Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Δημοσκόπηση Financial Times: Πεπεισμένοι για αποτυχία της Ελλάδας οι Γερμανοί

      

Δημοσκόπηση Financial Times: Πεπεισμένοι για αποτυχία της Ελλάδας οι Γερμανοί. Αισιόδοξοι οι Ισπανοί και οι Ιταλοί, διχασμένοι οι ΓάλλοιΟι τεράστιες διαφορές που υπάρχουν στις απόψεις των πολιτών του Ευρωπαϊκού βορρά και του Ευρωπαϊκού νότου σε σχέση με την οικονομική κρίση και το αν η Ελλάδα μπορεί να ανταποκριθεί στα δύσκολα δεδομένα που υπάρχουν, έρχονται στο προσκήνιο μέσα από μια δημοσκόπηση των Financial Times/Harris. Πιο συγκεκριμένα, αυτό που φαίνεται από τη δημοσκόπηση είναι ότι οι πολίτες της Γερμανίας εν πολλοίς είναι βέβαιοι ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να τα καταφέρει, σε αντίθεση με τους πολίτες της Ιταλίας και της Ισπανίας (που βιώνουν μια αντίστοιχη κατάσταση με εμάς), οι οποίοι εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να αντεπεξέλθει. Σημειώνεται ότι η δημοσκόπηση που διενεργήθηκε σε δείγμα 1.000 ατόμων σε Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία και Μεγάλη Βρετανία.
Αναλυτικότερα, μόλις το 1/4 των Γερμανών πολιτών πιστεύει ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη ή να βοηθηθεί περισσότερο από τις άλλες χώρες της νομισματικής ένωσης. Επίσης, μόνο το 26% των Γερμανών πιστεύει ότι η Ελλάδα θα «μπορέσει να αποπληρώσει τα δάνειά της», σε αντίθεση με Ιταλούς και Ισπανούς που σε ποσοστό 77% και 57% αντίστοιχα, πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα φανεί συνεπής.
Αντίστοιχα, περίπου οι μισοί Γερμανοί θεωρούν ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ανοικοδομήσει την οικονομία της επαρκώς ώστε να απελευθερωθεί από την διεθνή στήριξη. Την ίδια ώρα το 88% των Ιταλών και το 70% των Ισπανών είναι «αρκετά σίγουροι» ότι η χώρα μας θα τα καταφέρει.
Σε αντίθεση με τις σχεδόν απόλυτες (είτε θετικά, είτε αρνητικά) απόψεις που εκφράζονται για την Ελλάδα από τους Γερμανούς, τους Ιταλούς και τους Ισπανούς, οι Γάλλοι είναι πιο διχασμένοι. Έτσι, αν και μόνο το 32% θεωρεί ότι η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, -έναντι 54% των Γερμανών- οι Γάλλοι πολίτες εμφανίζονται εξίσου διστακτικοί με τους Γερμανούς για την παροχή επιπλέον βοήθειας στην Ελλάδα. Ακόμη, μόλις το 25% των Γάλλων θεωρεί ότι «άλλα μέλη της ευρωζώνης πρέπει να κάνουν περισσότερα» για να διατηρήσουν την Ελλάδα στην νομισματική ένωση, ποσοστό σχεδόν παρόμοιο με αυτό (26%) των Γερμανών.
Οι Γάλλοι εμφανίζονται επίσης απαισιόδοξοι, όπως και οι Γερμανοί, για την ικανότητα της
Ελλάδας να αποδεσμευτεί από την διεθνή βοήθεια, αν και είναι ελαφρώς πιο αισιόδοξοι ότι η χώρα θα μπορέσει τελικά να αποπληρώσει τα δάνειά της. Παρά τον διχασμό για την ελληνική περίπτωση, οι πολίτες των τεσσάρων αυτών χωρών της ευρωζώνης, παραμένουν αισιόδοξοι ότι οι ηγέτες τους θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που θα προκύψουν από την κρίση,
Τέλος, οι Βρετανοί είναι οι λιγότερο αισιόδοξοι από τους υπόλοιπους εταίρους. Συγκεκριμένα, το 44% δεν πιστεύει ότι οι Ευρωπαίοι θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την κρίση. Επίσης, μοιράζονται την απαισιοδοξία τους με τους Γερμανούς αναφορικά με την Ελλάδα, αλλά διαφέρουν στην άποψη ότι η αυστηρή λιτότητα μπορεί να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος στο σύνολό του.
eklogika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πόση είναι τελικά η επιρροή της Εκκλησίας;

Από συστάσεως του ελληνικού κράτους η Εκκλησία έχει σημαντικό βαθμό πολιτικής επιρροής. Ο βαθμός αυτός, ωστόσο, σήμερα δεν είναι εύκολο να π...