Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Ενώ εσύ πληρώνεις...

 

Φωτογραφία: Γιάννης ΚόντοςΥπάρχουν ειδήσεις που είναι γνωστές εδώ και χρόνια. Καταστάσεις που τις γνωρίζουν όλοι, τις έχουν ενσωματώσει στη συνείδηση τους και λίγο ως πολύ τις αποδέχονται. Να, αυτό συμβαίνει με το θέμα που δημοσιεύουν τη Δευτέρα «Τα Νέα» με τα εισοδήματα που δηλώνουν οι γνωστοί σταρ του θέαματος. Όλοι γνωρίζουμε ότι κάτι δεν πάει καλά στη σχέση τους με την εφορία. Όμως όταν βλέπεις και το ποσό που δηλώνουν ως προσωπικό εισόδημα, τότε θέλεις και εσύ να διαρρήξεις τη δική σου σχέση με το δημόσιο ταμείο. Το ίδιο ισχύει και με την άλλη αποκάλυψη της εφημερίδας που παραθέτει σε πίνακα τα εισοδήματα των ελευθέρων επαγγελματιών. Πείνα και εκεί. Μεγαλύτερη από τη δική σου αφού, εσύ, ο μισθωτός, θα κληθείς να πληρώσεις περισσότερα από αυτούς.
Στη νύχτα, λοιπόν, τα πράγματα είναι λίγο ως πολύ γνωστά. Ούτως ή άλλως είναι ένας χώρος όπου παραδοσιακά τα χρήματα της φοροδιαφυγής γίνονται λουλούδια και σαμπάνιες. Γιατί να πληρώσει το αστέρι της πίστας όταν λούζεται με λουλούδια που διατίθενται αφορολόγητα, σε ανθρώπους που ουδόλως ενδιαφέρονται για τα φορολογικά της χώρας; Και εκτός των άλλων, οι τραγουδιστές δουλεύουν μέσω εταιριών που αναλαμβάνουν να σηκώσουν το βάρος της αμοιβής τους. Όμως είναι να απορείς πώς κατάφεραν να ζήσουν μερικοί με τόσο χαμηλό εισόδημα. Προφανώς από τις αποταμιεύσεις των προηγούμενων ετών...
Να καθαρά εισοδήματα του 2009:
Άννα Βίσση, 3.233, Δήμητρα Γαλάνη, 6.753, Έλλη Κοκκίνου, άνευ εισοδήματος, όπως και ο Γιάννης Κότσιρας, Δέσποινα Βανδή 67.985, Καίτη Γαρμπή 154.762. Σάκης Ρουβάς 67.628, Μιχάλης Χατζηγιάννης 200.411, Νότης Σφακιανάκης, 374.670, Πασχάλης Τερζής 472.613 και, ο πλουσιότερος όλων, ο Γιάννης Πλούταρχος με 822.059. (ο πλήρης κατάλογος δημοσιεύεται στα Νέα)
Όμως αν αυτά τα ποσά είναι λίγο ως πολύ αναμενόμενα, η λίστα της μεγάλης οργής έχει να κάνει με τα εισοδήματα που δηλώνουν ελεύθεροι επαγγελματίες. Σημειώστε:
Ιδιοκτήτες μπαρ 4.322, Ιδιοκτήτες εστιατορίων 6.015, Οδηγοί ταξί 10.196, Έμποροι λιανικής πώλησης ενδυμάτων 5.538, Κουρείς, κομμωτές, αισθητικοί 3.916, Υδραυλικοί 7.903, Ηλεκτρολόγοι 9.279, Δικηγόροι 21.603, Γιατροί 48.113, Λογιστές 21.803. (ο πλήρης κατάλογος, στα Νέα)
Η κοινωνία διαβάζει, λοιπόν, τον κατάλογο και ετοιμάζεται να υποστεί για άλλη μια φορά το βάρος των σκληρών περικοπών. Αφορίζει την πολιτική ηγεσία, την τρόικα, το κράτος, την Ευρώπη, όλο τον κόσμο, αλλά αρνείται να κοιτάξει δίπλα του, εκεί που πραγματικά βρίσκεται το πρόβλημα. Στη μικρή και μεγάλη φοροδιαφυγή, στα πιράνχας που κατέφαγαν το σώμα αυτής της χώρας.
Kατά τα λοιπά, η κυβέρνηση και οι εταίροι της προσπαθούν να πείσουν την τρόικα για την ισχύ που έχουν προτάσεις ισοδύναμων μέτρων. Ωστόσο η τρόικα δεν πείθεται καθώς θεωρεί αναποτελεσματικές τις δεσμεύσεις για πάταξη της φοροδιαφυγής-λογικό, αν βλέπουμε τους ίδιους πίνακες. «Η συζήτηση είναι δύσκολη, προσπαθούμε να πείσουμε για την ορθότητα των απόψεων μας» λέει ο Γ. Στουρνάρας. Και τα περιθώρια παραμένουν στενά, οδηγώντας σε αδιέξοδο. Αν η τρόικα δεν αποδέχεται τις ενστάσεις των κυβερνητικών εταίρων, τι θα πράξουν εκείνοι μπροστά σε ένα ενδεχόμενο τελεσίγραφο; Υποτίθεται ότι στις 14 Σεπτεμβρίου ο Γ. Στουρνάρας πρέπει να παρουσιάσει τα μέτρα στο Eurogroup. Περιθώριο πέραν της σύσκεψης την Τετάρτη δεν υπάρχει.
protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κοινωνική σαπίλα και πολιτική αδράνεια

Αν επιχειρήσει κάποιος να απεγκλωβιστεί από την ελληνική πολιτική επικαιρότητα (δεν είναι και πολύ δύσκολο) και παρατηρήσει το ευρύτερο περι...