Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

«Η λιτότητα απειλεί το κοινωνικό μοντέλο της Ε.Ε.»


Την κοινωνική διάσταση της κρίσης αναλύει το Friedrich-Ebert-Stiftung
Η αποδυνάμωση του κοινωνικού ιστού στον ευρωπαϊκό Νότο έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υπόλοιπη Ευρώπη, προειδοποιεί το ινστιτούτο πολιτικών ερευνών Friedrich-Ebert-Stiftung.

Κορυφαία στελέχη του ινστιτούτο, οι Klaus Busch, Christoph Hermann, Karl Hinrichs και Thorsten Schulten, κάνουν εκτενή αναφορά στην κοινωνική διάσταση της κρίσης χρέους που πλήττει την Ε.Ε., κάνοντας λόγο για μία «επίθεση σε μισθούς, κοινωνικές υπηρεσίες και δημόσια περιουσία σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιταλία και Ισπανία».
Σύμφωνα με το Friedrich-Ebert-Stiftung, τα επώδυνα μέτρα λιτότητας που εφαρμόστηκαν για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, βύθισαν τελικά την ευρωζώνη ξανά στην ύφεση, ενώ οι Ευρωπαίοι ανέπτυξαν μια νέα μορφή παρεμβατισμού στην μισθολογική πολιτική.

Η Ελλάδα και η Πορτογαλία σημείωσαν τις μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, υπογραμμίζουν οι Busch, Hermann, Hinrichs και Schulten, επισημαίνοντας πως οι μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν στα ασφαλιστικά συστήματα των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου θα έχουν άκρως αρνητικές συνέπειες, σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Και καταλήγουν: «Εάν η Ευρώπη ακολουθήσει το δρόμο της λιτότητας και το 2014 και το 2015 τότε το αποτέλεσμα θα είναι η πλήρης καταστροφή της ευρωπαϊκής κοινωνικής δημοκρατίας». 
newsdeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νίκος Ανδρουλάκης: Στις 9 Ιουνίου να αναδειχθεί ισχυρή και σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση

«Πρέπει να αποδοκιμαστεί η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Πώς αξιοποίησε ο κ. Μητσοτάκης το 41% που του έδωσε ο λαός στις εθνικές εκλογές», ...