμό των 76 εκατομμυρίων.
TO BHMA online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στις αγορές το Ελληνικό Δημόσιο με 30ετές ομόλογο

Σε νέα έκδοση ομολόγου 30ετούς διάρκειας προχωρά το Ελληνικό Δημόσιο , για πρώτη φορά μετά το 2021, με το μέγεθος της νέας έκδοσης να εκτιμ...